Foto: Shutterstock
Pieļauju, ka nav daudzas dāmas, kuras, apmeklējot sporta klubu, nebūtu kaut reizi iedomājušās, ko gan pārējie sportojošie vīrieši domā par šīm sakarsušajām jaunkundzēm, kuras par visām varītēm cenšas sasniegt lielisku figūru. Lai lauztu šo neziņu un aplūkotu sportošanu kā vienu no socializēšanās fenomeniem, nolēmām aprunāties ar "Intellego" psiholoģi Marutu Ludāni, kura pastāstīja, kāpēc sports ir viens no pozitīvākajiem vienojošiem elementiem starp sievieti un vīrieti, un kā pārvarēt kautrību iepazīstoties, ja nu kāds sevišķi tīkams pretējā dzimuma pārstāvis nolūkots treniņu laikā.

Paātrinātu sirdspukstu aizsegā

Sportošana viennozīmīgi ir pozitīva divējādos veselības aspektos - gan no tradicionālā fiziskā skatpunkta, gan arī garīgās veselības griezumā, jo regulāra sportošana stabilizē cilvēka nervu sistēmu un rada vēlmi kustēties atkal, kas savā veidā rada pozitīvu atkarību. Patiesībā, sports dažādos pētījumos ir atzīts kā viens no efektīvākajiem veidiem, kā cīnīties pret depresiju. Interesanta lieta, kas ir vienojoša sportam un vēlmei iepazīties, ir fizioloģiskās reakcijas, kas līdzīgas  abos gadījumos, īpaši, ja iepazīšanās kā tāda saistīta ar lielāku vai mazāku trauksmi - cilvēkam gan sportošanas laikā, gan tad, kad radusies vēlme iepazīties ar kādu simpātisku pretējā dzimuma pārstāvi, paātrinās elpošana un sirdsdarbība, kuru nereti pavada arī nosarkšana, un ja daļai dāmu pēdējais apstāklis liekas īpaši mulsinošs iepazīšanās sakarā, tad psiholoģe uzsver, ka tieši sportošanas laikā neviens nepamanīs, vai runājot ar savu jauno simpātiju, dāma nosarks tā vienkārša iemesla dēļ, ka, ja tiek kārtīgi un ar pilnu atdevi sportots, cilvēks jau tāpat ir ar sārtiem vaigiem un nevienam tas neliekas nekas īpašs. Arī dāmai uzdevums iepazīties tiek būtiski atvieglots, pašai sev interpretējot situāciju kā tādu, ka sirds ritms ir paātrinājies nevis no satraukuma, ko rada simpatizējošā vīrieša klātbūtne, bet gan fiziskās slodzes.

Ideāla vieta, apstākļi un ideāls temats sarunas uzsākšanai

Atbildot uz jautājumu, vai vīrieši gadījumā sportošanas laikā nevēlas visu laiku veltīt tikai sev, neiedziļinoties pretējā dzimuma centienos iepazīties (protams, nepārspīlētos) vai vēlmē vispār komunicēt, psiholoģe apgalvo, ka visticamāk vīriešiem pret to nevajadzētu būt nekādām pretenzijām. Vēl jo vairāk - ja dāma lūdz palīdzību vai padomu, šī nu reiz ir tā iespēja, kad vīrietis var parādīt savu pārspēku un izcelties ar zināšanām konkrētajā jomā. Psiholoģe arī apgalvo, ka vīriešiem noteikti liekas pievilcīga iespēja iepazīties ar sievietēm sportošanas laikā, tāpēc tā noteikti nav uzskatāma par ekstra neordināru situāciju. Un viens no galvenajiem aspektiem, kas šeit spēlē, ir joprojām instinktīvais sadalījums, kas sportā dominē jo īpaši, proti - vīrietis kā fiziski spēcīgāks, bet sieviete - kā vājāka. Vide, kurā parasti notiek sportošana, parasti ir viena no patiesākajām - kur vēl citur cilvēks ir tik dabisks, tādējādi parādot savu patieso būtību, vēlmi sasniegt vairāk. Un šādā vidē saņemts kompliments noteikti silda sirdi, jo vīrietis novērtē sievietes vēlmi sasniegt mērķi, viņas neatlaidību. Šajā pašā sakarā uzreiz var pieminēt arī to, ka sievietes nereti satraucas, ka viņu izskats sportošanas laikā nav tas estētiskākais. Uz to psiholoģe oponē, apgalvojot, ka, pirmkārt, jau pieminētā dabiskā vide ļauj sievietei izskatīties nesamākslotai, un, otrkārt, arī pats vīrietis sportošanas laikā nelīdzinās Apolonam vai kādam citam mītiskam tēlam, bet gan tāpat kā sieviete, ir sasvīdis, sasarcis un visādi citādi apveltīts ar iezīmēm, kas skaidri parāda - pašlaik notiek sportošana. Dāmām noteikti jāatceras arī jau vispārzināmais fakts, ka lielākā daļa vīriešu bildi redz kopumā, nevis detaļās, kas nozīmē, ka sasarkuša seja vai sviedru lāses uz sievietes ķermeņa vīrieša skatījumā būs ja ne seksīgi, tad pavisam noteikti - akceptējami un pieņemami, un sievietes vēlmi uzturēt sevi labā fiziskā formā vīrietis noteikti novērtēs atzinīgi, pat ja dāma nevar lepoties ar modeles cienīgu figūru. Un, lai arī nereti tiek apgalvots, ka pretpoli pievelkas, tomēr vairākos pētījumos ir secināts, ka cilvēki ar līdzīgām interesēm daudz veiksmīgāk atrod kopīgu valodu, līdz ar to, ja abi mīlat sportot - tas jau ir labs sākums

Iepazīšanās domubiedru grupā pavisam noteikti uzskatāma par vieglāku uzdevumu nekā tad, ja nolūkotā simpātija ir tāla un nesasniedzama, nemaz nerunājot par nespēju uzzināt tās lietas, kas varētu konkrēto cilvēku interesēt. Tieši nespēja atrast kopīgu pirmo sarunas tematu nereti attur cilvēkus no pretējā dzimuma pārstāvja uzrunāšanas, tāpēc sporta treniņi ir ideāla vieta, kur uzsākt sarunu, jo abām pusēm ir zināms, ka ir jau viena kopīgi interesējoša tēma - sports. Un par sportu iespējams attīstīt ļoti daudz sarunas. Attiecībā uz runāšanu un iepazīšanos jāatceras vēl viena būtiska lieta - cilvēki bieži uztraucas, ko otrs padomās par viņu, lai tik netiek pateikts kas greizs. Vēl viens ačgārns pieņēmums, kas raksturīgs daudziem no mums nepazīstamās un jaunās sociālās situācijās ir, ka "es noteikti kaut ko izdarīšu nepareizi, kļūdīšos vai izgāzīšos un apkārtējie par mani noteikti padomās kaut ko sliktu." Bet psiholoģe atklāj, ka pārsvarā katrs ir tik ļoti aizņemts ar domām par sevi, ka tam atliek niecīgs laiks, lai vēl domātu par citiem. Tīri instinktīvi cilvēks uzskata, ka iepazīšanās radītā trauksme ir bīstama situācija, tāpēc nereti, pat ja ir vēlme iepazīties, tomēr tiek izvēlēts vieglākais ceļš - no situācijas aizbēgt. Īstermiņā tas sniedz atvieglojumu un drošības sajūtu, bet ilgstoši piekopjot šādu uzvedības modeli, iespēja ar kādu nodibināt kontaktu, samazinās...

Sporta treniņa laikā trenē savas komunikācijas prasmes!

Kad visi aspekti, kas varētu atturēt dāmu no iepazīšanās sportošanas laikā, ir atrunāti, atliek vien pēdējais uzdevums - ķerties pie prakses! Ja vienai cilvēku kategorijai nav nekādu problēmu pieiet klāt pie nepazīstama cilvēka un uzsākt sarunu, tad citiem tas ir ļoti grūts uzdevums. Šajā sakarā psiholoģe iesaka piekopt taktiku "soli pa solim", proti, lielā mērķa sasniegšanu sadalīt vairākos mazos mērķos - ja ir vēlme parunāt ar nolūkoto simpātiju vismaz 15 minūtes, lai saprastu, vai arī otram cilvēkam ir interese, var sākt kaut vai ar to, ka pirmajā reizē tiek pavaicāts, cik ir pulkstenis, otrajā reizē jau veidota pāris teikumu saruna, piemēram, par distances garumu utt... Psiholoģe atzīst, ka sporta treniņu vide pati par sevi ir lieliska, lai trenētu savas komunikācijas prasmes, pat ja mērķis nav ar kādu nodibināt ilgstošas attiecības.

Jāatzīst, ka patika pret sportu joprojām tomēr vairāk dominē stiprā dzimuma pārstāvju vidū, lai gan pēdējā laikā aizvien vairāk novērojama sieviešu interese ar kvalitatīvu pieeju sportā uzlabot savu figūru un vienkārši labi justies. Tomēr viens no svarīgākajiem faktoriem, kas jāatceras katrai sievietei - nekad nevajag darīt kādu lietu tikai tāpēc, ka konkrētajā vidē apgrozās vīrieši, bet pašai šī nodarbe neiet pie sirds. Agrāk vai vēlāk patiesība nāks gaismā, tāpēc vislabākais, kā sievietei paplašināt savu sociālo kontaktu loku, ir nodarboties ar lietām, kas patiešām pašu interesē, un tad arī būs daudz lielāka iespējamība satikt domubiedru.

Arnis Ozoliņš, Nike Riga Run skriešanas treneris: "Atmosfēra treniņos kopumā ir ļoti draudzīga un atvērta. Šie treniņi ir veltīti, lai cilvēks tos izbaudītu, nevis lai izdzītu sevi. Cilvēki nāk, lai atpūstos no ikdienas rutīnas, un nedaudz pakustētos - dažiem mērķis ir vienkārši svaigā gaisā kādas kustības, dažiem ir vēlme gūt arī fizisku progresu un sasniegt augstākus sportiskos rezultātus. Visi treniņu apmeklētāji savā starpā arī labi komunicē, dalās pieredzē un gan mēs, treneri, gan jau ilglaicīgāki treniņu apmeklētāji esam atvērti jauniem treniņu apmeklētājiem. Cilvēku kontingents treniņos ir dažāds - gan biroja cilvēki ar ilgstošu sēdošu darbu, gan jau entuziastiski sportisti (ne profesionāļi), kuri jau ilgus gadus sporto diezgan intensīvi. Daži ir arī tādi, kas agrāk jaunībā ir sportojuši, un ar prieku mūsu treniņos atceras savus jaunības laikus. Vecuma diapazons arī ir samērā plašs - gan 15 gadīgi jaunieši, gan pusmūžu sasnieguši kungi un dāmas. Par iepazīšanās iespējām, domāju, ka tās ir reālas, jo cilvēki treniņos ir atslābināti, viņi treniņus izbauda un ir pozitīvi noskaņoti, savā starpā labi komunicē, un iespējams, starp kādiem varbūt arī var izveidoties tuvākas saiknes kā vienkārši treniņbiedri."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!