Kāds misēklis sēklu tirdzniecības uzņēmumā daudziem dārzeņu audzētājiem ražas laikā ir sagādājis pārsteigumu. Šogad vairākos dārzos Jaunpiebalgā un, pieļaujams, arī citur gaidīto kabaču vietā izauguši citplanētiešu kuģim līdzīgie dārzeņi - patisoni.

"Kabači mūsu ģimenē ir ļoti iecienīti, tos audzējam ik gadu, ēdam svaigus, apcepam olā, marinējam kā gurķus un gatavojam salātus ziemai. Tāpēc ir visai liela vilšanās, ka šogad palikām bez kabačiem. To vietā ir visai bagātīga patisonu raža. Kur tos likt, ko ar tiem iesākt - nav ne jausmas, jo šādi dārzeņi mūsu dārzā izauguši pirmo reizi," stāsta Anda Dzenža no Jaunpiebalgas, piebilstot, ka pirmajā brīdī, kad kabaču vietā pamanīti patisoni, šķitis, ka kabači nav padevušies un izauguši kroplīgi. Vēlāk, kad dīvainie kabači pieņēmuši arvien noteiktāku formu, sapratusi, ka tie ir nekas cits kā patisoni, kas līdz šim nav ne audzēti, ne ēsti. Tad ģimenē bijis šoks un neizpratne, kā tas iespējams, ka no kabaču sēklu paciņām dārzā izauguši pavisam citi dārzeņi? Vēlāk tas uztverts kā joks.

"Šajā visā tomēr ir kas pozitīvs, proti, katra jauna lieta ļauj iemācīties ko jaunu. Šogad piespiedu kārtā nākas meklēt informāciju par līdz šim neaudzētiem dārzeņiem un domāt, kā patisonus vislabāk pagatavot," stāsta Anda.

Pēc pirmās ražas novākšanas Anda secinājusi, ka patisoni tie paši kabači vien ir, tikai pēc garšas mazliet maigāki. Arī konservēt ziemai tos var gluži līdzīgi - gan marinēt, gan gatavot salātos.

Anda zina stāstīt, ka šādas ražas ķibeles šovasar pārsteigušas arī vairākus kaimiņus. Jaunpiebaldziete spriež - kā lai cilvēks var būt drošs, ko pērk, ja pat iegādājoties sēklas, nākas pirkt kaķi maisā? Anda pieļauj, ka, iespējams, tās bijušas "Kurzemes sēklu" fasējums, jo tieši šī uzņēmuma produkcija pārsvarā tiek iegādāta.

Tāds pats atklājums bijis arī jaunpiebaldzietei Guntai Misiņai. "Biju pārsteigta, ka kabači šogad vienos ziedos. Gaidījām ražu, bet kabaču kā nav, tā nav. Vēlāk tikai pamanījām, ka kaut kas sāk veidoties. Sapratām, ka tie tomēr būs patisoni," viņa atminas un pastāsta, ka pavasarī izsētas vairākas paciņas iedomāto kabaču sēklu.

Misiņa nemaz nebēdā, ka kabaču vietā izauguši patisoni. Tie esot pat vērtīgāki un garšīgāki par kabačiem. "Savulaik audzējām arī patisonus. Nu būs jāatsauc atmiņā, kā tos pagatavot. Raža gan varēja būt labāka. Bet neko darīt, zeme, kur tie sēti, nav auglīga, tāpēc jāsamierinās, ka patisoni padevušies mazi," tā Misiņa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!