Foto: Shutterstock

Daudzi suņu saimnieki labprāt izbauda kopā mirkļus ar savu mīluli, nereti tos īpaši samīļojot un pat sabučojot. Taču – vai suņa sniegtās bučas ir nekaitīgas? Portāls The Wall Street Journal vēsta, kāpēc saimniekiem nevajadzētu bučot savu suni un kādas problēmas tas var izraisīt.

Kalifornijas Universitātes (ASV) profesore Džeina Saiksa skaidro, ka suņi savā ikdienā saskaras ar vairākiem mikrobiem, turklāt savās siekalās mēdz pārnēsāt arī baktērijas. Tādējādi, piemēram, mazgājot savu kažoku vai laizot saimnieka seju, šie mazie mikrobi var nonākt uz citām virsmām.

Baktērijas, kas tiek pārnēsātas suņu siekalās, cilvēkos var izraisīt dažādas kuņģa un zarnu trakta problēmas. Piemēram, baktērija campylobacter var izraisīt saindēšanos, giardia (lamblia) – caureju, bet salmonella var ietekmēt zarnu trakta darbību.

Foto: PantherMedia/Scanpix
Tāpat divas baktērijas, Capnocytophaga canimorsus un Pasteurella multocida, var radīt būtiskas veselības problēmas, ja tās nonāk tiešā saskarsmē ar asinīm vai atvērtām brūcēm. Piemēram, ja suns siekalojas virs cilvēka brūces, tas var izraisīt pat meningītu. Tiesa, profesore Saiksa ir informēta par gadījumiem, kad saslimst cilvēki, kas ir jaunāki par pieciem gadiem vai vecāki par 65 gadiem. Tās tiek nosauktas kā riska grupas, kad cilvēku imunitāte vēl (vai vairs) nav tik spēcīga. Retos gadījumos saslimst cilvēki, kas ir spēka gados. Turklāt, ja cilvēkam jau ir kāda veselības problēma, piemēram, diabēts vai vēzis, saskarsme ar suni var tikai pasliktināt cilvēka veselību.

Taču slimības no suņa var iegūt arī samērā nevainīgās spēlēs, piemēram, mētājot kociņu. Arī tādos gadījumos suņa siekalas nonāk uz mētātā kociņa vai, piemēram, bumbiņas. Ja saimnieks turpina priekšmetu mētāt ar rokām un ja pēc tam vēl pieskaras savai sejai, tiek pieļauts, ka arī tādā veidā baktērijas var nonākt pie cilvēka.

Retos gadījumos saslimst cilvēki, kas ir spēka gados. Turklāt, ja cilvēkam jau ir kāda veselības problēma, piemēram, diabēts vai vēzis, saskarsme ar suni var tikai pasliktināt cilvēka veselību.
Tāpat saimnieku var ietekmēt arī blusas un citi kukaiņi, kas reizēm klāj dzīvnieka kažoku. Tāpēc, ja naktīs saimnieks guļ kopā ar savu suni, šāda šķietami vienkārša darbība var veicināt kukaiņu pārcelšanos uz citām virsmām, tostarp pie cilvēka. Taču par to nevajadzētu uztraukties tiem saimniekiem, kuri ir parūpējušies par sava suņa veselību un jau savlaicīgi ir nodrošinājušies pret blusām.
Foto: Shutterstock
Daži pētnieki gan uzskata, ka saskarsme ar suni ir veselīga un pat uzlabo imunitāti, par ko profesore Saiksa gan izsakās skeptiski. Taču viņa piekrīt, ka cilvēki savu mīluli uzskata par ģimenes locekli, tāpēc arī viņu saskarsme ir tik draudzīga un tuva.

Lai izvairītos no iespējamām problēmām, suņu saimniekiem tiek atgādināts regulāri mazgāt rokas, īpaši pēc aktīvām pastaigām vai spēlēm ar saviem mīluļiem. Tāpat ieteicams līdz ar rokām mazgāt arī seju. Ja saimniekam ir kāda brūce, nevajadzētu ļaut sunim to laizīt, tādējādi liedzot arī baktērijām nonākt cilvēka ķermenī. Ja tomēr suns ir ticis pie cilvēka brūces, to uzreiz nepieciešams mazgāt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!