Foto: PantherMedia/Scanpix
Zeltainais retrīvers ir viens no pasaulē populārākajiem un universālākajiem suņiem, kurš izceļas ne vien ar pievilcīgu ārieni, bet arī ļoti sirsnīgu un labestīgu raksturu. Ne velti to par savu mīluli izraudzījušies Amerikas Savienoto Valstu prezidenti Ronalds Reigans un Džeralds Fords. Lūk, 11 saistoši fakti par šīs šķirnes suņiem!

1. Zeltainajiem retrīveriem instinktīvi patīk peldēt. Viņi vienmēr ir gatavi lēkt ūdenī pēc saimnieka aizmesta kociņa, lai to satvertu zobos un atnestu krastā.

Foto: PantherMedia/Scanpix
2. Šīs šķirnes suņus bieži izmanto cilvēku meklēšanai un glābšanai, narkotiku un sprāgstvielu atrašanai, jo tiem ir ļoti asa oža un lieliskas izsekošanas dotības.
Foto: PantherMedia/Scanpix

3. Zeltainie retrīveri savas labestīgās dabas dēļ bieži kļūst par suņiem-terapeitiem, ko lielākoties izmanto darbā ar bērniem un pieaugušajiem, kuriem ir fiziskās vai garīgās attīstības traucējumi. Terapijas efekts tiek panākts, pacientam kopā ar suni pildot dažādas sarežģītības uzdevumus un vingrinājumus, tādā veidā trenējot motoriku un runas attīstību. Šie sirsnīgie suņi arī palīdz atgūties depresijas slimniekiem un aizgaiņāt nomāktību veciem ļaudīm pansionātos.

Foto: PantherMedia/Scanpix
4. Zeltainā retrīvera izcelsme saistās ar 19. gadsimta Skotiju un it īpaši ar Seru Dadliju Koutsu Mārčbanksu (1820 – 1894), kas vēlāk kļuva par baronu Tvīdmautu. Viņam piederēja liela suņu audzētava, kurā viņš turēja medību un šaušanas sacensību suņus. Tvīdmauts 1854. gadā netālu no Lohnesa ezera iegādājās Gūšakinas mužu, kurā viņš izveidoja vēl lielāku suņu audzētavu. Tieši tur radās zeltainais retrīvers jeb – kā šo suni dēvēja tolaik – dzeltenais retrīvers.

Viens no šķirnes aizsācējiem bija 1864. gadā nopirktais dzeltenais suns Nous. Tolaik Tvīdmautam bija vairāki "retrīveri" un Tvīda ūdensspanieli – neatlaidīgi un izturīgi putnu suņi ar gaišas krāsas kažoku, kuriem piemita laba prasme iznest medījumu no ūdens. Tvīdmauts 1867. gadā iegādājās Tvīda ūdensspanielu kuci Bellu, kuru viņš nākamajā gadā sapāroja ar Nous. Kucei piedzima četri dzelteni kucēni. Šos kucēnus vēlāk krustoja ar Tvīda ūdensspanieliem, īru sarkanajiem seteriem, garspalvainajiem retrīveriem un bladhaundiem. Tādējādi tika radīta mūsdienu zeltainā retrīvera šķirne.

Foto: PantherMedia/Scanpix
4. Zelta retrīverus uzskata par ceturto gudrāko šķirni pasaulē. Apķērīguma ziņā tos apsteidz vien borderkolliji, pūdeļi un vācu aitu suņi.
Foto: PantherMedia/Scanpix
5. Šiem suņiem ir ūdensnecaurlaidīgs dubultapmatojums, kas mainās reizi sezonā. (Lai mazinātu izkritušo spalvu izplatīšanos mājoklī, retrīveru reizi nedēļā vēlams sukāt.)
Foto: PantherMedia/Scanpix

6. Zeltainie retrīveri mēdz būt visos krēmkrāsas un zeltainajos toņos. Uz krūtīm pieļaujams neliels daudzums baltu akotmatu. Kažoks ir gluds vai viegli viļņains ar ūdensnecaurlaidīgu pavilnu.

7. Amerikas Savienoto Valstu prezidenti Ronalds Reigans un Džeralds Fords par savu mīluli bija izraudzījušies zeltaino retrīveru, kas mēdza uzturēties viņu darba kabinetā. Amerikā zeltainie retrīveri pašlaik ir trešā populārākā šķirne, lai gan Amerikas Kenelklubs (American Kennel Club, AKC) to oficiāli atzina tikai 1925. gadā.
8. Zelta retrīveri ir izslavēti ar savu labo izturēšanos pret citiem dzīvniekiem, tostarp pat kaķiem.

9. Ja zeltaino retrīveru, kurš ļoti pieķeras saimniekiem, uz ilgu laiku atstāj vienu, tas kļūst ļoti skumjš un var pat ieslīgt depresijā. Eksperti iesaka šos suņus neatstāt vienus ilgāk nekā septiņas stundas, kas uzskatāms par absolūto maksimumu, nevis normu.

10. Zeltainie retrīveri neder sargsuņa lomai. Ieraugot svešinieku, retrīvers par to ziņos saimniekam, skaļi rejot, taču, līdz ko ienācējs atradīs ar ķepaini kopīgu valodu, labestīgais suns sāks pret viņu izturēties ļoti draudzīgi, kaut redz pirmo reizi.

11. Zeltainos retrīverus bieži izvēlas par filmu un televīzijas šovu varoņiem, jo tos ir ļoti viegli apmācīt. Atceries Badiju ("Badijs spēlē basketbolu", "Badijs spēlē volejbolu" u.c.)?

Avoti:
* "CountryLiving.com",
* Temzinas Pikerelas grāmata "Suņa gars. Ilustrēta vēsture" (Zvaigzne ABC).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!