Foto: Shutterstock
"Nebaidies, suns to jūt!" šo un līdzīgas frāzes bieži vien pieaugušie saka gan bērniem, gan viens otram, ja blakus ir četrkājainais draugs. Vai šis apgalvojums ir patiess? Vai suns tik tiešām sajūt cilvēka bailes?

Pētnieks Džims Džonstons (Jim Johnston), kas specializējies cilvēku un dzīvnieku uzvedības analīzē, "Quora" raksta, ka savas aktīvās zinātniskās darbības laikā vērsis uzmanību uz suņu uzvedību un ožas ietekmi uz to. Tāpēc speciālists pieļauj, ka suņa spēcīgā oža sajūt izmaiņas cilvēka organismā, kuras tur, ļoti ticams, rada bailes. Nav noslēpums, ka suņi spēj sajust arī to, ja cilvēks sirgst ar kādu slimību un viņu nomoka vēzis, tāpēc arī pieņēmums, ka bailes izmaina cilvēka organisma smaržu un vielu reakciju, ir ticams, saka Džonstons.

Tāpēc, ja suns tik tiešām jūt sīkākās smaržu nianses, viņam pat nevajag iziet īpašu apmācību kursu, lai spētu saprast, kurā brīdī cilvēks ir nobijies. Suns to gluži vienkārši sajutīs. Džonstons pieļauj, ka arī ģenētiskā bāze un, piemēram, suņu šķirnes īpatnības var noteikt, vai un cik labi mīlulis spēs sajust cilvēka bailes.

Taču Džonstons iesaka nepaļauties vien uz to, ka suns bailes sajūt. Četrkājainais draugs tās var arī redzēt. Tiklīdz cilvēks baidās, izmainās arī viņa izturēšanās un ķermeņa valoda. Suns spēj uztvert arī to, rūpīgi pētot cilvēku un reizēm pat paredzot, ko cilvēks darīs, pirms viņš to izdara.

Kuras ir tās pazīmes, kas sunim nepārprotami liecinās, ka cilvēks ir nobijies? Džonstons stāsta – muskuļi saspringst, izmainās elpošana, kustības kļūst trauksmainākas un ātrākas. Suns uz šīm izmaiņām reaģēs, un nereti arī četrkājainie draugi kļūst satraukti, sekojot saimnieka piemēram.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!