Foto: PantherMedia/Scanpix
Nedēļas nogale ir klāt, un tas nozīmē, ka gaidāmas arī neplānotas ballītes un ciemiņu parādīšanās. Kā šādās situācijās ātri satīrīt māju, un ar ko sākt, lai mājoklis neizskatītos pēc haosa? Te būs rīcības plāns.

Liekās mantas

Tas gan būtu brīnums, ja nedēļas laikā nevienā no istabām nebūtu sastopamas kādas liekas mantas - bērnu rotaļlietas, apģērbs un citi sadzīves priekšmeti, kas izkliedēti pa visiem plauktiem un mēbelēm, tādā veidā radot nekārtības sajūtu. Cik vien tas ir iespējams, sakārto un noliec katru lietu tai paredzētajā vietā.

Tīras grīdas

Grīdas tīrība ir viens no svarīgākajiem priekšnoteikumiem, tāpēc jebkurš cits neizdarīts darbs var tikt pieļauts, taču drupačas uz grīdas, smiltis, putekļi un ļaunākajā gadījumā, dubļi, var sabojāt noskaņojumu gan viesim, kurš ieradies baltās zeķēs, gan pašam saimniekam, par to attaisnojoties. 

Netīra paklāja novēršana

Ja viesistabā atrodas paklājs, kurš, iespējams, nedēļas laikā tā arī nav ticis tīrīts, ātri un efektīvi novērst iespējamo sasmakumu var ar dzeramo sodu. Tā kā dzeramai sodai piemīt spēja uzsūkt nepatīkamus aromātus, izbārsti pa paklāja virsu šo pulveri, atstāj to uz 15 minūtēm, un pēc tam ar putekļu sūcēju kārtīgi izsūc visu.

Nepatīkama aromāta neitralizēšana

Ja gatavojot vakariņas, no kāda ēdiena radies ne tas patīkamākais aromāts, piemēram, no sīpoliem un ķiplokiem, to var neitralizēt ar svaiga citrona palīdzību. Noberzē dēli ar citrona šķēli, noslauki ar to nažus, ieliec pāris daiviņas ledusskapī, un arī miskastē, lai tie uzsūc visus nevēlamos aromātus.

Ja tikusi gatavota zivs, ir kaut kas ticis izliets, vai vienkārši mājokļa nevēdināšanas gadījumā nav izveidojies tas patīkamākais aromāts, ātri un efektīvi vari izveidot dabīgu aromatizētāju. Lej katlā ūdeni, pievieno 2-3 ēdamkarotes galda etiķa, ieliec kanēļa standziņas, citrusu šķēles, kadiķa zariņu, anīsa zvaigzni vai citas sastāvdaļas, kas ir aromātiskas un ļauj visam uz lēnas uguns karsēties tik ilgi, līdz aromāts ir pietiekami izplatījies. Aromatizētājs būs vēl efektīvāks, ja pirms tam kaut uz mirkli atvērsi logus un mājoklī ielaidīsi svaigu gaisu.

Traipu novēršana

Tas būtu brīnums, ja nevienā mājoklī neizveidotos kādi traipi dušas kabīnē, vannas istabas un virtuves izlietnē, uz galda virsmas, gāzes plīts un citās vietās. Taču, lai tas nebūtu jāiepazīst gaidāmajiem viesiem, visu veidu traipus var ātri novērst ar galda etiķa un ūdens šķīdumu. Ar to tiks notīrīti zobu pastas traipi, putekļu nosēdumi un citi traipi. 

Žurnālu un bukletu kaudzes

Ja no ierastās vakara preses pārlasīšanas ir sakrājušās žurnālu kaudzes un pastkastītē saņemtie reklāmas bukleti, labāk to visu savākt vienā kaudzē un novietot vai nu neredzamā vietā, vai kārtīgi saliktus vietā, kur tas nevienam netraucētu, un arī neradītu vēlmi sākt to visu šķirstīt. Viesi taču ieradušies, lai aprunātos un labi pavadītu laiku, nevis lasītu jaunāko presi.

Rūpīga izpēte

Kad visi svarīgākie priekšdarbi ir veikti, ar vērīgu aci pārskati mājokli, un pārliecinies, vai kaut kur nav palicis kāds piekaltis ievārījuma traips, vai vannas istabā nav beidzies tualetes papīrs un ziepes, vai virtuvē ir tīri dvieļi, mājdzīvnieki ir nokārtojušies tiem paredzētajās vietās, nekur nemētājas zeķes, un visiem gultas ir saklātas. Tad var dziļi ievilkt elpu, un ar smaidu sagaidīt viesus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!