Foto: Publicitātes foto

Sabiedrība aizvien vairāk interesējas par veselīgu, kvalitatīvu un garšīgu ēdienu un iespējām tam nepieciešamo izaudzēt pašiem. Pēdējā laikā tik populārā pilsētas dārza veidošana, dažādu zaļumu, puķu audzēšana telpās, uz balkona un iekšpagalmos saistīta ar sabiedrības vēlmi būt kaut nedaudz tuvāk dabai. Līdz ar to aug arī pieprasījums pēc tādām sēklām un dārzkopības precēm, kas pielāgotas vienkāršiem darbiem

ar iespēju viegli un ātri izaudzēt iecerēto.

"Tie, kuri ar stādu audzēšanu nodarbojas ilgstoši, kā arī stādu audzētāji - profesionāļi sējas darbus sākuši jau decembrī, un pašreiz viņu siltumnīcās ir jau izauguši diezgan lieli, piemēram, petūniju stādi. Sēšana stādu audzēšanai mājas apstākļos ir diezgan vienkārša un sagādā prieku gan pieaugušajiem, gan bērniem. Pavasara saules siltums mūs tā vien vedina kaut ko sākt darīt, lai iespējami ātrāk rastu sajūtu, ka dārza darbi ir sākušies. Visvienkāršāk ir sākt ar ēdamo dīgstu audzēšanu, jo nav nepieciešama pat zeme. Var izmantot dažādas metodes, diedzējot uz mitras drānas, salvetes, vates, burkā u.tml. Iegūtie dīgsti ir vitamīniem bagāti un izmantojami salātu, maizīšu gatavošanai, kā arī košs pavasara dekors. Pirmajiem salātiem paši ātri var izaudzēt rukolu," stāsta AS "Rautakesko" (veikalu tīkls "K-Rauta") mārketinga speciāliste Maija Kalnciema.

Tā kā cilvēki aizvien vairāk interesējas par dažādām jaunām receptēm un svaigu garšvielu pievienošanu sezonas ēdieniem, aizvien pieprasītākas ir dažādu garšaugu sēklas - pieprasītas ir ne tikai Latvijā iecienītās dilles, bet arī eksotiskāki augi. Vispopulārākie garšaugi šopavasar esot rukola, citronmētra, itāļu jeb platlapu pētersīlis, baziliks un oregano, atklāj Maija Kalnciema. Garšaugus ir ļoti vienkārši iedēstīt un par tiem rūpēties. Būtiskākais, kas tiem nepieciešams - laba saules gaisma.

Popularitāti nezaudē arī tomāti - tradicionāli tiek pirktas tomātu sēklas, stādīšanai ne tikai siltumnīcās, bet arī atklātā laukā. Ļoti populāra ir tomātu šķirne "Black Russian" - tiem ir vidēja izmēra krūms, kas dod lielu tumšu, mahagonija krāsas augļu ražu. "Black Russian" ir piemērots audzēšanai gan siltumnīcās, gan atklātā laukā.

Pilsētas dārzkopības cienītāji labprāt eksperimentē un audzē speciālas tomātu šķirnes uz balkona, novieto tomātu podus iekšpagalmā u.tml. Tieši tagad ir īstais brīdis sēt tomātus audzēšanai zem klajas debess un lecektīs - tā kā šos stādus jāstāda pēc tam, kad rimušās pavasara salnas, proti, maija beigās vai jūnija pirmajā nedēļā, sēklas stādiem jāsēj ap 10. aprīli! Kā izaudzēt tomātu stādus pašu spēkiem, lasi te.

Martā un aprīlī vēlākai piķēšanai sēj arī kāpostus, kabačus un siltumnīcu gurķus.  "K-rauta" dārzkopības konsultanti savā ikdienā novērojuši, ka  daudzi audzē dārzeņu stādus savām vajadzībām, jo ar salīdzinoši nelielu darbu iespējams iegūt kvalitatīvus stādus, nepērkot tos par dārgu cenu tirgū maijā, tādējādi ietaupot ģimenes budžetu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!