Foto: PantherMedia/Scanpix

Regulāra izkustēšanās ne vien palīdz uzturēt sevi labā formā un stiprināt veselību, bet arī uzlabo sejas ādas izskatu. Fiziskās aktivitātes ir vienas no labākajām zālēm pret pinnēm, krunkām, bālu sejas krāsu un citām ādas problēmām, vēstī portāls Everydayhealth.com.

Ir ļoti daudz iemeslu, lai nodarbotos ar fiziskajām aktivitātēm. Vieniem tā ir gaidāmā pludmales sezona, citiem – rūpes par savu veselību. Lai kāda būtu tava motivācija, skaidrs ir viens – ieguvumi no regulāras sportošanas ir acīmredzami. Tomēr viens no tiem ir mazāk zināms – veselīgāka āda. Tādēļ pasvīst tiešām ir vērts!

1. Veselīgāka sejas krāsa

Fizisko aktivitāšu ietekmē paātrinoties sirdsdarbībai un asinsritei, ādai pieplūst palielināts skābekļa un barības vielu daudzums, portālam Everydayhealth.com skaidrojusi dermatoloģe Noele Šerbere (Noëlle S. Sherber) no Baltimoras (ASV). Pastiprinātais asins pieplūdums sportojot, ir labi redzams, jo liek vaigos parādīties sārtumam. Skābekļa un citu vērtīgu vielu lielais pieplūdums veicina ādas atjaunošanās procesus un uzlabo sejas krāsu. Ja tā izskatās bāla vai pelēcīga, īstais laiks ieviest savā dzīvē vairāk kustību!

2. Mazāk krunciņu

Sportošana palīdz mazināt stresa hormona kortizola līmeni organismā, saka Šerbere. "Paaugstināta kortizola līmeņa ietekmē pastiprinās tauku dziedzeru sekrēcija, kas nozīmē biežāku piņņu mešanos," tā dermatoloģe. Tāpat paaugstināts kortizola līmenis izraisa ādā esošo kolagēna šķiedru noārdīšanos, kā ietekmē var palielināties krunciņu daudzums un āda zaudēt elastību.

"Kustības veicina kolagēna veidošanos ādā," skaidro fitnesa trenere Eimija Diksone (Amy Dixon) no Losandželosas. Līdz ar to fiziskās aktivitātes, sekmējot kolagēna sintēzi, palīdz uzturēt ādu tvirtu un elastīgu pēc iespējas ilgāk, aizkavējot novecošanās procesus.

3. Līdz pret pinnēm

Regulāra izkustēšanās uzlabo asinsriti. "Tā āda labāk tiek pabarota, asinīm pienesot vairāk vērtīgu vielu un skābekļa," portālam Everydayhealth.com skaidrojis plastiskais ķirurgs Mauro Romita (Mauro C. Romita) no Ņujorkas. Fiziskās aktivitātes, uzlabojot asins cirkulāciju, palīdz izvadīt toksīnus no organisma, turklāt svīšana veicina poru attīrīšanos no atmirušajām ādas šūnām un netīrumiem. "Regulāras fiziskās aktivitātes var palīdzēt novērst hormonālos traucējumus, kas pieaugušajiem bieži ir aknes cēlonis," saka Romita.

Lai sportošana sniegtu visus minētos labumus ādai, gan jāņem vērā daži priekšnosacījumi, stāsta Šerbere. "Ja tev ir tendence uz piņņu veidošanos, gādā, lai sportojot, tev līdzi būtu maigas salvetes bez jebkāda aromāta." Viņa iesaka uzreiz pēc treniņa apslaucīt ar tām problemātiskās zonas, kur parasti sametas pinnes. "Ja ir ekzēma, velc drēbes, kas uzsūc sviedrus. Ja āda būs te mitra, te sausa, te mitra, te sausa, tas izraisīs tās sausumu un padarīs, un veicinās piņņu uzliesmojumus." Un pats galvenais – neskrien un nevingro ar kosmētikas kārtu uz sejas!

4. Mati – skaistāki un veselīgāki

Esot fiziski aktīvam, pastiprinās arī asins pieplūdums matu saknēm, tādēļ tie kļūst spēcīgāki un veselīgāki, skaidro Diksone. Asins atnestās barības vielas veicina matu augšanu. "Kustēšanās tāpat mazina stresa līmeni," viņa saka. "Jo mazāk stresa, jo mazāka iespēja, ka mati kļūs trausli vai, vēl ļaunāk, pastiprināti izkritīs."

Bet, kurš ir labākais izkustēšanās veids ādas un matu veselībai? Diksone saka, ka visi ir labi. "Ikviena fiziskā aktivitāte uzlabo asinsriti un palīdz atbrīvoties no stresa," tā trenere. "Taču gudrs gājiens ir miksēt dažādas fiziskās nodarbes."

Pamēģini, piemēram, trīs reizes nedēļā atvēlēt kaut pusstundu vienkāršu jogas pozu izpildei vai enerģiskai pastaigai, un redzēsi, ka matu un ādas stāvoklis uzlabojas, apgalvo Diksone.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!