Foto: Shutterstock
Reizēm šķiet – kaķi nemaz nenoveco. Bieži vien redzēts, ka arī desmit gadu slieksni sasniegušie mīluļi ir teju vai tikpat draiski, cik mazie kaķēni. Laba dzirde, joprojām saglabājusies spēja sagrauzt arī cietākus ēdiena graudiņus... Tiesa, tas viss var arī pēkšņi pazust. Ar kādām slimībām mēdz saskarties kaķi-seniori?

Ja kaķītis ģimenē dzīvo jau krietnu laiku, pašam saimniekam jāpārliecinās, vai ar mīluļa veselību viss ir kārtībā. Bieži vien par sliktu redzi vai dzirdi, sāpošiem kauliem un iekšējo orgānu bojājumiem nekas var pat neliecināt. Protams, ja pamani novirzes no kaķa ierastās izturēšanās, darbībām vai nevēlēšanos, piemēram, lekt gultā, aizdomājies – varbūt mīlulim ir kāda kaite. Jāatceras, ka vizīti pie veterinārārsta neviens nav atcēlis, tāpēc – ja šaubies, sazinies ar speciālistu vai taisnā ceļā dodies uz klīniku.

"Vetstreet" publicēti veterinārārstu novērojumi par to, kuras ir izteiktākās kaķu veselības problēmas vecumā. Jāatzīst, ka nemaz tik atšķirīgas no cilvēku kaitēm tās nav. Pasliktinās dzirde, sāk sāpēt kauli – to var novērot kā dzīvniekos, tā cilvēkos.

Artrīts

Artrīts jeb locītavu iekaisums ir ļoti izplatīta kaite. Tiek pa vēstīts, ka 90 procentos gadījumu kaķi, kas vecāki par 12 gadiem, sirgst no artrīta un tā izraisītajām sāpēm.

Foto: Shutterstock
Kaķītis nevēlas doties augšup un lejup pa kāpnēm, lai gan to vienmēr ir darījis? Mīlulis vairs nelec uz dīvāna, kur ik vakaru laiski gulēja tev blakus? Kaķi vairs nevar redzēt, allaž mazgājam savu kažoku? Šīm un vēl citām pazīmēm par iemeslu var būt artrīts. Tāpat kaķītis var izvairīties no kastītes apmeklēšanas, jo pat ķepu pārcelšanai pār kastītes malām var būt sāpīgs efekts, no kā kaķis vēlēsies sevi pasargāt. Tāpat var novērot izmaiņas veidā, kādā kaķis pieceļas pēc ilgstošas gulēšanas.

Ja novēro šīs pazīmes, noteikti konsultējies ar veterinārārstu. Pastāv līdzekļi un veidi, kas palīdzēs atvieglot sāpes. Turklāt arī pats saimnieks var palīdzēt savam mīlulim, piemēram, nodrošinot viņam mīkstāku un siltāku guļvietu.

Vēzis

Foto: Shutterstock
Ar vēzi sirgst teju katrs trešais kaķis. Novērojumi liecina, ka 30 procentos gadījumu starp tiem kaķiem, kas vecāki par 10 gadiem, diagnosticēts vēzis. Visbiežāk tā ir limfoma.

Ja savā mīlulī novēro apetītes, līdz ar to – arī svara zudumu, neparastus izaugumus, kas ar laiku kļūst arvien lielāki, deguna vai dzimumorgānu asiņošanu, noteikti vērsies pie veterinārārsta. Tāpat var novērot arī grūtības ēst, sakošļāt barību, pēkšņu pagurumu, dīvainu ķermeņa aromātu, elpošanas un urinēšanas traucējumus.

Arī tad, kad mīlulis tiek glaudīts, pats saimnieks var vienlaikus veikt ķermeņa pārbaudi. Līdzīgi kā tad, kad mīlulim tiek meklētas ērces, var pārbaudīt, vai nav radušās kādas pumpiņas, kas ar laiku var pārvērsties lielākos izaugumos. Ja ko tādu pamani, labāk tomēr pakonsultējies ar speciālistu, kas palīdzēs saprast, kas tas ir par izaugumu un kas jādara lietas labā.

Zobu problēmas

Foto: Shutterstock
Grūtības sakošļāt ēdienu? Kaķītis paņem mutē gaļas gabalu, bet tas pavisam drīz no mutes izkrīt? Speciālisti saka – tā ir periodontāla slimība, kuras ietekmē pasliktinās zobu stāvoklis, tiem veidojas pastiprināts aplikums, kā rezultātā zobiņi sāk izkrist.

Te, protams, jāņem vērā arī paša saimnieka iesaistīšanās kaķa mutes dobuma tīrībā. Vai esi zobiņus regulāri tīrījis? Ja nē, tad rēķinies, ka vecumdienās tavs četrkājainais draugs nevarēs sagrauzt tik iecienītos graudiņus un par viņa ēdienkarti būs rūpīgi jāpiedomā.

Ir gan kaķīši, kas arī cienījamā vecumā joprojām spēj ēst to, ko ēduši visu laiku. Viņiem zobi joprojām ir veseli, taču, ja redzi, ka graudiņi bļodiņā uzkrājas un netiek apēsti – tas var liecināt par to, ka šis ēdiens nu jau kļuvis par cietu, lai arī kaķi visbiežāk tos nevis grauž, bet norij.

Redzes pasliktināšanās

Foto: Shutterstock
Katarakta (acs apduļķojums) un glaukoma ir starp tām acu kaitēm, kas kaķīti var piemeklēt vecumā. Ja saskati, ka mīluļa actiņu krāsa ir izmainījusies, citāds kļuvis acu izskats (tās ir miglainākas, neskaidras), vērsies pie veterinārārsta. Lai arī reizēm acu izskata izmaiņas nekādi neietekmē mīluļa redzi, labāk tomēr pārliecināties, ka nav ieviesusies kāda infekcija vai kaite nav vērsusies plašumā.

Actiņas un redzi mīlulim var uzlabot gan ar ķirurģisku iejaukšanos, gan arī ar medikamentiem, taču reizēm saimnieki izvēlas kaķīti lieki nemocīt. Tā kā kaķiem ir spēcīgas maņas, mīluļi telpā var orientēties arī ar smaržu un dzirdi. Ja dzīvnieciņš slikti redz, centies pats vairāk iesaistīties viņa dzīves kvalitātes uzlabošanā – lieki nepārvieto mēbeles, lai mīlulis neieskrien kādā stūrī, tāpat centies pavadīt laiku kopā ar dzīvnieciņu, tas palīdzēs viņam justies labi un saprast, ka viņš nav viens, lai arī kaites kaķi-senioru ir nomākušas.

Dzirdes traucējumi

Foto: Shutterstock
Jā, arī kaķīši var zaudēt dzirdi. Lai arī reizēm šķiet, ka saimnieks kaut ko saka, bet kaķis speciāli izliekas nedzirdam, tas daudzkārt, iespējams, tik tiešām tā ir. Taču tad, ja spēj noteikt, ka kaķītis tiešām nedzird, nevis spītīgi neatsaucas saimnieka aicinājumiem, vērts pakonsultēties ar veterinārārstu, ko tādā gadījumā iesākt.

Jāatceras, ka arī kaķa austiņas ir jātīra. Tajās var iedzīvoties ērcītes, rasties vidusauss iekaisums. Ja tev šķiet, ka mīlulis lāgā nedzird, neatmet tam ar roku, bet gan paviesojies pie speciālista. Jā, dzirde varbūt neuzlabosies, bet tu būsi pasargājis dzīvnieciņu no citām kaitēm.

Lai arī dzirde mīlulim var būt slikta, spēcīgas joprojām būs citas maņas. Zināms, ka kaķi pasauli uztver citādi, dzirdot skaņas, kas cilvēkam paliek apslēptas, un redzot pat teju vai cauri sienām. Arī tad, ja četrkājainais draugs nedzird, viņš joprojām būs labs mājas mīlulis.

Nieru mazspēja

Foto: Shutterstock
Problēmas ar nierēm ir teju vai katra veterinārārsta ikdiena. Turklāt pat mazākā izmaiņa kaķa ikdienā var izraisīt, piemēram, urinēšanas traucējumus. To starpā ir arī stress, kas rodas gadījumos, kad ģimene ar kaķi pārceļas uz jaunu dzīvesvietu vai kad ģimenei pievienojas jauns loceklis, bērniņš vai cits dzīvnieks.

Pazīmes, kas var liecināt par nieru mazspēju, ir biežāka ūdens dzeršana, līdz ar to – arī urinēšana. Tāpat var pazust apetīte, kuras ietekmē zudīs arī kaķa svars. Mīlulis biežāk var izturēties laiski, gurdeni. Nereti kaķītim var būt pastiprināta vemšana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!