Foto: PantherMedia/Scanpix
Skrituļslidošana ir uzskatāma par tehnisku sporta veidu. Tajā gūtais rezultāts atkarīgs ne tikai no paša braucēja varēšana, bet arī no inventāra dotajām iespējām. Tāpēc arvien svarīgāks kļūst jautājums, kā izvēlēties sev atbilstošākās skrituļslidas, lai varētu izbaudīt brauciena katru mirkli.


Pirmais jautājums, uz kuru jārod atbilde pirms skrituļslidu iegādes, ir to lietošanas mērķis. Iesācējiem būs nepieciešams viens modelis, kamēr profesionālie sportisti, triku izpildītāji vai in-line hokeja cienītāji dos priekšroku pavisam citas klases skrituļslidas. Tāpēc vispirms jātiek skaidrībā par savu meistarību un veidu, kā brauksim. To kā galveno padomu sniedz arī Nike Riga Run skrituļslidošanas trenere Evita Krievāne:

"Viss atkarīgs no cilvēka vēlmēm - viens vēlas ātri slidot, cits veikli manevrēt, kamēr trešajam svarīgākais ir labi izskatīties ar skrituļslidām kājās. Otrs faktors noteikti ir arī finansiālās iespējas. Tirgū par lielākajiem ražotājiem tiek uzskatītas tādas kompānijas kā "Rollerblade", "K2", "Powerslide". Taču to ietekme mainās atkarībā no reģiona vai patērētāju valsts. Viņu piedāvātā produkcija ir dažādās cenu kategorijās, tāpēc ir iespējas izvēlēties."

Ikdienas skrituļslidu braucēji visbiežāk dod priekšroku tā dēvētās fitnesa klases modeļiem. Tās ir ērtas un ļauj slidojuma laikā kājai justies ērti. Tieši komforta sajūtai šoreiz ir lielākā nozīme, nevis zābaka un ritentiņu krāsai, izskatam vai paveidam. Kāja nedrīkst būt saspiesta stingra vai tieši pretēji - pārāk brīva zābakā. Diezin vai mēs ilgi varētu pastaigāt ar kurpēm, kuru izmērs īsti neatbilst pēdai, vai ne? Tieši tas pats ir ar skrituļslidām - zābakam jāpieguļ pēdas un potītes formai, lai varētu precīzi nofiksēt kāju. Tas savukārt ļaus skrituļslidošanas laikā labāk kontrolēt braucienu un slidsoli, kā arī izvairīties no dažādu savainojumu gūšanas. Iespējams, ka precīzi definēt savas sajūtas uzreiz veikalā uz vietas būs pagrūti, jo pirmais iespaids var būt maldīgs. Tāpēc zinātāji iesaka pirmo braucienu veikt savā mājoklī - izmēģināt skrituļslidas telpās, turklāt uz pārdesmit minūtēm. Tad iegūtais priekšstats varētu būt pareizāks, un pirmajā āra slidojumā varētu izvairīties no nepatīkamiem pārsteigumiem attiecībā uz zābaka atbilstību kājai.

Ar fitnesa klases skrituļslidām nevarēs uzstādīt ātruma rekordus vai sacensties ar profesionāliem sportistiem, bet gan izbaudīt slidojumu un aizvadīt gana nopietnas slodzes treniņu. Ātruma attīstīšanai domātās skrituļslidas var atšķirt pēc palielināta ritentiņu izmēra, bet dažām pie zābakiem tiek stiprināti pieci, nevis tikai četri ritentiņi, kā ir standarta skrituļslidām. Savukārt triku cienītāji un vasaras hokeja spēlētāji iecienījuši tādus modeļus, kuriem ir cietāks zābaka korpuss un mazāka ritentiņu daļa. Pirmais faktors ļauj pastiprināti aizsargāt kāju aktivitātes laikā, bet mazie ritentiņi paaugstina manevrētspēju. Šāda tipa skrituļslidas gan sevi attaisno vien tad, ja tiek lietotas ar atbilstošu mērķi. Ierindas braucējam minētās specifiskās īpašības būs pilnīgi liekas.

Skrituļslidošanas iesācējam noteikti nevajadzētu paļauties uz paša sajūtām vai drauga padomu, bet gan lūgt konsultāciju veikala pārdevējam. Viņš precīzāk izvērtēs vajadzības un piemeklēs atbilstošāko modeli, ņemot vērā izmantošanas mērķi un, protams, arī cenu. Viens gan ir skaidrs - ja plānots nopietnāk pievērsties skrituļslidošanai un izvēlēties to par savu aktīvās atpūtas veidu, tad vajadzētu padomāt par vērā ņemamu līdzekļu ieguldīšanu savā jaunajā hobijā. E. Krievāne pieļauj, ka kvalitatīvas skrituļslidas varētu maksāt ap simts latiem:

"Labas skrituļslidas varētu kalpot vismaz piecus gadus. Ja slidas būs lētākas, tad to izturība varētu būt krietni mazāka. Protams, regulāri braucot, jebkuriem ritentiņiem būs jūtams nolietojums, taču zābaks godam kalpos tos piecus gadus."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!