Foto: Publicitātes foto
Sporta apakšveļa Latvijā, jo sevišķi sieviešu vidū, joprojām diemžēl ir Terra Incognita – lai arī uz sportošanu naskas, tomēr lielākā daļa dāmu neapzinās, ka, nevalkājot atbilstošu apakšveļu sporta laikā, traumē sevi. Lai viestu lielāku skaidrību tajā, kas attiecas uz tik miesai tuvu tēmu kā apakšveļa, nolēmām izzināt, kā un kāpēc sporta apakšveļa atšķiras, un kā no tās iegūt maksimālu atdevi savām sportiskajām nodarbēm. Konsultē: "Sporta laboratorija" ārste Sandra Rozenštoka.

Apakšveļai, kā nozīmīgam termoregulācijas elementam kopējā apģērbā, pastāv dalījums ziemas un vasaras veļā, kur attiecīgi - ziemas apakšveļa silda, bet vasaras - atvēsina. Apakšveļa tiek izgatavota no līdzīga sintētiska materiāla kā sporta apģērbs, un tas ir pirmais arguments "par" tām dāmām, kuras sportošanas laikā neizvēlas sporta krūšturi, bet gan ikdienas. Ne tikai tāpēc, ka ikdienas krūšturis būtiski ierobežo kustības un rada nevajadzīgu berzi, bet arī tāpēc, ka to sastāvā vairāk vai mazāk, bet tomēr ir kokvilna, un smags, ar sviedriem piesūcies apģērba gabals diez vai rosina turpināt sportot, domājot par pareizām kustībām.

Gluži tāpat kā sporta apģērba pārējām kārtām, arī apakšveļai ir pāris mērlielumi, kas gādā par sportotājas labsajūtu. Pirmā un nozīmīgākā funkcija, jo sevišķi lielāku krūšu īpašniecēm, ir krūšu saturēšanas iestrādes, kas neļauj tām nekontrolēti kustēties aktīvas kustības laikā un iegūt mikrotraumas. Ar mikrotraumām šeit saprotami procesi, kas saistīti ar audu elastību, jo sevišķi, ja nodarbojas ar skriešanu un citām vertikālām fiziskām aktivitātēm, proti, sportošanas laikā valkājot sporta krūšturi ir gan daudz ērtāka pašsajūta, gan tiek nodrošināta pareizāka stāja. Lielāku krūšu īpašniecēm jo sevišķi svarīgi ir nēsāt sporta krūšturi, ar kura palīdzību pleci netiek pārlieku saliekti uz priekšu, veidojot apaļu muguru (jo krūšu muskuļi nespēj izturēt slodzi, kas uz tiem tiek dota). Šo funkciju nodrošina speciāli fiksatori, kas iestrādāti krūštura aizmugurē. Kā vēl viens būtisks faktors minams tas, ka audi un āda, nēsājot sporta krūšturi fiziskas slodzes laikā, netiek izstaipīti. Arī sievietēm, kuras nākotnē plāno bērnus, vēlams sportošanas laikā lietot speciālu krūšturi, jo, lietojot ikdienas veļu, var rasties nelieli krūšu audu saaugumi, kas var radīt piena dziedzeru kanāliņu gaitas izmaiņas vai nosprostojumu, kuru pareiza darbība ir sevišķi svarīga, zīdot jaundzimušo.

Būtisks ieguvums ir arī triecienu absorbācija, kas sevišķi svarīgi varētu būt skrējējām un dāmām, kas nodarbojas ar fitnesu (step aerobika) un aktivitātēs, kur izteikti lēcieni, proti, piezemējot pēdu, trieciens tiek saņemts arī mugurkaulā, un sporta krūšturis daļu no tā novada, jo cieši turas kopā aizmugurējā, tas ir, muguras daļā. Izvēloties krūšturi, ir vērtīgi talkā ņemt speciālas tabulas, ko izstrādājuši sporta apakšveļas ražotāji un kurās uzrādīts, cik lielu triecienu krūtis saņem, nodarbojoties ar konkrētu sporta veidu un attiecīgi izvēlēties tam piemērotāko veļu. Viens no indikatoriem, kā noteikt, vai izvēlētā sporta apakšveļa atbilst augstai kvalitātei, ir polsteri, kas iestrādāti plecu daļā un novērš jebkādu berzes iespējamību. Tāpat jāskatās, lai vīles ir smalki nostrādātas. Lai izvēlētos krūšturi, kas visideālāk pieguļ sievietes formām, būtu ieteicams izmērīt krūškurvja apkārtmēru, un, pēc tā vadoties, piemeklēt veļu - augstas kvalitātes sporta krūšturiem tieši šis mērlielums būs noteicošais, nevis standarta dalījums apģērba izmēra noteikšanā.

Krūšturiem, kas paredzēti lietošanai ziemas sezonā un āra apstākļos, priekšējā daļā iestrādāts arī Windstopper materiāls, kas aizkavē vēja piekļuvi. Krūšturi iedalās arī pēc aizdares vietas - aktīvam sportam piemērotāki tie, kuriem aizdare ir aizmugurē, bet ne tik aktīvām nodarbēm un arī sievietēm ar lielām krūtīm noderēs krūšturis ar aizdari priekšpusē.

Lai nevienu nemulsina tas, ka kvalitatīva sporta veļa vizuāli izskatās maza - to uzvelkot, veļa pielāgojas cilvēka ķermeņa formām, un, atšķirībā no parasta apģērba, kas pie aktīvām kustībām var krokoties vai ziemas laikā sevišķi nepatīkami - atsegt kailu muguru, sporta veļa pielāgošanās dēļ tādu pārsteigumu nekad nesagādās.

Neviens īpaši nebrīnīsies, ja siltā pavasara vai vasaras dienā savu skrējienu veiksiet, augšdaļā ģērbies tikai apakšveļā - tas tāpēc, ka pašlaik tās modeļi ir vizuāli tik līdzīgi parastam sporta apģērbam, ka nezinātājs diez vai redzēs atšķirību. Toties sportotājs būs nošāvis divus zaķus ar vienu šāvienu - būs viegli apģērbies, nodrošinot ērtu kustību un ķermeņa siltuma regulāciju. Šim apģērbam ir izteikti blīvāks audums zonās, kur cilvēks pastiprināti svīst, vēl pie tam pielāgojot to dažādiem sporta veidiem un sievietes un vīrieša atšķirīgajām fizioloģiskajām īpatnībām.

Optimālais veļas kalpošanas laiks ir viens gads, pēc kura pie aktīviem sportošanas apjomiem, tā būtu jāmaina, jo apģērbs vairs nespēj kvalitatīvi veikt savas funkcijas. Pēc katras sportošanas veļu noteikti būtu jāizskalo tekošā ūdenī un reizi nedēļā jāizmazgā, vislabāk - ar parastām veļas ziepēm, kurām pievienots ūdens mīkstinātājs (kompaktākā formātā - speciāli mazgājamie līdzekļi tehniskiem apģērbiem). Nav vēlams izmantot pulverus, ko parasts lietot, mazgājot ikdienas apģērbu, jo eksperimentos pierādīts, ka agresīvie komponenti, kas nodrošina spēcīgu traipu iztīrīšanu, ātrāk nobeidz īpašos sporta veļas komponentus un attiecīgi - tā īpašības. Pašlaik pieejama arī tāda materiāla sporta veļa, kurai iestrādāti sudraba diegi, kas nodrošina antibakteriālu darbību (un, starpcitu, sudrabs nodrošina arī veiksmīgāku termoregulāciju) - to var izmantot arī vairākas dienas pēc kārtas bez mazgāšanas un tā sevī neveidos nevēlamas baktērijas no uzkrātajiem sviedriem. Sevišķi noderīgi, dodoties pārgājienos.

Un lieta, ko pavisam noteikti vērts atcerēties, saistībā ar sporta krūšturiem - tie nēsājami tikai sportošanas laikā, jo ikdienas aktivitātēs krūtīm nav nepieciešams tik stingrs satvars, kas daļēji nosprosto mazos asinsvadus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!