Foto: Shutterstock
Sunim augšanas temps ir 10 reizes ātrāks nekā cilvēkam. Tāpēc būtu jāpievērš īpaša uzmanība mīluļa uzturam. "Dzīvnieku veselības centra" veterinārārste Dr. Liene Dindone un "Purina" Saimnieku skola stāsta, kas jāņem vērā katram mīlošam un atbildīgam saimniekam.

"Vairāk nekā pirms 20 gadiem dzīvniekiem bija izteiktas locītavu saišu un svara problēmas, kas radās nepareiza uztura dēļ. Savulaik mājas mīluļiem deva putru ar gaļu un biezpienu. Ēdiens nebija sabalansēts. Mūsdienās situācija mainās uz labo pusi – saimnieki seko rūpīgāk līdzi mīluļa ēšanas paradumiem un barībai," stāsta daktere Dindone.

Liela suņa kucēns piedzimstot sver aptuveni 500 gramus, savukārt augot tas var sasniegt pat 50 kilogramu svaru jau pirmā gada laikā. Ņemot vērā augšanas tempu, saimniekam vēlams pievērst papildu uzmanību uzturam un dažādām vielām, piemēram, kalcijam un fosforam, kas iesaistās kaulu šūnu un skrimšļu veidošanās procesos.

Kas jāņem vērā

  • Suns jābaro divas reizes dienā. Vienas porcijas apjoms atkarīgs no suņa šķirnes, vecuma, svara un kopējā veselības stāvokļa. Rūpējies, lai sunim vienmēr būtu pieejams svaigs un vēss ūdens.
  • Kucēnu un pieaugušu suņu barība ir atšķirīga. Iegādājies sava suņa vecumam piemērotu barību! Barības ražotas no dažādām izejvielām, un tām specifiski pievienotas uzturvielas atbilstoši mērķim (piemēram, barība kucēnam, aktīvam sunim vai senioram). Kucēniem svarīgi dot augstvērtīgu un kvalitatīvu barību, lai straujās augšanas laikā izveidotu pamatu veselīgai attīstībai.
  • Iegādājoties barību, vēlams ņemt vērā mājdzīvnieka augumu – lieliem suņiem barība aptur augšanas procesus. Dzīvniekiem, kas pārāk ātri aug, iespējamas locītavu un kaulu problēmas, tāpēc nepieciešams īpašs uzturs.
  • Suņiem, kam ir iedzimti defekti vai slimības, nepieciešama speciāla diēta, ar kuru nereti iespējams mazināt simptomu izpausmes. Šajos gadījumos noteikti konsultējies ar veterinārārstu.
  • Mūsdienās profesionālā suņu barība ir sabalansēta un satur visas nepieciešamās minerālvielas un vitamīnus.
  • Sunim iespējams dot mājās gatavotu barību, tomēr rūpīgi jāseko līdzi, lai tajā būtu sabalansētas uzturvielas. Profesionālā suņu barībā jau ir proporcionāls nepieciešamo vielu daudzums.
  • Lai kā tu vēlētos lutināt suni ar dažādiem kārumiem, vairums cilvēku gardumu suņiem ir nevēlami. Mīluļa veselībai kaitēs, piemēram, avokado, alkoholiskie dzērieni, aprikožu, persiku un ķiršu kauliņi, ābolu sēklas, kafija un tēja, ķiploki, vīnogas un rozīnes, košļājamās gumijas, valrieksti un makadāmijas rieksti, pūdēti produkti, sēnes, sinepju sēklas, sīpoli, šokolāde, kartupeļu lapas, rabarberi, spināti un rauga mīkla. Savukārt speciālajiem suņu kārumiem nevajadzētu pārsniegt 10–15 % no diennakts ēdiena devas.

Pamatā tev jāzina

  • Olbaltumvielas nodrošina enerģijas atbrīvošanos, piedalās asins recēšanas, kā arī muskuļu, ādas, matu, antivielu, enzīmu, hemoglobīna un hormonu veidošanās procesos. Labi olbaltumvielu avoti suņiem ir putna, jēra un liellopa gaļa un aknas.
  • Tauki nodrošina taukos šķīstošo vitamīnu (A, D, E un K) uzsūkšanos. Tauki uzlabo barības garšu un palīdz sagremot ēdienu. Ja dzīvnieks neuzņem pietiekami daudz tauku, tā āda un apmatojums izskatās neveselīgi. Ja tauku trūkums ir stipri izteikts, dzīvnieks lēnāk aug, zaudē svaru un ir uzņēmīgāks pret dažādām infekcijām.
  • Ogļhidrāti rada enerģiju. Uzturvielu un vielmaiņas ziņā svarīgākie ogļhidrāti ir glikoze, fruktoze un galaktoze. Ogļhidrāti ir arī vērtīgs šķiedrvielu avots, kas ir īpaši svarīgi labai zarnu darbībai.
  • Minerālvielas regulē šķidrumu līdzsvaru organismā, piedalās vielmaiņas procesos, veido stiprus kaulaudus un zobus. Svarīgākās minerālvielas ir kalcijs, fosfors, dzelzs, mangāns un kālijs. Rūpnieciski ražotās suņu barības sastāvā ir iekļautas visas dzīvniekam nepieciešamās minerālvielas pareizās proporcijās. Nesabalansēts minerālvielu daudzums sunim var būt bīstams.
  • Vitamīni ir nepieciešami vielmaiņas procesiem. Vitamīniem ir vēl citas svarīgas funkcijas – tie labvēlīgi ietekmē imūnsistēmu, redzi, kaulu uzbūvi, muskuļus un locītavas, kā arī antioksidantu veidošanos. Gluži tāpat kā minerālvielām, arī vitamīnu daudzumam uzturā ir jābūt rūpīgi sabalansētam – pārāk liels kāda vitamīna daudzums var būt kaitīgs, taču tikpat lielu ļaunumu var nodarīt kāda cita vitamīna trūkums.

Pievērs uzmanību arī šādām vielām

  • Aminoskābes ir galvenā olbaltumvielu sastāvdaļa, kas veicina visu ķermeņa audu augšanu un attīstību.
  • Antioksidanti stiprina suņa imūnsistēmu, iznīcina brīvos radikāļus un palīdz saglabāt līdzsvaru ķermeņa šūnās. Labs piemērs ir E vitamīns.
  • Lipīdi ir vielas, kam ir būtiska nozīme dažādu ķermeņa funkciju nodrošināšanā. Tie piedalās enerģijas uzglabāšanā un ietekmē šūnu membrānas attīstību. Pārāk liels atsevišķu lipīdu (holesterīna un nepiesātināto taukskābju) daudzums organismā veicina saslimstību ar sirds un citām slimībām.
  • Omega nepiesātinātās taukskābes labvēlīgi ietekmē locītavas un imūnsistēmas darbību. Tās ir svarīgas ādas un apmatojuma normāla stāvokļa uzturēšanai, regulē vielmaiņu un palīdz novērst iekaisuma procesus.
  • Prebiotikas ir "draudzīgās" labvēlīgās baktērijas, kas palīdz organismam sašķelt uzņemto barību, veicina uzturvielu labāku uzsūkšanu organismā un cīnās ar kaitīgajām baktērijām.
  • Probiotikas ir "labās baktērijas", kas palīdz uzturēt veselīgu imūnsistēmu un nodrošina sekmīgu gremošanas sistēmas darbību.

Par "Purina" Saimnieku skolu

"Purina" Saimnieku skola ir sociāla iniciatīva, kuras mērķis ir izglītot mājdzīvnieku saimniekus par dzīvnieku labturību, kā arī veidot to turēšanas kultūru Latvijā. Saimnieku skola ar "Purina" atbalstu atklāta 2015. gada aprīlī.

Saimnieku skolas iniciatīvas pamatā ir ideja, ka pārdomāta un godprātīga attieksme pret dzīvnieku rada abpusēji emocionāli bagātāku dzīvi. "Purina" Saimnieku skola iestājas par ideju, ka atbildīga attieksme un pilnīgas zināšanas par mājdzīvnieku uzturēšanu veicina sabiedrības labklājību kopumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!