Foto: Shutterstock
Ja mājoklī ir dabiskas koka virsmas, galds vai koks, tad gribot negribot kādā brīdī virskārta ir jāatjauno, lai virsma būtu pasargāta. Viena no piemērotākajām metodēm, kas arī tiek visbiežāk izmantota, ir lineļļas klāšana.

Iepazīstoties ar dažādu meistaru padomiem, kas pieredzējuši lineļļas klāšanā, dažādos būvniecības forumos un arī padomrakstu žurnālos stāsta, ka vispirms jebkuru virsmu, koka grīdu, galdu vai citu mēbeli vispirms ir kārtīgi jānomazgā un tad jāgaida, līdz tā pilnībā nožuvusi.

Tikai tad, ka virsma ir nomazgāta un nožuvusi, to var eļļot. Vispirms virsma bagātīgi jānoklāj ar lineļļu. Tad stunda jāpagaida, lai eļļa paspēj iesūkties. Pēc tam var klāt lineļļu vēlreiz, ja nepieciešams.

Kad eļļa pietiekamā daudzumā uzklāta un tā ir paspējusi nožūt, lieko eļļu noslauka ar tīru drānu. Pa šo laiku koksne būs uzsūkusi tieši tik daudz eļļas, cik nepieciešams un viss liekais paliks uz lupatiņas.

Pēc tam atstāj virsmu nožūt vismaz divas diennaktis.

Ņem vērā!

  • Svarīgi ievērot, lai lupatiņa, kas izmantota eļļošanā, tiktu pēc tam sadedzināta. Ja nav tādas iespējas, tad drāna pilnībā jāizžāvē un izklātā veidā jāuzglabā drošā vietā. Nekādā gadījumā neglabā lupatiņu saņurcītu vai saburzītu ciešā murskulī, jo tā žūstot sakarst un aizdegas!
  • Lineļļas uzsūkšanās ātrums un daudzums atkarīgs no tā, kāda koka virsma tiek eļļota. Piemēram, ozola koka virsmas uzsūks eļļu ātrāk, bet priede uzsūks lielāku daudzumu eļļas.
  • Jāņem vērā, ka virsmas zaru daļās eļļa uzsūksies ātrāk, tāpēc šeit vienmēr eļļa jāklāj vairāk.
  • Lai koka mēbeles labi kalpotu, eļļa uz virsmas jāatjauno vismaz reizi gadā, tas būs pietiekami ilgs laiks, lai virsma labi saglabātos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!