Foto: Shutterstock
Tuvojoties siltajam laikam, aizvien vairāk un vairāk cilvēku vēlas pavadīt laiku ārā, it īpaši bērni. Un viena no iemīļotākajām bērnu izklaidēm ārā siltajā laikā ir spēlēšanās smilšu kastē.


Praktiskus padomus par smilšu kastu izvēli un kā to uzbūvēt pašu spēkiem, stāsta veikalu tīkla ''K-rauta'' projektu vadītājs Viesturs Praulītis.

Smilšu kastu piedāvājums

Smilšu kastes pārsvarā pieejamas no koka vai plastmasas. Plastmasas smilšu kastes ir lētākas un paredzētas mazākiem bērniem, koka, savukārt, ir fundamentālākas un arī to kalpošanas mūžs ir lielāks. Ja smilšu kaste tiek likta uz līdzenas virsmas, piemēram, bruģa, tā var būt zemāka un tai nepieciešams mazāks smilšu daudzums. Ja liek uz nelīdzenākas virsmas, tad labāk likt smilšu kasti ar augstākām malām, norāda speciālists.

Smilšu kaste pašu spēkiem

Darbīgākie saimnieki var iepriecināt bērnus un paša spēkiem uzbūvēt smilšu kasti, kas nav nemaz tik grūti, kā sākumā varētu šķist. Speciālists norāda, ka, pirmkārt, nepieciešams ģeotekstils smilšu kastes izmērā, kas paredzēts ieklāšanai siltumnīcas apakšā. Tāpat nepieciešami vismaz 2,5 centimetrus biezi un 15 centimetrus plati dēļi, garums atkarīgs no tā, cik lielu smilšu kasti vēlaties.

Dēļus nokrāso vēlamajā krāsā un atstāj nožūt. Kad dēļi nožuvuši, tos savstarpēji sastiprina kopā ar skrūvēm vai naglām, izveidojot rāmi un savienojot ar metāla stiprinājumiem.

Izgatavoto rāmi uzliek uz noklātā ģeotekstila un sagatavotās smiltis ieber smilšu kastē. Speciālists gan atgādina, ka nav vēlams izmantot būvniecības smiltis, jo tās ir ļoti cietas un var smērēt apģērbu. Smiltis, kas paredzētas smilšu kastēm, iespējams nopirkt veikalos.

Vērtīgi ieteikumi

Varat arī parūpēties par to, lai suņi un kaķi neatstātu ko nevēlamu smilšu kastē, un jau laicīgi izveidot smilšu kastei pārvietojamu vāku, ko uzliek, kad bērni beidz spēlēties. Tas palīdzēs arī izvairīties no slimībām, ko var sastapt publiskajās smilšu kastēs.

Vienalga, vai izvēlēsieties veidot pats savu smilšu kasti vai iegādāties jau gatavu veikalos pieejamajā sortimentā, vēlams izvēlēties koka smilšu kastes. Uz plastmasas smilšu kastes malām parasti nevar sēdēt, savukārt koka smilšu kastes malas bieži ir piemērotas sēdēšanai, dažkārt aprīkotas arī ar sēdekļu atzveltnēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!