Vai suns var būt veģetārietis? Varbūt pat vegāns – svaigēdājs? Šai tēmai uzmanību pievērsa modes māksliniece Šeila, kas pirms kāda laika plašākai sabiedrībai atklāja, ka savu Stafordšīras terjeru Rāmu padarījusi par veģetārieti - svaigēdāju. Vai Rāma ir vienīgais suns – veģetārietis Latvijā? Kādam ir jābūt pareizam suņa uzturam?

Atbildot uz jautājumu, vai suns var būt veģetārietis, ir jāatceras pats galvenais – suns ir visēdājs, tātad ēd mazliet no visa, tai skaitā arī gaļu. Ķepainis drīkst ēst arī dārzeņus un augļus, tie viņam ir ļoti nepieciešami. Tomēr suņa barības trakts ir pietiekami īss un nav domāts tikai augu izcelsmes materiālu pārstrādei.

Ja sunim liegti dzīvnieku izcelsmes produkti, tas var izraisīt kalcija trūkumu organismā, kā rezultātā sunim var veidoties nopietnas kaulu pataloģijas.

"Gaļa satur ļoti daudz vitamīnu un mikroelementu. Es domāju, ka gaļa dzīvnieka uzturā ir viens no svarīgākajiem elementiem," savu nostāju raidījumā "Ķepa uz sirds" skaidro veterinārārste Linda Muldiņa.

Visbūtiskāk ir suni nodrošināt ar visām nepieciešamajām uzturvielām līdz gada vecumam. Ja tas netiek izdarīts, sunim var veidoties ļoti nopietnas veselības problēmas.

Foto: Shutterstock

"Suns var būt veģetārietis, var sadalīt pietiekoši svarīgās vielas veģetārieša barībā, lai suns dzīvotu. Tikai vai tas ir iespējams un ieteicams? Noteikti nē!" saka veterinārārste Linda Dindone.

To, ka suns var būt svaigēdājs, apstiprina abas veterinārārstes, nav obligāti sunim dot termiski apstrādātu barību, taču pilnībā ir izslēgts fakts, ka suns varētu būt vegāns.

Ir pretdabiski sunim pilnībā liegt dzīvnieku izcelsmes produktus. Tas var izraisīt kalcija trūkumu organismā, kā rezultātā sunim var veidoties nopietnas kaulu pataloģijas.

Visiem tiem, kas suņus baro ar paša gatavotu maltīti, vērā būtu jāņem šis ieteikums - uzturam būtu jāsastāv no trim iedaļām. Pirmā ir ogļhidrāti, kas ir, piemēram, putras, rīsi, kartupeļi. Viena trešdaļa ir proteīni - gaļa, olas, zivis. Trešā daļa ir dārzeņi un saknes.
veterinārārste Linda Dindone

"Mēs, piemēram, uzņemam D vitamīnu caur ādu, suns nespēj to darīt, viņam 3D vitamīns jāuzņem caur barību. Šo vitamīnu var atrast olās, aknās un zivīs," norāda Dindone.

Jau sešus gadus veģetārietes ir arī Inese un Bella. Savus pirmos dzīves gadus Bella tika barota arī ar gaļu, taču tagad tā ir izslēgta no viņas uztura.

"Man tas liekas kaut kā organiski, ja jau mēs dzīvnieku mīlam un uzskatām viņu līdzīgu sev, gribam viņam dot to labāko. Ja uzskatām, ka gaļa nav tas labākais, tad arī nedodam," saka Bellas saimniece.

Iveta Vītola jau 11 gadus ir veģetāriete, taču neuzskata, ka cilvēka dzīves filozofiju būtu jāuzspiež arī sunim.

"Es redzu, cik viņiem tā gaļiņa ir svarīga, un to, ka viņam gaļa ir dabas dota. Ja [suns] ar zobiem var noķert medījumu, tad var viņu arī saplosīt un apēst. Mēs jau ar saviem zobiem to nevaram, esam citādāki. Bet kāpēc gan lai suns neēstu gaļu, ja pats var to noķert un apēst?" citu veģetāriešu nostāju neizprot Vītola.

Svarīgākais, lai dzīvniekam ir sabalansēts uzturs. Tiem saimniekiem, kuri savam sunim plāno veģetārieša ēdienkarti, ir jārēķinās par papildu rūpēm, lai nodrošinātu visu nepieciešamo. Teorētiski to visu izdarīt var, bet pieredze rāda, ka tas ir ļoti grūti.

Visiem tiem, kas suņus baro ar paša gatavotu maltīti, vērā būtu jāņem šis ieteikums – uzturam būtu jāsastāv no trim iedaļām. Pirmā ir ogļhidrāti, kas ir, piemēram, putras, rīsi, kartupeļi. Viena trešdaļa ir proteīni – gaļa, olas, zivis. Trešā daļa ir dārzeņi un saknes, skaidro veterinārārste Dindone.

Foto: Kadrs no video

Svarīgākais, lai dzīvniekam ir sabalansēts uzturs. Tiem saimniekiem, kuri savam sunim plāno veģetārieša ēdienkarti, ir jārēķinās par papildu rūpēm, lai nodrošinātu visu nepieciešamo. Teorētiski to visu izdarīt var, bet pieredze rāda, ka tas ir ļoti grūti. Izvēle paliek katra saimnieka ziņā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!