Foto: Shutterstock

Kas labs man, tas labs arī manam četrkājainajam draugam, – tā spriež ne viens vien saimnieks, pasniedzot mīlulim kārtējo kumosiņu no sava šķīvja. Taču tie ir maldi, jo suņa un cilvēka organisms ievērojami atšķiras un līdz ar to daudzi populāri produkti, kas mums neskādē, var nopietni kaitēt suņa veselībai. Tos apkopojis portāls "WebMd.com".

Jā, jā, viens no šiem produktiem ir šokolāde, ar ko tik daudzi mēdz apbalvot savus mīluļus. Un ne jau tikai tāpēc, ka, ēdot saldumus, dzīvniekam var izveidoties liekais svars vai ciest zobu veselība. Šokolādē ir divas vielas – kofeīns un teobromīns, kas, atkarībā no uzņemtās devas, var izraisīt saindēšanos vai pat pavisam bēdīgu rezultātu.

Kāds varbūt iebildīs: "Bet es esmu savam sunim devis šokolādi! Nekāda vaina – joprojām dzīvs un vesels. Un viņam tik ļoti garšo!" Tas nozīmē vien to, ka suņukam paveicies – viņš nav apēdis tik daudz, lai kļūtu slikti. Turklāt daudzi nereti neattop sasaistīt to, ka suni nomoka slikta dūša un vemšana, ar pirmīt apēsto šokolādi.

Uzzini, ar kuriem mūsu iecienītiem produktiem suni cienāt nevajadzētu un kāpēc!

Avokado

Avokado

Suni nevajadzētu cienāt ne ar svaigu avokado, ne ar produktiem, kuru sastāvā tas ir, piemēram, daudzu iecienīto gvakamoli.

Avokado satur vielu ar nosaukumu persīns. Tā ir nekaitīga cilvēkam (ja vien pret to nav alerģijas), taču sunim lielas persīna devas uzņemšana var izraisīt saindēšanos.

Alkohols

Alkohols

Alus, liķieris, vīns, produkti, kas satur alkoholu – nekas no tā nenāks par labu tavam mīlulim! Alkoholam ir tikpat nelabvēlīga ietekme uz suņa aknām un smadzenēm, kā uz tavējām.

Nereti saimnieks ielej savam mīlulim bļodiņā alus malku un priecājas, ka suns ar patiku dzer, sak, īsts vīrs! Alkoholam ir tikpat nelabvēlīga ietekme uz suņa aknām un smadzenēm, kā uz cilvēka, taču ir viens būtisks "bet" – sunim ir vajadzīgs krietni mazāks daudzums, lai grādīgā dzira izraisītu nopietnus, neatgriezeniskus bojājumus.

Pavisam neliela deva sunim var izraisīt vemšanu, caureju, nomāktību, problēmas ar koordināciju, elpošanas traucējumus, komu un pat nāvi. Un, jo mazāks suns, jo mazāks alkohola daudzums vajadzīgs, lai ciestu mīluļa pašsajūta un veselība.

Sīpoli un ķiploki

Sīpoli un ķiploki

Sīpoli un ķiploki jebkurā formā – svaigi, cepti, vārīti, kaltēti vai samalti pulverī – var iznīcināt suņa sarkanās asins šūnas un pat izraisīt anēmiju jeb mazasinību.

Nejaušības pēc uzņemta neliela deva mīlulim, visticamāk, nekādu ļaunumu nenodarīs. Taču lielas devas apēšana vienā reizē vai mazas devas uzņemšana regulāri ilgstošā laika periodā var beigties ar nopietnu saindēšanos. Anēmijas simptomi ir vājums, vemšana, intereses zudums par ēdienu un elpas trūkums.

Kafija, tēja un citi kofeīnu saturoši dzērieni

Kafija, tēja un citi kofeīnu saturoši dzērieni

Kā zināms, arī cilvēkam liela kofeīna deva var radīt veselības traucējumus, nemaz nerunājot par dzīvnieku. Pārāk liela kofeīna deva pat var izraisīt suņa nāvi. Pirmie kofeīna pārdozēšanas simptomi ir nemiers, paātrināta elpošana, sirdsklauves un muskuļu trīce.

Neaizmirsti, ka kofeīns ir ne tikai tējā un kafijā, bet arī kakao, šokolādē, kolā un enerģijas dzērienos.

Vīnogas un rozīnes

Vīnogas un rozīnes

Ne viens vien saimnieks savu suni mēdz cienāt ar vīnogām vai rozīnēm, un mīlulis, neko ļaunu nenojauzdams, gardu muti ēd. Taču šāds našķis nav laba ideja! Vīnogas un rozīnes suņiem var izraisīt nieru mazspēju.

Turklāt pat neliels daudzums var pasliktināt suņa pašsajūtu. Atkārtota vemšana ir pirmā pazīme. Pēc vīnogu vai rozīņu baudīšanas suns kļūst miegains un nomākts.

Piens un piena produkti

Piens un piena produkti

Siltās dienās ne vienam vien saimniekam rodas ideja pacienāt ar saldējumu arī savu četrkājaino mīluli. Taču, ja vien spētu, suns pateiktos jums par atturēšanos no šīs domas īstenošanas.

Piens un piena produkti sunim var izraisīt caureju un citus gremošanas traucējumus, kā arī pārtikas alerģiju, kas visbiežāk dzīvniekam rada niezi.

Makadāmijas rieksti

Makadāmijas rieksti

Suņiem nevajadzētu dot makadāmijas riekstus vai produktus, kuru sastāvā tie iekļauti (cepumus, smalkmaizītes, kūkas), jo diemžēl tie var izraisīt pat dzīvnieka nāvi. Tik vien kā seši makadāmijas rieksti var likt sunim justies ļoti slikti.

Saindēšanās simptomi ir muskuļu trīce, vājums, pakaļkāju paralīze, vemšana, paaugstināta ķermeņa temperatūra un paātrināta sirdsdarbība.

Ja suns ēdīs šokolādi ar šiem riekstiem, simptomi var būt smagāki un, ļoti iespējams, suns var doties uz labākiem medību laukiem.

Konfektes un košļājamās gumijas

Konfektes un košļājamās gumijas

Konfektes, košļājamās gumijas, cilvēku zobu pastas un daļa diētisku produktu ir saldināti ar ksilītu (xylitol). Šī viela var izraisīt insulīna līmeņa paaugstināšanos suņa organismā. Tas, savukārt, var novest pie cukura līmeņa pazemināšanās un aknu mazspējas.

Sākotnējie simptomi ir vemšana, miegainība un koordinācijas traucējumi. Sunim var būt arī krampji. Aknu mazspēja var attīstīties dažu dienu laikā.

Šokolāde

Foto: Shutterstock

Šokolāde

Šokolāde tiek gatavota no kakao pupiņām, satur divas sastāvdaļas, kas var kaitēt suņa veselībai. Viena no šīm vielām ir jau minētais stimulants kofeīns.

Uz četrkājainajiem draugiem toksiski iedarbojas viela ar nosaukumu teobromīns. Tas ir visos šokolādes veidos, arī baltajā šokolādē. Tomēr visbīstamākā ir tumšā šokolāde. Mielošanās ar šokolādi var izraisīt sunim vemšanu, caureju un neciešamas slāpes. Tāpat tā var izraisīt sirdsritma traucējumus, trīci, krampjus un pat nāvi.

Taču vēl kaitīgāks par kofeīnu sunim ir teobromīns, dabiskas izcelsmes alkaloīds, kas atrodams kakao pupiņās un visa veida šokolādē, visvairāk – tumšajā, bet mazākās devās arī piena un baltajā šokolādē. Teobromīns uz organismu iedarbojas līdzīgi kā kofeīns, taču tā stimulējošā ietekme uz suņa sirdi ir daudz spēcīgāka.

Ja mīlulis uzņem daudz teobromīna, tas liek sirdij auļot un iedarbojas arī kā urīndzenošs līdzeklis. Pārāk liela teobromīna deva izraisa organisma saindēšanos, un var beigties ar dzīvnieka nāvi. Pārdozēšanas pazīmes mazākam sunim var parādīties jau pēc 50 gramu tāfelītes notiesāšanas.

Tauku strēmeles un kauli

Tauku strēmeles un kauli

Pēc ēšanas tavā šķīvī visbiežāk paliek no gaļas gabala nogrieztās taukainās maliņas un kauli. Pats neēdīsi, bet ārā mest žēl. Un tie nonāk suņa bļodiņā!

Pārmērīgi bieža tauku atgriezumu došana – vienalga, vai strēmeles ir jēlas, ceptas vai vārītas – sunim var izraisīt pankreatītu jeb aizkuņģa dziedzera iekaisumu.

Tagad gan vairums suņu īpašnieku zina, ka mīlulim dot kaulus – īpaši vistu, kas, sunim tos graužot, salūst asās šķēpelēs – dot ir riskanti. Šķembas var iesprūst kaut kur suņa gremošanas sistēmā, izraisot dzīvībai bīstamu nosprostojumu vai savainojumu.

Hurma, persiki un plūmes

Hurma, persiki un plūmes

Problēmas izraisa šo augļu sēklas un kauliņi. Hurmas sēkliņas suņiem var izraisīt tievās zarnas iekaisumu. Savukārt, ja suns apēd persika vai plūmes kauliņu, tas var beigties ar zarnu nosprostojumu, ko nereti bez operatīvas iejaukšanās nav iespējams novērst.

Tāpat persiku un plūmju kauliņi satur cianīdu, kas ir kaitīgs gan cilvēkiem, gan dzīvniekiem. Atšķirība vien tāda, ka cilvēki zina, ka kauliņus nedrīkst ēst, bet suņi – ne.

Jēlas olas

Jēlas olas

Dodot sunim jēlas olas, var rasties divas problēmas. Pirmkārt, jēlās olās var būt salmonellas vai E.coli baktērijas, kas var izraisīt saindēšanos.

Otrkārt, jēlās olās ir enzīmi, kuri kavē B vitamīna uzsūkšanos suņa organismā. Ja sunim jēlas olas tiek dotas bieži, tas var būt cēlonis problēmām ar ādu un apmatojumu.

Jēla gaļa un zivis

Jēla gaļa un zivis

Jēla gaļa un zivis, tāpat kā jēlas olas, var saturēt baktērijas, kas izraisa saindēšanos. Turklāt tādās zivīs kā lasis, forele vai store var būt parazīti, kas izraisa nopietnus veselības traucējumus.

Ja suni neārstē, viņš divu nedēļu laikā var nonākt labākos medību laukos. Pirmie slimības simptomi ir vemšana, drudzis un palielināti limfmezgli. Termiska apstrāde parazītus nogalina, tādēļ ceptas zivis sunim droši var dot.

Sāļas uzkodas un produkti

Foto: PantherMedia/Scanpix

Sāļas uzkodas un produkti

Dot sunim izteikti sāļas uzkodas, kā čipsi vai sāļie salmiņi, nav laba doma. Ja suns apēdīs daudz, viņam sāksies neciešamas slāpes un pastiprināta urinācija, turklāt tas viss var beigties ar nātrija pārdozēšanu.

Par to, ka suns uzņēmis pārāk daudz sāls, parasti liecina vemšana, caureja, nomāktība, trīce, paaugstināta ķermeņa temperatūra un krampji. Pārdozēšana var izraisīt pat dzīvnieka nāvi.

Cukuroti ēdieni un dzērieni

Cukuroti ēdieni un dzērieni

Pārmērīgi daudz cukura suņiem var izraisīt tādas pašas problēmas kā cilvēkiem – aptaukošanos, zobu bojāšanos un pat cukura diabētu.

Rauga mīkla

Rauga mīkla

Reizēm saimnieces, pīrāgus vai smalkmaizītes cepot, pacienā ar mīklu arī suni. Lai varētu cept maizi, vispirms ir jāuzbriest mīklai. Un tieši tas pats ar mīklu notiek suņa kuņģī, ja viņš to apēd. Tai uzpūšoties, iestiepjas kuņģis un dzīvnieku moka stipras sāpes. Turklāt, mīklai rūgstot, veidojas mazliet alkohola, kas sunim var izraisīt saindēšanos.

Kečups un majonēze

Kečups un majonēze

Gan kečups, gan majonēze rada ļoti lielu slodzi gan dzīvnieka gremošanas traktam, gan aknām, tādēļ šos produktus mīlulim noteikti nevajadzētu dot. Protams, majonēze un kečups palielina arī aptaukošanās risku.

Cilvēku medikamenti

Cilvēku medikamenti

Cilvēkam paredzētu medikamentu došana sunim ir viens no biežākajiem četrkājaino draugu saindēšanās iemesliem. Tāpat kā no maza bērna arī no suņa medikamenti ir jāpaslēpj viņam nesasniedzamā vietā.

Tādas vielas kā acetaminofēns un ibuprofēns ļoti bieži ir iekļautas pretsāpju un pretsaaukstēšanās medikamentos cilvēkiem, taču sunim to uzņemšana var beigties letāli.

Kā rīkoties, ja suns apēdis ko bīstamu?

Foto: Shutterstock

Kā rīkoties, ja suns apēdis ko bīstamu?

Viens no pasaules izpētes "instrumentiem" sunim ir mute. Lai cik uzmanīgs tu būtu, ir iespējams, ka suns atrod un notiesā ko tādu, kas viņam var kaitēt.

Ja suns ir ražena auguma un nobaudījis pavisam maz aizliegtā kāruma, ļoti iespējams, ka viņam ne pašsajūtas, ne veselības traucējumu nebūs. Taču, ja suns apēdis daudz vai manāmas saindēšanās pazīmes – slikta dūša, vemšana vai vājums – meklē palīdzību pie ārsta!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!