Ne tikai cilvēku, bet arī suņu uztura neatņemamai sastāvdaļa jābūt dārzeņiem, jo ar tiem četrkājainais draugs var uzņemt šķiedrvielas, kas ir ļoti nepieciešamas dzīvnieka gremošanas sistēmas normālai darbībai un labas veselības uzturēšanai. Kas notiek, ja suņa uzturā to ir par maz, noskaidrojis "LTV1" raidījums "Ķepa uz sirds".

Dažādu sugu dzīvniekiem ir dažāda vielmaiņa un atšķirīga gremošanas sistēma. Suņi vairāk līdzinās cilvēkiem. Viņi ir visēdāji. Suņu gremošanas sistēma var absorbēt barības vielas no plaša spektra uztura.

Veterinārārste Jevgēnija Kondratjeva skaidro, ka svarīgi nodrošināt aptuveni gramu šķiedrvielu uz kilogramu dzīvnieka svara. Jāatceras, ka šķiedrvielas ir tikai augu izcelsmes barībā. Gaļā to nav.

Šķiedrvielas gremošanas traktā gandrīz nesadalās un neuzsūcas, būtībā šķērso to nemainīgā veidā, toties veicina sagremotā ēdiena virzīšanos pa zarnām, tīri mehāniski "izbirstē" tās un novērš aizcietējumu veidošanos. Dārzeņi baro un aktivizē labās baktērijas, kas mīt gremošanas traktā, palīdz uzturēt normālu svaru un dzīves aktivitāti. Tāpat pietiekams šķiedrvielu daudzums kalpo profilaksei pret dažādām slimībām, jo īpaši gremošanas trakta problēmām.

Ja saimnieks savu suni baro ar veikalā nopērkamo barību, visticamāk, tai klāt jau ir pievienotas šķiedrvielas, par ko var pārliecināties, iepazīstoties ar uz iepakojuma norādīto informāciju.

Lielāka uzmanība šķiedrvielu uzņemšanai jāpievērš to suņu saimniekiem, kuri savus mīluļus baro ar mājās gatavotu ēdienu. Lai dzīvnieks uzņemtu nepieciešamās šķiedrvielas, ieteicams ēdienam pievienot dārzeņus, kā kabačus, ķirbjus, kāpostus, ziedkāpostus, ābolus, burkānus un citus.

Kas notiek, ja suņa ēdienkartē iekļauts par maz šķiedrvielu? "Aizvien biežāk klīnikā vēršas vecu dzīvnieku saimnieki, sūdzoties, ka mīlulim ir aizcietējumi," atklāj veterinārārste. Šādos gadījumos suns nokārtojas "pa lielam" reizi divās, trīs vai pat četrās dienās. "Tas, ka fekālijas tik ilgi stāv gremošanas traktā, arī nav nekas labs, jo dažādas sliktās vielas uzsūcas cauri zarnu sieniņām organismā," piebilst daktere Kondratjeva.

Šķiedrvielas neļauj vēdera izejai kļūt pārāk cietai vai mīkstai, novērš vēdera pūšanos un citas ar gremošanas sistēmas orgānu darbības traucējumiem saistītas pazīmes, kas negatīvi ietekmē dzīvnieka pašsajūtu.

Taču jāņem vērā arī, ka dārzeņi noteikti nevar būt dzīvnieka pamatēdiens. Arī pārmērīgs to daudzums uzturā var izraisīt dažādus gremošanas trakta darbības traucējumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!