Foto: Vida Press
Tukšu skatienu, viltīgu smīnu un noplukušu kažoku - bez maz vai kā nolādēti, Helovīna jūtīs, no slēptuvēm un pažobelēm lien ārā pasaulē baisākie Likoi kaķi. Kas ir šie vilkaču bērni un kā tie radušies?

Mitoloģiskai būtnei līdzīgais kaķis guvis plašu popularitāti, īpaši tuvojošo svētku laikā. Šie baisā izskata minkas ir mākslīgi radītas. Šīs sugas radītājs Džonijs Gobls (Johnny Gobble) no Tenesijas apliecinājis, ka jaunā kaķu šķirne radīta divos savstarpēji nesaistītos metienos, par ko liecina arī kaķiem veiktās DNS analīzes. Šis kaķis ir sfinksa un īsspalvainā mājas kaķa jauktenis.

Arī Latvijā viena audzētāja krustoja sfinksu ar mājas kaķiem, un no vairākiem metiena kaķēniem lielākā daļa bija klāta ar vilnu.
Vija Klučniece, Latvijas Felinoloģiskās asociācijas "Felimurs" vadītāja

Pirmais spokainais kaķēns piedzima 2010.gadā un tikai pasniegts kā sfinksa mutācija. Pēc DNS pārbaudes tiem nebija sfinksa gēnu.

Likoi (Lykoi) kaķi izskatās pēc kādām mitoloģiskām dēmoniskām būtnēm, lai gan viņu nosaukums sengrieķu valodā burtiski nozīmē "vilks".

Foto: Vida Press

Vizuāli patiešām atgādina vilkaču bērnus. Kaķiem esot novērota arī sunim līdzīga, uzbrūkoša un trauksmaina daba, kas kā ''vilkaču bērniem'' noteikti tikai pienāktos. Kaķi ir pelēcīgi, melni un zilgani. Tiem ir ļoti pliks kažoks, tas gandrīz vispār neaug ap acīm, degunu, ausīm un purniņu - tie var būt arī pilnīgi kaili.

Kaķiem veiktas gan kardioloģiskas, gan dermatoloģiskas pārbaudes. Tenesijas universitātes (University of Tennessee) dermatologi pēc pārbaužu veikšanas, atklāja, ka spokainā izskata kaķiem trūkst folikuli jeb matu maisiņi, kas nodrošina dzīvniekam kažoka biezumu, kas ir iemesls, kāpēc kaķi ir puspliki vai vietām viņiem vispār neaug apmatojums.

''Lai paplašinātu ģenētisko lauku, tad šķirnes kaķus periodiski var krustot ar citiem kaķiem, arī Latvijā viena audzētāja krustoja sfinksu ar mājas kaķiem un no vairākiem metiena kaķēniem lielākā daļa bija klāta ar vilnu,'' skaidro Latvijas Felinoloģiskās asociācijas "Felimurs" vadītāja Vija Klučniece.

Šādiem krustojumiem vilna parasti ir ļoti plāna un cietāka nekā pārējiem kaķiem. Melnas krāsas dzīvniekiem, kuriem ir gaišas acis, izskats ir diezgan iespaidīgs, bet pārējie izskatās kā sfinksi, kuri klāti ar vilnu. 2014. gadā amerikāņu asociācija Starptautiskā kaķu asociācija ir pieņēmusi šos kaķus zināšanai, bet viņi nevar saņemt čempionu sertifikātus, stāsta asociācijas vadītāja.

Šie kaķi viennozīmīgi ir tādi paši kā citi īsspalvainie kaķi, par dzīves ilgumu nevar spriest, jo pirmie kaķi radīti 2010.gadā, un dzīvo joprojām.

Mutācija ir tikai sfinksiem, bet parastie mājas melnie kaķi, kurus izmanto šie Tenesijas iedzīvotāji, nav nekādi mutanti. Nedomāju, ka šie kaķi drīzumā izplatīsies pasaulē, jo šādus krustojumus var veikt jebkurš sfinksa īpašnieks un agri vai vēlu piedzims Likoi kaķi, bet vai tā būs šķirne un vai nebūs šķirne viendienīte – grūti pateikt, atzīst Klučniece.

Avots: Vida Press un Dailymail.co.uk.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!