Rudens šobrīd iezīmējas savās skaistākajās krāsās, un, doties pastaigā pa mežu, nepamanītas nepaliek brūklenes, kas spraucas no zaļās sūnu segas, lai ieripotu mūsu grozos.


Brūklenes nudien var dēvēt par brīnumogām, jo to vērtība nav izmērāma un varam būt vien pateicīgi, ka mūsu platuma grādos šīs ogas aug, gluži vai griezdamās. Organiskām skābēm un minerālsāļiem bagātās ogas, kam piemīt baktēriju iznīcinošas un pretiekaisuma īpašības, šobrīd lielos apjomos pieejamas gan tirgus laukumos (aptuveni 4 eiro par kilogramu ogu), gan arī mežos, kur tās var kārām mutēm lasīt tik, cik grozos lien.

Esam apveltīti ar brūklenājiem, jo tie aug visā Latvijas teritorijā – sausos priežu mežos, izcirtumos, purvos uz ciņiem. Brūkleņu saknes atrodas tikai 2–4 centimetru dziļumā, tāpēc mētras ir ļoti viegli izpostīt. Lai izdzītu zemes virspusē jaunu atvasīti, sakne zem zemes tam gatavojas pat piecus gadus, un paiet vēl ilgs laiks, līdz dzinumi izaug un ienākas pirmās ogas. Tādēļ, lasot šīs gardās un veselīgās ogas, jābūt uzmanīgiem, lai neizpostītu šo augu.

Brūklenājus vērts izmantot dažādu dekoratīvo vainagu veidošanā, jo lapiņas nenovīst un nemaina krāsu, tāpēc tās labi izskatīsies dažādos pušķos un floristikas kompozīcijās.

Interesanti fakti par brūklenēm:

  • Brūkleņu sēkliņas satur arī Omega 3 taukskābes, kas uzlabo ēstgribu un palīdz kuņģim pārstrādāt ēdienu.
  • Ārstniecībā izmanto, gan ogas, gan brūkleņu mētras.
  • Brūklenes svaigas var uzglabāt stikla burkā, aplejot ar ūdeni (reizi mēnesī ūdens jānomaina).
  • Brūklenes pievieno citu augļu ievārījumiem kā konservantu.
  • Brūklenes ēdot, uzlabojas apetīte un gremošana, tāpēc tās ieteicamas kopā ar gaļas ēdieniem.

Savukārt par ogu neaizstājamo vērtību veselībai lasi Rutks.lv sagatavotajā materiālā, kur netrūkst padomu, kā tās izmantot imunitātes stiprināšanai un dažādu slimību ārstēšanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!