Foto: PantherMedia/Scanpix
Pirms uzsākt remontu bērnistabā, rūpīgi jāpārdomā, kādas funkcijas veiks šī istaba un kas jāņem vērā, pielāgojot telpu bērnu vajadzībām.
Pirms uzsākt remontu bērnistabā, rūpīgi jāpārdomā, kādas funkcijas veiks šī istaba un kas jāņem vērā, pielāgojot telpu bērnu vajadzībām.

Iesaistiet plānošanā un darbos arī bērnu - izziniet viņa vēlmes un sapņus. Protams, vēlmes var būt krietni augstas un grūti izpildāmas, tomēr vienmēr būs kādas idejas, ko vēlams realizēt. Ja jaunajam cilvēkam ir nepieciešams dators, tātad - nepieciešama arī atbilstoša mēbele. Ja istabā dzīvo divi bērni, tad katram vajag savu "darba" vietu un guļamzonu. 

Bērnistabas griestus var vienkārši izlīdzināt un apmest. Darbu veikšanas laikā telpā gan būs daudz netīrumu un putekļu, tomēr galu galā griestus vajadzēs tikai laiku pa laikam nokrāsot. Šāds variants atvieglos rūpes par istabu un vēl ilgu laiku pēc remonta nebūs par to jāraizējas. Tāpat bērnistabas griestus var izrotāt ar kādu zīmējumu vai aplikāciju - radiet savam bērnam zvaigžņotas debesis, zemūdens valstību, vai izgreznojiet griestus ar iemīļotiem pasaku tēliem. 

Sienu apdare

Sienas var aplīmēt ar tapetēm vai nokrāsot. Krāsotām sienām būs nepieciešams vairāk sagatavoties, tomēr vēlāk  sienu kopšana būs samērā vienkārša - sienas varēs mazgāt un nepieciešamības gadījumā - ātri pārkrāsot. Šis aspekts ir īpaši svarīgs, ja jūsu lolojumam patīk "apgleznot" sienas. Bērnistabai labāk izvēlēties pusspīdīgu jeb pusmatētu krāsu - sienas mazāk smērēsies, nepiesaistīs netīrumus un būs vieglāk kopjamas. Ir pieejamas arī īpašas krāsas, kas sienu pārvērš par tāfeles vai magnētisko virsmu. Tāfeles krāsai pieejami divi toņi - melns un zaļš, to klāj tāpat kā citas krāsas - uz iepriekš sagatavotas sienas. Ja vēlas ko košāku par pieejamo pelēcīgo magnētisko krāsu, to var pārklāt ar plānu ūdens emulsijas kārtiņu - jebkurā tonī. Jāņem vērā, jo biezāka emulsijas kārta, jo neizteiktākas magnētiskās krāsas īpašības.

Tapetes - ne pārāk dārgas
Izvēloties tapetes, ieteicams tās iegādāties ne pārāk dārgas, ņemot vērā, ka bērnistabā tapešu mūžs nemēdz būt pārāk ilgs. Var izvēlēties krāsojamās tapetes, tomēr jāatceras, ka mazie, ziņkārīgie pirkstiņi mēdz plucināt visu. Joprojām aktuāla ir arī sienu apdruka, radiet paši savu ornamentu, iedzīviniet uz sienas bērna iemīļotos pasaku varoņus vai arī izmantojiet kādu elka foto.

Labāk viegli kopjamu un siltu grīdu

Bērnistabas grīdai labāk izvēlēties tādu materiālu, kas būtu viegli kopjams un silts - lamināts, parkets vai linolejs. Iekārtojot istabu ar mēbelēm, uz grīdas var uzklāt paklājiņus - spēļu zonā un pie gultas. Rūpējoties par bērnu veselību, nav ieteicams visu istabu noklāt ar mīksto segumu, jo tajā mēdz vairoties putekļu ērcīte - vispārzināms un izplatīts alergēns.
Bērnistabas apdarē un iekārtojumā vēlams izvēlēties ekoloģiskus materiālus, griestiem krāsu - uz ūdens bāzes, jo tās aromāts nav tik ass un specifisks, krāsa ir draudzīgāka videi un cilvēkiem, tā viegli klājas un ātri žūst. Jāņem vērā arī telas gaisa mitrums. Ja tas ir paaugstināts, galvenais notikums, lai krāsa būtu mitrumizturīga, vēlams arī, lai tai būtu pretpelējuma piedevas - tas noteikti tiek pievienotas Ziemeļvalstīs ražotajām mitro telpu krāsām, jo to paredz vietējie celtniecības standarti.  
Ja tiek mainīti logi, pārliecinieties, ka visas spraugas tiek kārtīgi aizpildītas ar montāžas putām - mazāk par visu nepieciešams, lai bērnistabā vējotu aukstums. 

Mēbeles - viegli pārveidojamas un kopjamas

Ir jāsaprot tas, ka cilvēks, kas dzīvos šajā telpā, nemitīgi aug un mainās. Pats par sevi saprotams, remonts jāveic ar aprēķinu - kādas būs tuvākās pārmaiņas. Piemēram, ja jūsu mazulim ir pieci gadi, tātad viņš apmeklē bērnudārzu un jau pēc gada vai diviem uzsāks skolas gaitas. Tādēļ, iekārtojot istabu, ir jāieplāno  vieta rakstāmgaldam, grāmatplauktam vai skapim. Vislabāk par to parūpēties vēl pirms darbu uzsākšanas, kad plānā iespējams veikt izmaiņas.

Domājot par rakstāmgaldu, jāņem vērā tas, ka bērns vēl aug, tādēļ vēlams, lai galda un krēsla augstums būtu regulējams. Šobrīd aktuālas ir transformējamās mēbeles, to kalpošanas mūžu var pagarināt, laikam ejot, pamainot kādu detaļu - piemēram, skapjiem un atvilktnēm var nomainīt rokturīšus - furnitūras veikalos var atrast ļoti interesantas idejas. Mēbeles var apgleznot - ļaujot vaļu fantāzijai vai izmantojot trafaretus. Tāpat mēbelēm var noņemt atsevišķus paneļus vai durtiņas, arī tā pārvēršot to līdz nepazīšanai. Lai aizsargātu galda virsmu, to var pārsegt ar izturīga un droša materiāla loksni. Ja izvēlaties krēslu uz ritenīšiem, pārliecinieties, ka tos var bloķēt, lai bērns var stabili darboties pie galda.

Ļoti svarīgs ir bērnistabas apgaismojums! Ja dabiskās gaismas ir maz, to papildinās lampas. Labāk ieplānot vairākus gaismas avotus - centrālo lampu, apgaismojumu virs rakstāmgalda, kā arī naktslampiņu. Galda apgaismojumam jābūt regulējamam - gan augstumā, gan gaismas stara virzienā.

Nu, ko? Pie darba! 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!