Foto: Shutterstock

Ar rozēm lielākoties visiem asociējas vasara un agrs rudens, taču starp šīm jau labi zināmajām karaliskajām puķēm ir kāda nepelnīti novārtā atstāta roze, kas savu daili demonstrē tieši ziemā, kad zemi klāj sniega sega. Sniega roze (Helleborus niger), kas pēc izskata nemaz nelīdzinās rozei, ir viena no visagrāk ziedošajām ziemcietēm.

Dārzos, kur saimnieki parūpējušies par to, lai tajos katrā sezonā būtu kaut kas ziedošs, noteikti ir pa kādai sniega rozei, jo nav daudz tādu augu, kas decembrī, janvārī un februārī uzzied un dekoratīvi bagātina dārzu.

Lai arī nosaukums vēsta ko citu, ar rozēm šim augam ir visai mazs sakars, jo augs pieder gundegu dzimtai un arī pēc izskata tā nelīdzinās karaliskajām rozēm. Ziemzaļas, tumšas nokrāsas lapas un dekoratīvie ziedi dažādās krāsās atkarībā no to šķirnes noteikti nepaliek nepamanīti arī ziemas spelgonī. Ziedus veido piecas augšlapas, kas ilgi nenobirst un pamazām izbalē vai paliek zaļganas. Kā raksta Eva.lv, tad ziedu lielums var būt dažāds, atkarībā no šķirnes tie var sasniegt pat 12 centimetru platumu.

Lai arī savvaļā šis augs sastopams siltākās zemēs, mūsdienās pieejamas daudz dažādības, kas viegli audzējamas un kopjamas Latvijas klimatiskajos apstākļos. Augam nepieciešama auglīga dārza augsne, vislabāk - mālaina un kaļķi saturoša (noteikti ne skāba!), bet, par vietas izvēli runājot, piemērota būs daļēji noēnota vieta un aizvējš. Interesanti, ka bez pārstādīšanas sniega roze var priecēt par 10 un vairāk gadus, jo augs ir ilgmūžīga ziemciete. Kā raksta portāls Galantus.lv, tad sniega roze ir arī visai izturīgs augs pret kaitēkļiem un slimībām.

Ziedēšanas laikā sniega rozei vajag mitrumu, taču pastāvīgs slapjums tai nenāks par labu. Auga kopšanā svarīgi ievērot, lai vasarā tā būtu pasargāta no pārkaršanas, bet ziemā - no izsalšanas, apsedzot ar mulču vismaz pirmajos gados, kamēr augs ieaug.

Pavairot šo augu var vasarā ar ceriem, bet var ievākt arī sēklas pēc ziedēšanas un iesēt uzreiz pēc to ienākšanās. Plašā klāstā šie augi pieejami arī stādaudzētavās un dārza preču veikalos gan kā dārzaugi, gan telpaugi. Starp citu, ja gribas ziedu krāšņumu novērtēt arī telpās, tad tos var uzglabāt vāzē kā grieztos ziedus. Vāzē sniega rozes ilgāk saglabāsies, ja iegremdēsi kātu ūdenī visā garumā līdz pat ziedam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!