Foto: Shutterstock
Mīluļa gaidību periods ir laiks, kad mainās ikdienas paradumi gan dzīvniekam, gan tev. Kā laikus sagatavoties suņa vai kaķa dzemdībām? Dzīvnieku veselības centra veterinārārste Solvita Valaine un "Purina" Saimnieku skola skaidro svarīgāko par mīluļa gaidību periodu.

Kaķu reproduktīvā sistēma ir sezonāla. Tas nozīmē, ka grūsnība parasti noris gada siltajos mēnešos – no pavasara līdz rudenim. Parasti kaķiem hormonālais cikls sākas, kad dienas kļūst garākas. Meklēties kaķene var sākt jau četru mēnešu vecumā. Pēc septiņu līdz astoņu gadu vecuma hormonālais cikls ir neregulārs un var rasties vairāk komplikāciju grūsnības laikā. Šajā vecumā nebūtu ieteicams dzīvnieku pārot.

Suņi meklējas parasti vienu līdz divas reizes gadā ik pēc sešiem līdz astoņiem mēnešiem. Meklēties sāk no sešu mēneša vecuma.

Grūsnība gan suņiem, gan kaķiem vidēji ilgst 64 dienas (56–69 dienas).

Kā var zināt, ka iestājusies grūsnība?

Grūsnības beigās dzīvnieks pieņemas svarā, vēders kļūst apaļāks, piena dziedzeri piebriest. Precīzi to var noteikt ultrasonogrāfijā, sākot ar 22.–25. dienu, vai rentgenā no 45. dienas.

No 17. līdz 25. dienai veterinārārsts var izpalpēt (iztaustīt) augļus (to grūtāk izdarīt resniem, muskuļotiem dzīvniekiem vai dzīvniekiem, kas sasprindzina vēderu).

Kas jāņem vērā grūsnības laikā?

Pilnvērtīgs uzturs. Kaķenei vai kucei pirms grūsnības iestāšanās jābūt ideālam svaram un pilnvērtīgi barotai. Gaidību laikā vajadzētu uzņemt papildu kalorijas (īpaši svarīgi tas ir zīdīšanas laikā). Ieteicams barot kaķeni (vai kuci) ar kaķēnu (vai kucēnu) barību gan grūsnības beigās, gan zīdīšanas periodā. Ja dod pilnvērtīgu barību, papildu vitamīni grūsnības laikā nav nepieciešami. Lai arī šajā laikā pieaug vajadzība pēc kalcija, tas dzīvniekam nav jādod, jo var radīt problēmas (eklampsiju jeb hipokalcēmiju) pēcdzemdību periodā.

Potes – pirms grūsnības iestāšanās! Vakcināciju vajadzētu veikt pirms dzīvnieka pārošanas. Tas ir svarīgi, jo antivielas pret vakcinācijā iekļautajām slimībām mazulis uzņems no pirmpiena, un tas pasargās kaķēnu vai kucēnu no šīm slimībām pirmajās dzīves nedēļās.

Attārpošanu veic pirms pārošanas. Mamma zarnu parazītus var nodot mazuļiem gan caur placentu, gan ar pienu. Dzīvnieks jāattārpo pirms pārošanas divas reizes ar divu nedēļu starpību.

Ērta guļvieta. Sagatavo mīkstu, viegli tīrāmu guļvietu, kur ir kluss, cilvēki un citi dzīvnieki netraucē. Lai arī ir sagatavota speciāla dzemdību telpa, kuce vai kaķene var izvēlēties citu sev tīkamu vietu, kur dzemdēt. Šādā gadījumā nevajadzētu dzīvnieku ar mazuļiem pārvietot citur, jo tas var radīt stresu un traucēt normālu dzemdību norisi vai pat nobiedēt mammu, un viņa var atteikties no mazajiem. Ja telpa nav pietiekami silta, tad dzīvnieka tuvumā novieto siltuma ierīces, piemēram, sildošu elektrisko paklāju vai pudeli ar siltu ūdeni. Sildošie elementi noteikti jāapklāj ar dvieli vai segu, lai tiešs kontakts neradītu ādas apdegumus.

Kā norisināsies dzemdības?

Pirmajā dzemdību fāzē dažas stundas vai pat veselu dienu pirms to sākuma var novērot nemieru, trīcēšanu, pastiprinātu sevis apmazgāšanu, migas iekārtošanu, nemierīgu staigāšanu, elsošanu, vemšanu un kaķiem – ņaudēšanu.

Otrajā dzemdību fāzē sākas kontrakcijas un dzimst mazuļi.

Trešajā dzemdību fāzē izdalās placenta (var izdalīties arī kucēnu dzimšanas laikā). Parasti viss metiens piedzimst sešu stundu laikā, mazuļi nāk pasaulē ar 30–60 minūšu intervālu. Dzemdību laikā mamma var atpūsties līdz pat četrām stundām līdz nākamā mazuļa piedzimšanai. Ja ir pagājušas vairāk nekā četras stundas un ir zināms, ka ir vēl nedzimuši kucēni vai kaķēni, jāmeklē veterinārārsta palīdzība. Ja dzīvniekam ir stress vai tas tiek iztraucēts, dzemdības var tikt pārtrauktas un mazuļi var piedzimt nākamajā dienā.

Piedzimstot mazulim, mamma pārplēš augļu apvalkus un laizot stimulē mazuļu elpošanu. Ja tas nenotiek, saimniekam jāpārplēš augļa apvalks, jāiztīra jaundzimušā deguns un mute no liekā šķidruma un enerģiski jāmasē mazulis, lai tas sāktu elpot. Parasti mamma apēd daļu placentas un augļu apvalkus. Tā kā no tā nav nekāda labuma, tad, ja ir vēlme, apvalkus var izņemt no migas, lai dzīvnieks tos neēstu. Apvalki ir piestiprināti pie kaķēna/kucēna ar nabas saiti, tāpēc apvalkus nevajadzētu raut un vilkt, bet gan nosiet nabas saiti ar diegu un pārgriezt nabas saiti. Ik pa brīdim pārbaudi dzemdību norisi un dzemdību laikā lieki dzīvnieku netraucē.

Ja kontrakcijas ilgst vairāk nekā 60 minūtes un tām neseko kaķēna piedzimšana, meklē veterinārārsta palīdzību, jo tas var liecināt par apgrūtinātām dzemdībām (mazulis iesprūdis dzemdību ceļos). Grūsnības laikā asiņošana var nozīmēt abortu, tāpēc nekavējoties jādodas pie veterinārārsta.

Pēc dzemdībām var novērot izdalījumus no maksts līdz pat trīs nedēļām. Tie var būt melni, sarkani un sastāv galvenokārt no vecām asinīm. Ja izdalījumi ir stipri asiņaini vai satur strutas, konsultējies ar veterinārārstu.

Par "Purina" Saimnieku skolu

"Purina" Saimnieku skola ir sociāla iniciatīva, kuras mērķis ir izglītot mājdzīvnieku saimniekus par dzīvnieku labturību, kā arī veidot to turēšanas kultūru Latvijā. Saimnieku skola ar "Purina" atbalstu atklāta 2015. gada aprīlī. Saimnieku skolas iniciatīvas pamatā ir ideja, ka pārdomāta un godprātīga attieksme pret dzīvnieku rada abpusēji emocionāli bagātāku dzīvi.

"Purina" Saimnieku skola iestājas par ideju, ka atbildīga attieksme un pilnīgas zināšanas par mājdzīvnieku uzturēšanu veicina sabiedrības labklājību kopumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!