Foto: Shutterstock

Šīs nedēļas ziņa par gripas epidēmiju Latvijā rosina cilvēkus domāt par savu veselību, bet - kā ir ar mīļajiem mājdzīvniekiem? MansDraugs.lv vērsās pie speciālistiem, lai noskaidrotu, vai arī mājdzīvnieki mēdz slimot ar gripu.

Veterinārās klīnikas "Terion" veterinārārsts Ginters Cepurītis skaidro, ka dzīvnieku vidū ik pa laikam izplatās dažādi vīrusi, taču par gripu to nevar dēvēt. Vīrusi atšķiras gan ar izpausmes veidu, gan dzīvnieku mērķorgāniem, piemēram, mēdz būt gan vēdera vīrusi, gan arī plaušu iekaisumi.

"Parasti iemesls ir vietējais vēsais laiks, īpaši rudens vai agrs pavasaris, kad vīrusi vieglāk izplatās," par dzīvnieku saslimšanām stāsta Cepurītis. Viņš piebilst, ka pašlaik epidēmiski dzīvnieku saslimšanu gadījumi nav konstatēti.

Kā visos gadalaikos izplatītu slimību veterinārārsts min "audzētavu klepu", kas izplatās pilienu veidā. To suns var gūt vietās, kur ir daudz citu suņu, piemēram, dzīvnieku izstādēs, suņu laukumos un parkos.

Arī veterinārajā klīnikā "Kavet" informēja, ka dzīvnieku vidū gripa nav izplatīta, taču ir dažādi vīrusi un citas lipīgas slimības.

Vaicāts, vai saimniekiem gripas epidēmijas laikā vajadzētu īpaši uzmanīt savus četrkājainos draugus, veterinārārsts Cepurītis skaidro, ka "slimības ļoti reti pārkāpj sugas robežas", proti, tās nepārceļo no cilvēka uz dzīvnieku un otrādi.

Arī klīnikā "Kavet" apstiprina, ka dzīvnieki no cilvēkiem nevar saslimt, taču kā riskantākus slimību mājdzīvniekus min mājas seskus jeb fretkas. Šiem dzīvniekiem kontakts ar slimiem saimniekiem var būt kaitīgs.

Saimnieki par saviem mīluļiem var rūpēties, iegādājoties kvalitatīvu pārtiku, kuras sastāvā ir A vitamīns. Ārsts uzsver, ka, pērkot lētāko pārtiku, saimnieks pakļauj savu dzīvnieku saslimšanas riskam.

Foto: Shutterstock

Tāpat dzīvniekam var dot zivju eļļu, kas bagāta ar Omega-3 taukskābēm. Veterinārārsts skaidro, ka tas palielina dzīvnieka pretošanās spēju pret vīrusiem un kalpo kā barjera, līdz ar to kaķim vai sunim būs grūtāk inficēties ar vīrusu.

Kuras dzīvnieka veselības pazīmes saimniekam būtu jāņem vērā?

Veterinārārsts Cepurītis atbild, ka katrs saimnieks savu mājdzīvnieku pazīst vislabāk, tāpēc jebkura neparasta izturēšanās jāņem vērā. Tomēr pārsvarā slikta pašsajūta dzīvnieku padarīs sagurušu, apātisku. Piemēram, ja saimnieku suns ikreiz sagaida mājās pie durvīm un ja pēkšņi viņš to atkārtoti nedara, vajadzētu pārbaudīt dzīvnieka veselību. Taču, ja pēc dienas suns jau ir aktīvs un možs, iespējams, ka veselībai draudi nepastāv.

Apātismu min arī veterinārajā klīnikā "Kavet". Suns saslimstot var būt neierasti neaktīvs.

Tāpat pie nopietnām pazīmēm pieskaitāma slikta dūša un vēdera problēmas, pēkšņa klepošana, kā arī sauss deguns, par ko esam vēstījuši iepriekš. Tiesa, sauss deguns ne visos gadījumos norāda uz suņa veselības pasliktināšanos, jo tāds tas var būt arī pēc kārtīgas izskriešanās.

Runājot par kaķi, Cepurītis uzsver, ka īpaši ziemas laikapstākļos cilvēki par kaķīti mēdz nejauši aizmirst. Ja mājās ir karsti un tiek atvērts logs, pa kuru telpā iekļūst vēsais ziemas gaiss, jāparūpējas, lai caurvējam pa ceļam negadās kaķis. Šie mīluļi ir jutīgāki par suņiem, tāpēc viņus nevajadzētu pakļaut tiešai gaisa plūsmai.

Vēsos laikapstākļos dzīvniekiem raksturīgi kakla iekaisumi un apsaldējumi. Īpaši suņiem, kuri izskraidās pa sniegu, vējš atdzesē slapjo kažoku, tāpēc, piemēram, suņiem, kuriem ir locītavu problēmas, tās var paasināties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!