Foto: Shutterstock
Sveču liešana pašrocīgi noteikti vairs nav nekas jauns un vairums veikalā iegādājamo sveču vietā labprāt tās izlej paši, lai māju rotātu tieši ar tādām svecēm, kā katrs vēlas. Šim procesam ir daudz un dažādas variācijas, bet ļoti interesanti izskatīsies, ja burciņa, kurā liesi vasku, būs iepriekš apstrādāta, piemēram, ar konditorejā izmantojamiem cukura graudiņiem. Noformējums nudien būs oriģināls, tāpēc noskaties video pamācību un izveido ko tādu arī savās mājās!

Šī sveču noformējama oriģinalitāte slēpjas tajā, ka no ārpuses svece izskatās viscaur klāta ar krāsainajiem cukura graudiņiem, kas rada neizpratni par to, kā tie neizkūst vai neaizdegas, bet patiesībā tie noklāti vien gar pašu burkas malu. Cukura graudiņus var aizstāt arī ar spīdīgiem gliteriem vai citiem smalkiem dekoriem, kas viegli pielīmējās, jo sveces veidošanas tehnika no tā nemainās.

Nepieciešamie materiāli:

  • Stikla burka;
  • Vasks (sojas, bišu, rapšu vasks vai palmu eļļa - stearīns);
  • Deglis piemērotā biezumā un garumā;
  • Līme vai līmpasta degļa nostiprināšanai burkā;
  • Glikozes sīrups un nedaudz ūdens;
  • Cukura graudiņi vai citi smalki dekori;
  • Ota.

Tīrā, sausā burkā vispirms jāielīmē dakts, lai pēc tam var droši veidot noformējumu, neuztraucoties par to, kā pēc tam nostiprināt degli. Ērti to izdarīt, ja metāla pamatni ieziedīsi ar līmi, taču var izmantot arī līmpastu. Ja līmēji ar līmi, tad atstāj uz mirkli burku malā, lai līme sakalst un dakts cieši pielīmēta.

Pēc tam nelielā bļodiņā sajauc glicerīna sīrupu ar ūdeni, lai izveidojas pašķidra masa. Iemērc šķidrumā otu un tad iesmērē burkas iekšējās malas, kur vēlēsies pielīmēt dekorus. Var ieziest pilnībā visu burku, bet var arī tikai dažas vietas, tad dekori būs redzami tikai dažās vietās.

Ieber burkā smalkos dekorus, piemēram, cukura graudiņus, kamēr burkas malas vēl slapjas, un tad, grozot burku uz riņķi, ļauj dekoriem pielipt vienmērīgi. Ja nepieciešams, ieber vēl graudiņus un vēlreiz pagrozi burku, lai klājums ir pietiekami biezs.

Tad nostiprini dakti pa vidu ar matu sprādzi vai kādu citu rīku, lai, lejot vasku, tā neizkustētos no vietas.

Izkausē vasku un tad nedaudz padzisušu, lēnām lej to burkā.

Liec burku malā un ļauj vaskam sacietēt. Noteikti nededzini sveci pirms laika!

Aizdedzinot dakti, noformējums atgādinās glazūrkūciņu vai kādu citu gardumu. Šāds noformējums noteikti labi izskatīsies dzimšanas dienas ballītē, taču arī kā dāvana jubilāram, tā noteikti ir laba ideja, atliek vien tikai apkārt apsiet vēl greznu lentīti, un gatavs!

Plašāku pamācību un vērtīgus padomus sveču liešanā vari iepazīt šeit.

Video pamācība:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!