Ieteikt piecas suņu šķirnes, kas ļoti mīl bērnus, lūdzām kinologu Leonu Markelovu. Speciālists gan uzreiz iebilda pret formulējumu "mīl". "Drīzāk teiktu, ka ir šķirnes, kas ir pacietīgākas un iecietīgākas attiecībā pret bērniem, bet, ka mīl tos – nē! Droši vien jebkurš suņu audzētājs jums apgalvos: "Šīs šķirnes suņi ir ļoti mīlīgi, ļoti mīl bērnus!" Esmu daudzkārt šādās reizēs jautājis: "Kā jūs to zināt? Vai jūsu suns ir teicis, ka mīl bērnus?" Ir ļoti nepareizi tā apgalvot, jo tad cilvēks nereti nospriež, ka var ļaut atvasei kaut vai jāt suņa mugurā – viņš taču ļoti mīl bērnus! Jebkurš suns, ja viņam dara pāri, var iekost," brīdina kinologs.

"Daudzi vecāki, tikko piedzimst bērns, nolemj, ka tūliņ pat jāiegādājas viņam dzīva rotaļlieta – četrkājainais draugs! Taču suns nav nekāda spēļmantiņa, bet dzīva radība, kas tāpat kā mēs spēj izjust sāpes un stresu. Ja būtu mana teikšana, līdz pieciem gadiem, kas jau ir samērā saprātīgs vecums, bērnus pie suņiem vispār nelaistu. Ko tik mazi bērni neizdomā – uzsēsties sunim jāteniski virsū, iebakstīt acī, paraustīt aiz astes…

Suns no sāpēm var iekost – tas ir pašaizsardzības instinkts! Pēc tam bērns nonāk slimnīcā, vecāki ir sašutuši un špricē mīluli nost, kaut gan patiesībā paši ir vainīgi, ka nav uzraudzījuši bērna un suņa saskarsmi," skarbs ir Leons Markelovs. "Vienkārši pie manis pēc padoma diezgan bieži vēršas pašu suņa sakostu bērnu vecāki. Mans pirmais jautājums ir: "Un, ko izdarīja jūsu bērns?""

Speciālists piebilst, ka jebkurš suns vairāk vai mazāk izteikti grib dominēt, būt galvenais ģimenē un uz bērnu dziļākajā būtībā raugās kā uz sāncensi. Arī rotaļas četrkājainais draugs uztver citādi – viņam svarīgākais ir uzvarēt, parādīt sevi, nevis jautri pavadīt laiku. Nav gan, protams, arī tā, ka suns bērnus nevar ciest – visbiežāk mīlulis sargā bērnus kā savas ģimenes (bara) locekļus, tikai neļauj tiem sev kāpt uz galvas.

"Bieži redzu fotogrāfijas, kur bērns ielikts pie suņa viņa guļvietā. Saimnieki tā vēlas parādīt, cik ļoti viņu četrkājainais draugs mīl bērnu. Taču parasti suņa acu skatiens rāda ko citu – viņš nav sajūsmā, vienkārši pacietīgi piecieš bērna klātbūtni. Jums taču arī nepatīk, ja kāds iesēžas jūsu ierastajā vietā?" retoriski vaicā kinologs.

"Protams, ir šķirnes, kas ir ļoti pacietīgas attiecībā pret bērniem, daudz ko atļauj un pacieš, taču nebūtu godīgi to izmantot, ļaut bērnam darīt sunim pāri. Un jāatceras, ka jebkurš suns var iekost, atšķiras vien pacietības mērs," viņš piemetina.

Ģimenei ar bērniem speciālists neiesaka izvēlēties terjerus, skaidrojot, ka visi terjeri ir ārkārtīgi enerģiski un aktīvi, rīkojas ļoti strauji un asi. Tas var būt bīstami, ja ģimenē ir mazs bērns. Kaut vai tāpēc, ka enerģiskais suns, kaut kur piepeši aizjoņojot, bērnu var nogāzt no kājām. Šī paša iemesla dēļ arī medību suņi nav labākā izvēle.

Leona Markelova izvēlētās suņu šķirnes:

1. Mopsis

1. Mopsis

"Ja ģimenē ir mazi bērni, droši vien vispirms skatītos uz mierīgākiem mazo šķirņu suņiem. Mopsis ir pirmais suns, kas man nāk prātā. Šis suns ir ļoti pacietīgs attiecībā pret bērniem," saka kinologs Leons Markelovs.

Enciklopēdijā "Suņi" norādīts, ka mopsis ir atklātas dabas, pakļāvīgs, sabiedrisks, jūtīgs, apveltīts ar labu humora izjūtu, ļoti sirsnīgs, gudrs, apķērīgs un prasīgs pret sevi. Mājās viņš uzvedas rāmi. Nevainojami izturas gan pret bērniem, gan ciemiņiem.

2. Labradors

Foto: PantherMedia/Scanpix

2. Labradors

"Daudzi jau būs dzirdējuši, ka labradori labi izturas pret bērniem un cilvēkiem vispār. Jārēķinās gan, ka tie ir īsti ūdens suņi, un noteikti nepieciešams tiem sagādāt iespējas dzīvoties pa ūdeni," tā kinologs Leons Markelovs.

Enciklopēdijā "Suņi" norādīts, ka labradors ir draudzīgs, labsirdīgs, gudrs, paklausīgs, sabiedrisks, sirsnīgs pakļāvīgs, jūtīgs, dziļdomīgs un uzticīgs. Būdams īsts cilvēku draugs, viņš pacietīgi un lēnprātīgi izturas pret bērniem. Tā paša iemesla dēļ negaidiet, ka viņš būs labs sargsuns.

3. Zeltainais retrīvers

3. Zeltainais retrīvers

"Zeltainos retrīverus mēdz dēvēt par buču suņiem, jo viņi neizrāda nekādas niknuma pazīmes. Retrīveri ir smuki, komunikabli un gudri suņi. Labs variants ģimenei ar bērniem," stāsta kinologs Leons Markelovs.

Enciklopēdijā "Suņi" norādīts, ka zeltainais retrīvers ir mīlīgs, gudrs, sabiedrisks, pašpārliecināts, apveltīts ar labu atmiņu un jūtīgs. Viņš labi piemērojas dažādām situācijām. Šis suns arī nerej pārāk daudz. Viņš jauki izturas pret bērniem un reizēm ir tik iecietīgs, ka no bērniem vajag pasargāt viņu pašu.

4. Vācu aitu suns

Foto: PantherMedia/Scanpix

4. Vācu aitu suns

"Ne velti vācu aitu suņi ir vieni no populārākajiem suņiem pasaulē. Viņi ir gudri, paklausīgi, labi padodas dresūrai. Pie daudz kā pierod, daudz ko spēj pieciest. Labi mājas sargi, kas sargās arī bērnus. Gribētu teikt, ka vācu aitu suns ir tāds stabils un uzticams suns, protams, ja jau no mazotnes ticis pareizi audzināts," stāsta kinologs Leons Markelovs.

Enciklopēdijā "Suņi" norādīts, ka šis ļoti inteliģentais suns uzcītīgi mācās, ir paklausīgs, sabiedrisks, draudzīgs, temperamentīgs, uzmanīgs, modrs, drosmīgs, labs aizstāvis, pašpārliecināts, neatkarīgs un bezgala uzticīgs savam saimniekam un viņa ģimenei. Ja vācu aitu suns ir pareizi audzināts, viņš labi saprotas ar suņiem un citiem dzīvniekiem. Problēmas nerodas arī attiecībās ar bērniem.

5. Bīgls

5. Bīgls

"Bīgls gan ir medību suns, aktīvs un visai skaļš, tomēr gribētos šo šķirni iekļaut sarakstā, jo ir bijis tiešām ārkārtīgi maz gadījumu, kad bīgli palaiž zobus pret cilvēkiem. Ar bērniem neatkarīgais bīgls parasti sadzīvo ļoti labi," komentē kinologs Leons Markelovs.

Enciklopēdijā "Suņi" norādīts, ka bīgls ir modrs, dzīvespriecīgs, sabiedrisks, drosmīgs, gudrs, apņēmīgs, piesardzīgs un patstāvīgs. Šīs šķirnes suņiem ir tendence draudzīgi izturēties gan pret bērniem, gan suņiem, gan gluži svešiem cilvēkiem.

Raksta tapšanā izmantota Esteres Ferhūfas-Ferhallenas enciklopēdija "Suņi" (Zvaigzne ABC).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!