Foto: PantherMedia/Scanpix
Kaķiem patīk spēlēties ne vien kaķēna vecumā, bet visa mūža garumā. Regulāras rotaļas istabas kaķiem nodrošina nepieciešamo kustību daudzumu, lai tie būtu veseli un negarlaikotos. Ir daudz dažādu rotaļu, kuras var spēlēt cilvēks un kaķis.

Kaķis no dabas ir mednieks. Mājas kaķiem, protams, vairs nav nepieciešamības iet medībās, tāpēc tiem ir mazāk iespēju izkustēties, lai saglabātu labu formu un veselību.

Iespēja izkustēties mājas kaķiem ir visai atšķirīga. Kaķi, kurus laiž ārā, var pietiekami daudz ložņāt un medīt un paši regulē savu aktivitāti. Istabas kaķi, kuri netiek laisti ārā, ir atkarīgi no saimniekiem, kuru pienākums ir nodrošināt kustības veicinošu vidi un rotaļas.

Dažas kaķu šķirnes ir dabiski aktīvākas nekā citas – piemēram, Abesīnijas kaķi un Siāmas klaķi ir pazīstami ar savu kustīgumu. Katram konkrētam kaķim var būt atšķirīgas prasības pēc vingrinājumiem.

Ko kaķis gūst no spēlēšanās?

Ko kaķis gūst no spēlēšanās?

Rotaļas sniedz daudz labumu – ļauj kaķim saglabāt normālu svaru, uztur lokanas locītavas, trenē sirdi un plaušas, turklāt nodarbina kaķa prātu, piesaista uzmanību un novērš garlaicību un stresu. Tās nodrošina nekaitīgu iespēju izpausties kaķa mednieka instinktam vai nervozitātei.

Galu galā rotaļas ar kaķi sniedz prieku arī saimniekam, stiprinot abu attiecības.

Kaķi sāk rotaļāties agrā mazotnē, apgūstot būtiskas iemaņas – cīnīšanos, savaldību un medīšanu. Vispirms kaķēns spēlējas ar brāļiem un māsām, pēc tam – aptuveni astoņu nedēļu vecumā – sāk interesēties arī par nedzīviem objektiem. Kaķēns sāk dzenāt, uzbrukt un sist ar ķepu – tātad apgūst prasmes, kas vēlāk būs nepieciešamas dzīva medījuma noķeršanai.

Kad kaķim ir vislabākais laiks rotaļām?

Kad kaķim ir vislabākais laiks rotaļām?

Agri no rīta un vēlu vakarā kaķu aktivitāte pieaug, tādēļ plānotām rotaļām tas ir vislabākais laiks.

Ja katru vakaru vismaz 15 minūtes spēlēsieties ar kaķi, tas naktī labāk gulēs un ļaus gulēt jums.

1. Medību spēles

1. Medību spēles

Medību prasmes kaķi apgūst, rotaļājoties ar brāļiem un māsām, un medīšana nemainīgi ir kaķa iemīļotākā rotaļa visa mūža garumā.

Nekas cits kaķim nesagādā vairāk prieka kā dzīšanās pakaļ mantiņai, kuru velkat pa grīdu vai šūpojat kaķim virs galvas. Medījums var būt jebkas – no auklas gabaliņa līdz speciālām, ar spalvām vai zvaniņu aprīkotām mantiņām. Dažiem kaķiem patīk uzklupt gaismas staram, kas atspīd no spoguļa.

Rotaļlietas, kas kustas pa grīdu, kad tām uzsit, ļaus kaķim izbaudīt pakaļdzīšanās prieku. Mazas bumbiņas, piemēram, pingponga bumbiņas, tīrs vīna pudeles korķis vai liels piena pudeles korķis ir lieliski piemēroti objekti un iepriecinās jūsu mīluli stundām ilgi. (Šādām rotaļām vienmēr ir nepieciešama jūsu klātbūtne, lai pārliecinātos, vai nekas netiek norīts, un tūliņ pēc rotaļas novāktu korķa gabaliņus un citus bīstamus sīkumus.)

Uzvelkamās rotaļlietas var palaist dažādos virzienos. Iespējams iegādāties arī īpaši kaķiem domātas rotaļlietas ar tālvadību. Novirziet vadāmu pelīti uz kasti, kurā izgriezts caurums. Ja pele pagūs iesprukt kastē, kaķim nāksies to vilkt ārā ar ķepu.

2. Atrast gardumiņu

2. Atrast gardumiņu

Cits variants ir paslēpt sausās barības graudiņus vai citus gardumus un ļaut kaķim tos atrast. Paņemiet kastes un papīra maisu un ielieciet tajos dažus našķus. Apgrūtiniet uzdevumu, kastes vai maisu daļēji aizverot vai noliekot zem citiem papīriem. Pārbaudiet, vai maiss ir drošs – nogrieziet rokturus, izņemiet stieples.

Salīmējot dažas kastes kopā un izgriežot tajās caurumus, spēli padarīsiet vēl aizraujošāku.

Šīs rotaļas vienkāršots variants ir paslēpt gardumus dažādās istabas vietās un ļaut tos atrast. Ja kaķim neveicas, brīdī, kad tas neredz, velciet gardumu pa grīdu, lai atstātu smaržas sliedi.

3. Skanīgas rotaļlietas

3. Skanīgas rotaļlietas

Kaķiem patīk neparastas skaņas, un tie labprāt spēlējas ar čabošu iepakojumu vai bumbu, kurā ievietots zvaniņš.

Avīzes kaķveidīgajiem izraisa patiesu interesi – pamēģiniet nolikt uz grīdas avīzi un, kad kaķis uz tās apsēdies, vilkt to prom. Kaķiem patīk skaņa, kas rodas, kad tie uzbrūk kustīgajai avīzei un saplēš to driskās.

4. Rotaļlietas ar kaķumētru

4. Rotaļlietas ar kaķumētru

Iedodiet kaķim mīksto mantiņu, kas pildīta ar kaķumētru – piparmētru dzimtas augu, kam ir eiforiska ietekme uz kaķiem. Kaķu mētra var izraisīt arī neprātīgu uzvedību (valstīšanos un lēkāšanu) vai iegrimšanu transā.

Lai kāds būtu efekts, tas būs īslaicīgs, ne ilgāks par desmit minūtēm, un, šķiet, pilnīgi nekaitīgs.

Izaudzējiet kaķu mētru paši un piepildiet ar to vienkāršu mīksto rotaļlietu vai arī zooveikalā nopērciet gatavu mantiņu. Auga lapas var iedot kaķim pakošļāt.

Lielākajai daļai kaķu patīk spēlēties ar kaķumētras rotaļlietām. Ja tās ir jau dažas nedēļas vecas, smaržu iespējams atjaunot, ieliekot uz dažām sekundēm mikroviļņu krāsnī.

Kaķu mētru ieteicams audzēt podos, nevis dobēs, jo tai ir tendence strauji izplatīties.

5. Kompanjons vai kāpelēšana

5. Kompanjons vai kāpelēšana

Kaķiem patīk spēlēties ar citiem kaķiem vai cilvēkiem. Ja jums ir viens kaķis, apsveriet iespēju iegādāties otru, lai abiem būtu interesanti.

Visiem kaķiem patīk tādas konstrukcijas kā kāpelējamie koki. Ja kaķis dzīvo tikai iekštelpās, šādi priekšmeti ir ļoti vajadzīgi, jo sniedz iespēju izkustēties un izpaust dabiskos instinktus, piemēram, kāpelēšanu.

Dodiet kaķim daudz dažādu rotaļlietu, tikai regulāri pārliecinieties, vai tās nav bojātas, ja ļaujat dzīvniekam spēlēties bez pieskatīšanas.

6. Pastaiga pavadiņā

Foto: Shutterstock

6. Pastaiga pavadiņā

Dažus istabas kaķus var pieradināt staigāt ar pavadiņu. Tā var izrādīties lieliska iespēja ļaut kaķim izvingrināt locekļus un droši iepazīt apkārtējo pasauli.

Ejiet pastaigās dienas mierīgākajā daļā, piemēram, agri no rīta, kad apkārt nav daudz cilvēku. Negaidiet, ka kaķis jums sekos tikpat paklausīgi kā suns. Kaķis gribēs pats izraudzīties iešanas virzienu.

Raksta tapšanā izmantota Katrīnas Deividsones "Kaķumīļu rokasgrāmata" (Jāņa Rozes apgāds)

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!