Foto: Shutterstock
"Vēlos ko vairāk uzzināt par elefantķiplokiem. Šā gada sākumā "Praktiskajā Latvietī" gan bija tāds neliels rakstiņš, bet, lūdzu, pastāstiet plašāk par šo augu - par audzēšanu, šķirnēm. Tāpat vēlētos saņemt kādu informāciju, kur tos var iegādāties. Kādas ir cenas?" vaicā Annuža Talsu novadā.

Tie nav īstie ķiploki, bet drīzāk puravu radinieki. Ziloņķiploki (Allium ampeloprasum var. ampeloprasum) veido neīsto stublāju ar lielām, platām lapām, kas vairāk līdzinās puraviem. Auga pazemes daļa gan ir līdzīga ķiploka galviņai - tā sastāv no vairākām, taču krietni lielākām daivām. Garša ir maigāka, tomēr vairāk atgādina ķiplokus, nevis puravus. Pirmajā audzēšanas gadā no daiviņas izaug viens liels sīpols (tāpat kā audzējot ķiplokus no gaisa sīpoliņiem), bet otrajā audzēšanas gadā tas sadalās vairākās daiviņās. Kaut gan ziloņķiploki veido ziednešus un bagātīgi zied, sēklas parasti neienākas, tādēļ pie mums pavairošana ar sēklām nav iespējama (varbūt kaut kur siltākās zemēs tās tomēr veidojas līdzīgi kā īstajiem ķiplokiem vai puraviem).

Par šo augu agrotehniku patiešām ir maz informācijas, jo Latvijā tos pagaidām tā īsti neaudzē. Arī pasaulē tie galvenokārt raduši vietu amatieru dārziņos. Eiropā nav daudz sēklu firmu, kas piedāvātu ziloņķiploku stādmateriālu, turklāt sortimentā ir tikai viena šķirne - 'Elephant'. Tā kā šos ķiplokus pavairo tikai veģetatīvi un katram audzētajam ir atlasīts savs klons, dažādās firmās piedāvātie elefantķiploki var savstarpēji atšķirties.

Dažas ārzemju amatieru sēklu firmas stādāmo materiālu piedāvā arī internetā, diemžēl tikai savas valsts robežās, uz citām valstīm ziloņu ķiplokus parasti nesūta.

Tā kā šos ķiplokus stāda rudenī, uzņēmīgiem ļaudīm vēl ir pietiekami daudz laika sameklēt kādu iespēju dabūt stādāmo materiālu. Viena no tuvākajām valstīm, kur to var iegādāties, ir Lielbritānija. Piemēram, firmas "Simpson's Seeds" interneta veikalā (www.simpsonsseeds.co.uk/shop/Garlic.html) ķiplokus 'Elephant' 350 g iepakojumā (7 - 8 daiviņas) piedāvā par £ 7,90 (1 sterliņu mārciņa līdzvērtīga 79 santīmiem).

Firma "Unwins Seeds" (www.unwins.co.uk/elephantgarlicpid1281.html) vienu ziloņķiploku galviņu (tajā ir apmēram 12 daiviņas) pārdod par £ 8,95, bet, ja pērk divas un vairāk, tad katra maksā £ 8,25 (pašlaik to krājumi gan izpārdoti, jo šīs firmas ziloņķiploki paredzēti stādīšanai Anglijā februārī vai martā un tos piedāvā no janvāra vidus). Abas firmas šo ķiploku stādmateriālu tirgo tikai Apvienotās Karalistes robežās. Ja Lielbritānijā ir radi vai paziņas, var palūgt, lai ķiplokus pasūta viņi un pēc tam atgādā uz Latviju.

ASV ziloņķiplokus var pasūtīt firmā "Johnny's Selected Seeds". Vienu mārciņu stādmateriāla (apmēram 10 lielas daiviņas) tur piedāvā par 16,95 dolāriem, bet trīs mārciņas - par 47,95 dolāriem (1 ASV dolārs līdzvērtīgs 50 santīmiem). Pasūtīto stādmateriālu sāk pārdot augustā, piegādā tikai ASV un Kanādā.

Ja izdodas dabūt stādāmo materiālu, audzēšana lielas grūtības nesagādās, jo ziloņķiplokus audzē tieši tāpat kā parastos ziemas ķiplokus, vienīgi stāda lielākā attālumā: 25 x 20 - 25 cm, tātad apmēram četrus augus uz kvadrātmetru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!