Foto: Shutterstock
Svaigi noplūktas smaržīgās puķes no dārza, protams, ir vislabākais veids, kā iesmaržināt mājokli, taču katru dienu to nedarīsi, un ne vienmēr ir iespēja tikt pie svaigiem ziediem. Ja ilgojies pēc vasaras smaržas mājās, aizlienē kādu no portāla ''Apartmenttherapy.com'' padomiem, kā iesmaržināt mājokli.

Svaigās buntītes

Viens no veidiem, kā iesmaržināt telpu ar vasaras notīm – izmantojot to, kas dabā šobrīd sparīgi izaudzis. Ja garšaugu dārziņā izaudzis rozmarīns, timiāns, lavanda, sasien svaigi noplūktos zariņus un iekar telpā, lai aromāts izgaro. Pat tad, ja pašu dārzā šie labumi neaug, iegādājies kādu bunti tirdziņā. Apsien kātiņus ar kādu striķīti, iekarini vēlamajā vietā, bet lapiņas ik pa laikam apsmidzini ar ūdeni, tad aromāts būt jūtamāks.

Atspirdzinošais aromāts jo īpaši labi būs jūtams vannasistabā, ja iekārsi buntīti zem jaucējkrāna tā, lai ūdens gluži netek virsū. Saskarsmē ar mitro gaisu un tvaiku, zaļumi sniegs pasakaino aromātu katru reizi.

Ja nu šķiet, ka pušķīši vien piesaistīs putekļus, aromātiskos garšaugus vai augus var sasmalcināt un iepildīt kādā lina maisiņā, ko pēc tam iekārt. To ik pa laikam pakustinot, smarža būs atkal sajūtama. Šādus smaržīgos maisiņus var iekārt arī automašīnā un drēbju skapī.

Protams, buntītes savītīs ātrāk par stādiem podiņā, tāpēc var istabās salikt arī pa kādam stādiņam. Lavandas stāds piestāvēs guļamistabai, virtuvē derēs rozmarīns vai baziliks.

Mājas smaržas

Katram mājoklim ir sava īpašā smarža, un dažreiz šķiet, ka pat ar acīm ciet un tikai pēc smaržas varētu atpazīt mājokli. Ja papildu tam vēlies iesmaržināt telpas, izvēlies kādu no veikalos piedāvātajiem mājas aromātiem. Smaržu ilgi saglabās bambusa kociņi, kas piesūcināti ar ēterisko eļļu – tie gan ik pa laikam jāapgriež, lai eļļa no jauna uzsūktos. Ja netīk austrumnieciskie kociņi, var izmantot arī izsmidzināmo mājas smaržu, ko sapūst gaisā, mākslīgo ziedu buķetēs, aizkaros, mīkstajās mēbelēs un paklājos, lai smarža patīkami izplatās.

Smaržīgie vaska gabaliņi

Ja esi pieredzējis sveču liešanā, tad zināsi, kā tas darāms, un ko var sagaidīt. Neskatoties uz to, ka sveču dedzināšanas sezona jau sen kā garām, vasku var izmantot mājas smaržas radīšanai. Bez vaska vajadzēs kaltētos ziedus, lai gabaliņi izskatītos skaistāk, bet smaržu piešķirs izvēlētā ēteriskā eļļa.

Izdurot vaska gabaliņā caurumiņu, to varēs eleganti iekārt skapī, tad smaržos arī drēbes, bet tikpat labi to var iekārt vannasistabā vai citā istabā. Citas metodes, kā iesmaržināt drēbju skapi, uzzini šeit.

Vasaras kokteilis katliņā

Pavisam vienkāršs veids, kā mājokli ātri iesmaržināt pat tad, ja nav speciālo aerosolu vai citu līdzekļu – katliņā liec sagrieztu citrusu šķēles, piemēram apelsīnu, laimu, citronu, pievieno saišķi piparmētru, rozmarīnu, dažas svaiga gurķa šķēles, aplej ar ūdeni un ļauj uzvārīties. Smaržu dažādībai ieteicams kombinēt salikumus un izmēģināt, piemēram, laima sajaukumu ar rozmarīnu, bet citrona saderību ar eikaliptu vai piparmētru. Tad, kad ūdens uzvārījies, uzlējumu var pārliet kādā elegantā trauciņā vai burkā, nolikt istabā, kuru vēlies iesmaržināt un tur atstāt. Vismaz dienu mājoklis noteikti smaržos.

Grieztie ziedi

Starp šiem padomiem, protams, nevar neierindot grieztos ziedus, kas sniegs vispatiesāko vasaras smaržu. Vāzē liec vēl pēdējās maijpuķītes, vēli ziedošās ceriņu šķirnes, liegi maigi smaržos arī puķuzirnīši. Neaizmirstamu smaržu telpai dos frēzijas, jasmīns, arī atsevišķas peoniju šķirnes bagātīgi smaržos, tāpēc par ziediem noteikti nevajadzētu aizmirst.

Atceries, ka jebkura mājas smarža būs jūtama un patīkama, ja telpas regulāri vēdināsi!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!