Foto: Shutterstock
Kādēļ kaķis urinē ārpus savas kastītes, piemēram, saimnieka čībās vai kādā istabas kaktā, un kā pret to cīnīties, jautājām klīnikas "Mazo brāļu hospitālis" veterinārārstei Ievai Līdumniecei.

"Kaķa urinācijai ārpus tai paredzētās vietas iemesli parasti ir psiholoģiski vai medicīniski," stāsta veterinārārste Ieva Līdumniece.

"Liela daļa kaķu slikti reaģē uz jebkādām izmaiņām to apkārtējā vidē. Atkarībā no kaķa nervu darbības tipa, stress var izpausties kā izmaiņas kaķa uzvedībā, apetītē, arī urinācijas, defekācijas paradumos. Dažreiz stresa cēloņi ir viegli konstatējami, piemēram, pārvākšanās uz jaunu dzīvesvietu, remonts, jaunu dzīvnieku vai cilvēku ienākšana ģimenē. Dažreiz stresa cēloņi paliek nezināmi un nākas ārstēt sekas.

No medicīniskiem iemesliem visbiežākais ir cistīts jeb urīnpūšļa iekaisums. Urinējot ārpus savas kastītes, kaķi bieži vien pievērš saimnieku uzmanību šai problēmai, kas tālāk tiek risināta ar ārsta palīdzību.

Atsevišķi var izcelt nekastrētu runču un atsevišķos gadījumos arī kaķeņu teritorijas zīmēšanu, kam vienīgais risinājums ir dzimumhormonu nomākšana kastrācijas vai hormonālā implanta veidā."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!