Suņiem ļoti patīk rotaļāties! Speciālisti apgalvo, ka veltīt laiku spēlēm ir tieši tikpat svarīgi kā kopā ar suni apmeklēt nopietnus apmācības treniņus. Vienkārši tādēļ, lai četrkājainais draugs gūtu prieku, interesanti pavadot laiku kopā ar jums. Lūk, piecu lielisku spēļu izlase!

1. Paslēpes

Tā nav spēle tikai bērniem. Arī suņi paslēpes spēlē ar prieku. Paņemiet vienu no suņa mīļākajām rotaļlietām vai kādu gardumu. Pasakiet sunim, lai gaida, un dodieties atrast labu vietu, kur paslēpties.

Kad esat gatavs, pasauciet suni, lai nāk meklēt. Ja tas ir iespējams, meklēšanas laikā saspiediet rotaļlietu tā, lai tā iepīkstas, vai pakratiet kārbiņu ar našķiem. Kad suns atrod jūs, apbalvojiet viņu ar uzslavām un rotaļlietu vai gardumu.

2. "Skrien un atnes!"

Daudziem suņiem piemīt dabisks instinkts skriet pakaļ saimnieka aizmestam priekšmetam. Bet tiem, kuriem tas nav asinīs, to var ātri vien iemācīt.

Šo rotaļu, kas sunim sagādā lielu prieku, var spēlēt gandrīz jebkur. Mājoklī var mētāt mīksto rotaļlietu, bet ārā, vēlams nožogotā teritorijā, - bumbiņu vai frisbija šķīvīti.

3. Paslēptā mīļmantiņa

Kamēr suns atrodas citā telpā, varat paslēpt viņa iemīļoto rotaļlietu, piemēram, zem otrādi apgāztas kastes. Vislabāk, ja blakus novietojat vēl vienu vai divas kastes ar "muti" uz leju. Pēc tam ievediet suni un prasiet: "Kur ir tava mantiņa?"

Ja suns uzreiz neuztver domu, izliecieties, ka meklējat mantiņu pats - zem mēbelēm, aiz spilveniem un skapjos, līdz galu galā apstājieties pie slēptuves un atklājiet rotaļlietu ar milzīgu sajūsmu. Atkārtojiet šo vingrojumu vairākas reizes, un drīz suns aizrautīgi dosies istabā un sāks meklējumus.

4. Našķu meklēšana

Suņiem ir lieliska oža un vairumam ķepaiņu patīk izmanto savu degunu pārtikas meklēšanai. Sagādājiet viņam iespēju likt lietā smadzenes un degunu dažādu labumu atrašanai! Vispirms aizvediet suni un citu telpu un lieciet gaidīt. Pēc tam paslēpiet našķus dažādās vietās istabā. Ievediet suni atpakaļ istabā un mudiniet meklēt.

Ja sunim meklēšana tik viegli nesokas, varat nedaudz piepalīdzēt, norādot uz vietām, kuras vērts rūpīgāk izpētīt.

5. Virves vilkšana

Suņiem ļoti patīk virves vilkšana, jo šī spēle ļauj viņiem izlikt kūsājošo enerģiju un izpaust savu dabisko plēsoņas instinktu. Šī nodarbe ķepaiņus pamatīgi nogurdina.

Spēles laikā sunim ir jāklausa, ja tiek dota komanda „atdod!”. Ja suns paklausa, jāapbalvo ar kādu gardumu, ja ne – nekavējoties jāizbeidz spēle. Sunim jāsaprot, ka noteicējs ir saimnieks.

Ja suns, nedabūjis rotaļlietu, tīši vai netīši iekampj saimniekam apģērbā vai rokā, spēle tūlīt pat jāpārtrauc. Daži treneri iesaka iesmilkstēties, taču noteikti jāpamet telpa, paņemot rotaļlietu līdzi. Aptuveni pusminūti suni vēlams ignorēt, tad var atgriezties un turpināt rotaļu.

Atliek vien iegādāties izturīgu rotaļlietu - resnu virvi ar mezglu vai bumbiņu galā, lai suns varētu to ērti satvert zobos un vilkt. Tādu mantiņu var pagatavot arī pats, vien jāraugās, lai virve nav pārāk asa un nesavaino mīluļa muti. Nu, kurš kuru?!

Avoti: portāls "Dogs.about.com" un Sofijas Kolinsas "Suņu mīļu rokasgrāmata".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!