Foto: LETA

Tradicionāli 50. dienā pēc Lieldienām tiek svinēti Vasarsvētki.

Vasarsvētki ir kristiešu svētki, kad tiek svinēta Kristīgās baznīcas dzimšanas diena, tomēr arī pagānu tradīcijās un ticējumos rodamas dažādas liecības par Vasarsvētku svinēšanu.

Vasarsvētki bija īpaši arī mūsu senčiem sendienās, jo šajā gada laikā laukos un tīrumos valda lielā sējas un stādīšanas rosība. Ar šo dienu saistīti arī dažādi rituāli un paražas, jo, kā zināms, senie latvieši pieprata un pielietoja balto jeb sargājošo maģiju, savā un savas saimes labā izmantojot dažādas maģiskas zīmes un pat buramvārdus.

Tā, piemēram, sendienās Vasarsvētku sestdienā meitas tīrīja un kopa māju un pagalmu, kā arī pušķoja visu ar bērziem, ievu un pīlādžu ziediem un citiem zaļumiem. Meijas tika liktas gan mājas, gan saimniecības ēku durvju priekšā un pie vārtiem, tās nesa istabās, klētī, kūtī, rijā. Puķes un meijas lika pie katras gultas - veselībai, labklājībai un labai saimniekošanai. Gan zālēm, gan meijām, ja tās saglabāja un izžāvēja, piemita dziednieciskas īpašības. Bērzu meijas gan sargājās vilkt pa zemi, jo uzskatīja, ka tad vilcējam būs kašķis.

Vasarsvētkos pirms saullēkta esot bijis jāiet uz avotu mazgāt muti. Kad tas izdarīts, ūdenī meta sudraba vai vara monētu un neatskatoties gāja atpakaļ uz mājām. Atgriežoties mājās, bijis jāliekas atkal gulēt, lai redzētu sapni. Kurš sapnī naudu no avota izņem, tas arī precēšot monētas metēju.

Mūsu senči ļoti labi pārzināja ne tikai ūdens un sapņu spēku, bet arī to, kuri augi ir stipri un palīdz veselībai un sirdslietās un no kuriem labāk izvairīties. Mājas svētībai, labklājībai un aizsardzībai pret ļauno gan pie saimes vārtiem, gan dzīvojamām un saimniecības ēkām tika stādīti dažādi koki un puķes, atbilstoši to enerģētikai. Piemēram, bērzus stādīja, lai piesaistītu labos garus, savukārt ābeles - ne tikai ābolu dēļ, bet arī, lai vairotu seksualitāti.

Katra paša ziņā izlemt, kā uztvert augu maģijas noslēpumus. Der atcerēties, ka, ja kaut kam ļoti tic, tas piepildās.

Materiāla tapšanā izmantota informācija no izdevuma "Daiļdārza pamatelementi", žurnāla "Ievas Dārzs", www.ailab.lv, kā arī dažādi resursi Internetā, īpaši interesanta šķita pirts dziednieka Ziedoņa Kārkliņa veidotā vietne.

Bērzs - veselībai un labai saimniekošanai

Senie latvieši bērzus stādīja māju tuvumā, jo uzskatīja ka šie skaistie koki piesaista labos garus. Bērzs daudzās kultūrās simbolizē jaunību un šķīstību, tādēļ senāk no šī koka darināja šūpuļus. Lai sētai un saimei piesaistītu labklājību un veselību, Jāņos un Vasarsvētkos mājas un pagalmus rotāja ar bērzu meijām.

Bērzam piemīt ārstnieciskas īpašības. Nevienam nav noslēpums, ka bērzu sulas attīra organismu, bērza mizas tāss un jaunās lapiņas ir izcils līdzeklis augoņu un brūču ārstēšanai, savukārt bērza zaru pirtsslotas palīdz pret reimatismu un citām kaitēm. Atbilstoši ticējumiem vislabāk bērzu slotiņas griezt vecā Mēnesī laikā no Jāņiem līdz Pēteriem.

Bērzs ir ļoti maigs un līdzjūtīgs koks, bet reizē ar ļoti spēcīgu iedarbību. Tā enerģija ir dzīvespriecīga, ļoti patīkama, aromāts reibinošs. Bērzs ļoti vajadzīgs ir novājinātiem, slimiem, kā arī pēcslimību periodā cilvēkiem rehabilitācijai. Pilnīgi veseliem cilvēkiem bērzs ļoti nepieciešams, lai relaksētos, lai atjaunotu spēkus.

Pirtsslotiņas jāsien no mīkstajiem bērziem. Lai to atpazītu, pirms slotiņas siešanas pārbauda bērza lapiņas apakšpusi ar mēli. Ja sajūta ir asa, tad šis bērzs neder, ja mīksta, maiga, tad no šī bērza var siet slotiņu.

No lokanajiem zariem sien slotas sētas slaucīšanai, bet senos laikos bērza žagari jeb "dakteris bērziņš" bija palīgs nerātnu bērnu audzināšanai.

Pīlādzis pie mājas - aizsardzībai pret ļaunumu

Iestādīts pie mājas, pīlādzis sargā māju un tās iemītniekus. Zintnieki uzskata, ka pīlādzis dziedina un dod spēku visiem, kas mīl.

Senos laikos pastāvēja uzskats, ka pīlādzis sargā no burvestībām, noskaušanas, ļaunas gribas, tādēļ pie mājas ieejas, lopu aplokos vai vārtiem tika stiprināti pīlādžu zari vai ogu ķekari. Tika uzskatīts arī, ka tiešs kontakts ar pīlādzi sievietēm palīdz atmodināt snaudošo seksualitāti, ļauj realizēt slēptākos sapņus, kā arī palīdz atbrīvoties no svešas enerģētikas.

No svešas maģijas sargājot arī pīlādžogu krelles, ko rudeņos tik ļoti patīk vērt mazām un lielām meitenēm.

Ja nepieciešams sakārtot iekšējo enerģētiku, zintnieki ieteic pērties ar pīlādžu pirtsslotām, ko gatavo, kad ogas sāk sārtoties. Strauji žāvējot, tās nenobirst un perot patīkami masē ķermeni.

Vīru koks ozols - spēkam un veiksmei

Kuplais, spēcīgais Dieva un Pērkona koks, pie kā senči lika ziedus un bez kura nav iedomājama Latvijas ainava, simbolizē vīrišķību, spēku un ilgu mūžu. Ozola zīles - veiksmes simbols, tās nēsājot kabatā, var stiprināt pašpārliecību. Tiek uzskatīts, ja, stāvot zem ozola, uz galda uzkrīt zīle, tā ir tīrā veiksme un šī zīle jāņem līdzi!

Ozols enerģētiski ir ļoti spēcīgs koks, kurš palīdz stiprajiem un tiem, kas no visas sirds vēlas būt stipri. Ozola lapu vainags Jāņos simbolizē veselību, tas sargā no ļaunuma un skaudības. Tieši šī iemesla dēļ ar ozola virtenēm rotā ēkas, stabus un istabas.

Īsts lietaskoks - jau mūsu senči tā koksni izmantoja, piemēram, aku grodiem, jo tad ūdens turējās tīrs un labs. Ne velti, joprojām ozolkoka mucas ir neaizstājamas vīna un konjaka darīšanā.

Ozolkoka slotiņas pirtī palīdz pēc lielām slodzēm, savukārt ozollapu uzlējums ārstē kaklu un kuņģi. Ozols pēc rakstura ir spēcīgs un skarbs koks, tā aura ir spēcīga un veselīga. Vislabprātāk ozols kontaktējas ar veseliem cilvēkiem. Ļoti novārdzinātiem cilvēkiem nevajadzētu kontaktēties ar ozola slotu, jo var izsaukt depresīvu stāvokli. Pateicoties lapu blīvumam, ozola slota ātri uzņem sevī gara karstumu un pārnes to uz peramo. Tāpēc ozola slota sevišķi iecienīta pie karstummīļiem, sportistiem un vispār spēcīgiem cilvēkiem.

Ozola slotas vislabāk siet no kokiem, kas aug biezās, mitrās, apēnotās vietās. Tādām slotām lapas nenokrīt. Vislabāk ozola slotas griezt vakarā pēc pulksten 18.00, jo tad koks ir savā enerģētiskajā maksimumā. Ozola slota tiek izmantota praktiski visās rituālajās pēršanās.

Sievišķības simbols - liepa

Liepa vienmēr bijusi sievišķības simbols. Mūsu senči liepu stādīja ceļā uz pirtiņu, kur koks simbolizēja sievietes mūžu.

Kuplā un daiļā liepa enerģētiski ir ļoti spēcīgs koks, kas cilvēkiem dod vēlmi dzīvot un cīnīties, dziedējot it visu. Liepziedu tēja un medus ir pirmās zāles pie saaukstēšanās.

Ar liepu lapu slotiņām pirtī var tikt pie tīras un maigas ādas, nomierinot nervus un mazinot galvassāpes. Liepu ziedu slotiņa attīra ādu labāk nekā ziepes. Tā ļoti labi darbojas kosmētiski. Pieredzējuši pirtnieki uzskata, ka liepu slotiņas nevajadzētu griezt laikā no pulksten 14.00 – 15.00, jo šajā laikā liepai ir enerģētiskais minimums.

Kurinot pirti ar liepas malku, var ārstēt ādas un elpceļu kaites, savukārt nervoziem cilvēkiem ieteicamas liepziedu uzlējumu vannas vai vienkārši uzturēšanās ziedošu liepu tuvumā.

Kadiķis - pret vīrusiem un ļaunumu

Durstīgajam un sīkstajam kadiķim ir apbrīnojami spēcīga enerģētika. Ezotēriķi uzskata, ka tas ir Gaismas koks, kas atbrīvo no visa Tumšā. Arī senie latvieši uzskatīja, ka kadiķis pasargā no ļaunuma.

Dedzinot kadiķa zariņu, izdalās ēteriskā eļļa, kas iznīcina baktērijas, tādēļ šāda kvēpināšana ir īpaši ieteicama vīrusu laikā. Kvēpinot telpā tiek novērsti nelāgi aromāti, kā arī atbaidīti nelūgti kaitnieki.

Pastāv uzskats, ka, būvējot māju, tās pamatos un jumtā jāliek kadiķa zari, bet durvīs - kadiķu tapas, tādā veidā nelaižot mājās ļaunumu. Savukārt pagrabā izlikti kadiķa zariņi atbaidot peles un žurkas.

Uz pirts lāvas kadiķis palīdz teju ikvienam - jebkurā gadalaikā. Šī koka enerģijai piemīt ļoti spēcīgs, tīrošs potenciāls, kas ļoti labi tīra cilvēka enerģētisko lauku, kā arī telpu ap to.

Pirts dziedniecībā kadiķa slotas izmanto relaksācijai, sieviešu slimībām, kā arī prostatas ārstēšanai. Kadiķu slotas palīdz pret ādas slimībām un saaukstēšanos, kā arī nomierina nervus.

Priede - mieram un garam

Foto: LETA

Priede ir dzīvības, miera un gara koks, kurš ļoti labvēlīgi ietekmē cilvēku. Priežu skujas satur ļoti daudz aromātisko vielu, tādēļ ļoti labi izmantojamas kā gaisa aromatizētājs pirtī. Ieelpojot priežu aromātu, tiek veicināti organisma attīrīšanās procesus, atbrīvojas negatīvās enerģijas un emocijas. 1 cm2 priežu skuju izdala līdz 6000 negatīvi lādētu jonu, tādēļ gaiss gan priežu mežā, gan pirtī ir ļoti tīrs. Ar savu enerģiju priede ļoti labi papildina cilvēka enerģētiskos resursus. Nevajadzētu pirtī baidīties no lielajām priežu skujām, pareizi sagatavotas tās ir ļoti maigas. Nav ieteicams izmantot sirds slimniekiem, alerģiskiem cilvēkiem.

Kalmes - mājas svētībai un cīņai pret blusām

Smaržīgās kalmes, kas šķiet tik latviskas, patiesībā pie mums parādījušās tikai 16. gadsimtā, kad tās atceļojušas uz Latvijas muižu dārziem no tālajiem Austrumiem. Augam piemīt dezinficējošas un tonizējošas īpašības.

Kalmes mājās var izmantot gan gaisa atsvaidzināšanai, gan blusu aizbaidīšanai - sagrieztas kalmju lapas jāizkaisa istabās, savukārt pirtiņā izkaisītās un pirtsslotās iesietās kalmju lapas spēcinās organismu un uzlabos ādu. Telpu stūros saliktas kalmes mājai nesot svētību.

Ezotēriķi un mistiķi kalmēm piedēvē maģiskus spēkus, kas nes veiksmi, naudu un aizsardzību, kā arī dziedina. Lai dārzs būtu ražīgs, tajā noteikti esot jāstāda kalme.

Kastaņa atbrīvo no stresa

Foto: AFP/Scanpix

Nākusi no svešzemēm, pavasarī krāšņi ziedošā zirgkastaņa sākotnēji auga pie muižām un baznīcām, bet vēlāk ienāca arī lauku sētās.

Kastaņa enerģija ir spēcīga, impulsīva, tomēr ezotēriķi uzskata, ka tā nav pārāk stipra. Jebkurā gadījumā kastaņa ziedēšanas laikā ļoti labi atbrīvo no noguruma un stresa. Palīdz padomāt pašam par sevi, uz laiku aizmirstot rūpes par citiem. Kastaņa mīl taisnīgumu, konkrētumu un palīdz tiem, kas dzīvo tās tuvumā.

Pirts dziedniecībā kastaņas palīdz likvidēt sasitumu sekas, uzlabo asinsriti un normalizē asins spiedienu.

Ābele - erotisko spēku papildināšanai

Foto: AP/Scanpix

Sievietes spēka un seksualitātes koks, kas atmodina sievietes dabas jūtīgo struktūru. Labprātāk ābele dalās ar savu enerģiju ar jaunākām sievietēm, pastiprinot pievilkšanas spēku. Uzmanīgi! Tiem spēkiem, pie kuriem vēršas ābele, neeksistē morāles likumi, tikai dabas aicinājums. Visspēcīgākais efekts ir ziedu laikā, kad ābeles reibinoši smaržo.

Pirts rituālos ābeļziedu slota ar savu smaržu palīdzēs atbrīvoties arī no depresijas, nesīs mieru, aizdzīs smagās domas, papildinās erotiskos spēkus un palīdzēs risināt mīlestības problēmas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!