Foto: PantherMedia/Scanpix
Jauna gada sākums ir ļoti piemērots, lai ienestu mājoklī jaunus akcentus - ja vēlaties, varat pārkrāsot kādu sienu, taču daudz iespēju sniedz arī vienkāršāku detaļu nomaiņa: pāris dīvāna spilvenu, krāsaini krēslu pārvalki vai neparasti svētku rotājumi. Šoreiz vairāk par krāsu nozīmi interjerā.

Vai zinājāt, ka pareizi izvēlētas krāsas var palīdzēt atbrīvoties no depresijas un noguruma? Kur gan vēl citur tik ļoti gribas atpūsties un atslābināties kā mājās! Tāpēc viens no galvenajiem uzdevumiem, iekārtojot mājokli, - izlemt, kādā krāsā būs sienas, griesti un aizkari.

Mēs jums palīdzēsim, atklājot krāsu saderības noslēpumus, un jūs paši varēsiet uzņemties dizainera lomu, iespējams, iztiekot bez dārgiem profesionāļu padomiem.

Tas, vai jūsu mājoklis būs omulīgs un ērts vai, tieši pretēji, auksts un kaitinošs, lielākoties atkarīgs no krāsu izvēles. Lai arī tieši krāsa ir tas interjera elements, ko viegli mainīt, labāk velti netērēt spēkus, bet ieskatīties špikerī par krāsu salikumiem.

Krāsu aplis

Visas krāsas iespējams iegūt, dažādās attiecībās sajaucot trīs pamatkrāsas: sarkano, dzelteno un zilo. Tās savstarpēji samiksējot, iegūstam trīs jaunas sekundārās krāsas: oranžo, zaļo un violeto. Atkal jaucot iegūtās krāsas, tiekam pie pamatkrāsu apļa ar 12 sektoriem. Bet pat viena sektora robežās var iegūt bezgalīgi daudz toņu, atšķirīgās proporcijās pievienojot balto un melno.

Apļa 12 krāsas var nosacīti iedalīt divās grupās: siltās (no dzeltenās līdz sarkani violetajai) un aukstās (no violetās līdz dzelteni zaļajai). Siltās krāsas dēvē par tuvinošām, jo tajās nokrāsotas virsmas šķiet esam tuvāk, nekā ir patiesībā. Istabas un mēbeles, kurām izvēlētas šīs krāsas, izskatās siltas un viesmīlīgas, bet vienlaikus arī mazākas. Aukstās gammas krāsas dēvē par attālinošām, jo tajās nokrāsotas telpas izskatās lielākas.

Kādu praktisku secinājumu var izdarīt no šīs teorijas? Krāsu aplis palīdz radīt interjera krāsu harmoniju un kontrastu. Krāsas, kas atrodas blaku+s vai tuvu viena otrai, sauc par harmoniskām, un tās iedarbojas nomierinoši. Bet jāņem vērā, ka pārāk harmonisks, vienveidīgs krāsu risinājums izskatīsies monotoni un nogurdinoši. Tāpēc ideālu krāsu shēmu veido harmonisks pamats ar kontrastējošiem elementiem saprātīgās devās.

Praktiskā krāsu terapija

Nav noslēpums, ka telpu krāsa mājās būtiski ietekmē gan iemītnieku garastāvokli, gan darbspējas. Vienā un tajā pašā istabā var justies mājīgi vai neomulīgi atkarībā no tās krāsas. Tāpēc krāsu var mainīt un tā arī jāmaina atkarībā no telpas lietojuma. Apskatīsim piemēru, izmantojot pamatkrāsas: sarkano, zilo un dzelteno.

Sarkanā ir visaktīvākā krāsa, tā rada siltuma sajūtu un interjeram piešķir efektīgumu. Vienlaikus sarkanos toņos ieturēta istaba izskatīsies mazāka un zemāka. Šī krāsa der telpām, kurās norisinās ģimenes dzīves aktīvākie notikumi: viesistabai, kabinetam, hallei, virtuvei. Guļamistabā to labāk neizmantot - tā var rosināt bezmiegu.

Vēl viena pamatkrāsa ir zilā - miera un rāmuma krāsa. Gaišzilo toņu izmantojums griestiem liks telpai izskatīties augstākai un plašākai. Dažādas zilās nokrāsas īpaši piemērotas nelielām telpām. Zilās krāsas klātbūtne interjerā vienmēr uzsver telpas izsmalcinātību un aristokrātiskumu.

Dzeltenā ir ļoti piesātināta un interesanta krāsa, tāpēc tīrā veidā to praktiski nemaz neizmanto. Šo krāsu labāk nedaudz "piezemēt", pievienojot nedaudz violetā toņa. Bet bērnu istabām, tieši pretēji, labi piestāv jebkuri dzeltenās krāsas salikumi.

Lai akcentētu jūsu izvēlēto krāsu risinājumu, var izmantot atsevišķu interjera elementu vai visas telpas apgaismojumu. Tas ļauj darīt īstus brīnumus. Atpūtas zonu vēlams papildus izgaismot ar maigu zaļganu gaismu, bet zilgans apgaismojums palīdzēs radīt plašas vannasistabas iespaidu, ja telpa šķiet pārāk maza. Nevajag aizmirst arī par labi zināmu un tikpat iedarbīgu paņēmienu kā atsevišķu interjera detaļu, piemēram, skaistas vāzes vai statuetes, izgaismošana ar krāsainu gaismu.

Arī seksologi piekrīt, ka smadzenes īpašā veidā reaģē uz krāsu stimuliem: sarkanie, dzeltenie un oranžie toņi veicina arī seksualitāti, bet klusie pasteļtoņi un visi zaļganie, violetie un zilie toņi to slāpē. Tomēr, izvēloties krāsas guļamistabas sienām, vajadzētu padomāt, cik liela nozīme tām būs seksuālās dzīves atsvaidzināšanā un cik liela būs atpūtas un miera loma.

Varavīksnes efekts

Pēc dizaineru domām, lielisks risinājums ir vairāku monokrāsu izmantošana krāsainas virsmas radīšanai, nejaucot tās vienu ar otru. Šo efektu var panākt ar mūsdienīgu tehniku: īpaša krāsošanas tehnoloģija ļauj iegūt vienmērīgu segumu, kas satur uzreiz vairākas krāsas nelielu punktiņu vai pilieniņu veidā. Tādējādi tiek radīta apjomīga krāsojuma faktūra. Šādas tehnoloģijas izmantošana ļauj vienā telpā panākt daudzu dažādu krāsu un formu harmoniju.

Mūsdienīgie materiāli ļauj radīt patiesi fantastiskas kompozīcijas. Piemēram, izmantojot krāsas ar speciālu pildītāju (luminoformu), ultravioletajā apgaismojumā iegūstam "zvaigžņotas debess" efektu. Dabiskajā vai parastajā mākslīgajā apgaismojumā šādi griesti ne ar ko neatšķiras no parastiem gaišiem griestiem, īpašo zvaigžņotās debess efektu var redzēt, tikai papildus ieslēdzot ultravioletos apgaismes ķermeņus. Iespējams, mazulis būtu sajūsmā par tādām debesīm savā istabā.

"Formālie" jautājumi

Krāsu līdzsvars ir cieši saistīts ar formas harmoniju. Piemēram, kvadrātveida žurnālu galdiņš uz ovāla paklāja fona neizskatās tik harmoniski kā ovāls vai apaļš galdiņš. Darbojas šāda likumsakarība: jo mazāk interjerā dažādu elementu, jo kontrastējošākai jābūt tā krāsai attiecībā pret iekārtojumu.

Jāņem vērā vēl kāds svarīgs apstāklis. Izvēloties krāsu gammu, liela loma ir telpas saimnieka vecumam. Jauniešu istabās var izvēlēties enerģiskas, spilgtas, kontrastējošas krāsas, bet gados vecākiem ģimenes locekļiem labāk patiks mierīgi pasteļtoņi.

Labākais antidepresants

Cilvēks krāsas uztver ne tikai apziņas, bet arī zemapziņas līmenī, īpaši, ja tās saistītas ar pastāvīgās uzturēšanās vietām: dzīvokli, darbavietu, vasarnīcu. Tāpēc krāsa nešaubīgi ietekmē cilvēka fizisko un emocionālo stāvokli. Kā zināms, psihologi atšķir četrus psiholoģiskos monotipus: melanholiķis, sangviniķis, flegmatiķis un holeriķis. Attiecīgi atšķiras arī katram psihotipam piederīgo cilvēku krāsu piederība. Melanholiķus saista ar zilo, sangviniķus ar dzelteno, flegmatiķus ar zaļo un holeriķus - ar sarkano krāsu.

Krāsa un telpa

Ar nelielām viltībiņām var likt telpai izskatīties lielākai, nekā tā ir patiesībā. Jāņem vērā, ka:

- gaišas sienas vizuāli paplašina telpu, bet tumšas, kontrastējošas sienas to samazina;

- jo sliktāks telpas dabiskais apgaismojums, jo gaišākām jābūt sienām: sienu toni jūtami ietekmēs zaļi dzeltenīgais atspīdums no koku lapotnēm aiz loga;

- mājas dienvidos izvietotas istabas "atvēsinās" aukstās krāsas, bet ziemeļu daļā izvietotas telpas "sasildīs" siltie toņi: zeltainas, dzelteni rožainas un dzeltenzaļas nokrāsas;

- griesti izskatīsies augstāki, ja tie būs gaišāki nekā sienas, un zemāki, ja tie būs tumšāki par sienām;

- telpu atdzīvināt palīdzēs spilveni, aizkari un abažūri no auduma, kura krāsa kontrastē ar kopējo krāsu gammu.Krāsu terapija

Krāsu jeb hromoterapija bijusi pazīstama jau seno Austrumu zemēs. Piemēram, ģeniālais senatnes mediķis Avicenna savus pacientus ārstēja ar noteiktu krāsu iedarbību atkarībā no slimības rakstura un pacienta dvēseles stāvokļa.

Viņš izmantoja vannas ar iekrāsotu ūdeni, bet logus aizklāja ar krāsainiem aizkariem. Par efektīvu atzina arī noteiktas krāsas apgērba valkāšanu. Senajā Indijā krāsu terapiju praktizēja kopš neatminamiem laikiem.

Indieši izmantoja saules starus un krāsainus stiklus vai dažādu krāsu audumus. Eiropā krāsu ārstnieciskās ietekmes pētīšana sākās 19. gadsimta vidū. 20. gadsimta sākumā daudzi vācu un krievu terapeiti krāsu terapiju sāka aktīvi izmantot dažādu slimību ārstēšanai. Pamatā ar hromoterapiju ārstēja psihes saslimšanas, galvassāpes un nogurumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!