Foto: Vida Press
Savos ziedu laikos šis mājoklis tika dēvēts par pašu labāko modernisma māju pasaulē. Un ne velti – arī 50 gadus vēlāk tā ar savām betona, koka un vara konstrukcijām izskatās tikpat moderna kā brīdī, kad pabeigta. Nu mājokli atkal iespējams iegādāties, vēsta "Vida Press".

Titulu par labāko modernisma māju "Āmu nams" (The Ahm House) ieguvis ne tikai izskata dēļ. Tās arhitekts Jerns Utsons ir arī slavenā Sidnejas operas nama arhitekts. Interesanti, ka dāņu arhitekts šo moderno dzīvojamo māju radījis, paralēli strādājot pie operas projektēšanas. Mājoklis pabeigts 1962. gadā un celts kādam dāņu inženierim, kas kopā ar Utsonu piedalījies Sidnejas operas darbos.

Foto: Vida Press

Pati māja 1998. gadā atzīta par arhitektūras pieminekli. Ne velti – arī šajā mājā izmantotas tās pašas baltās flīzes, kas klāj Sidnejas operu un speciāli vestas no Zviedrijas uz Austrāliju. Mājas kopējā platība ir aptuveni 418 kvadrātmetri un tajā ir sešas guļamistabas, divas vannasistabas un noslēgts pagalms. Ja vien ir lieki četri miljoni eiro, to var iegādāties ikviens interesents. Mājas pašreizējais īpašnieks Džons Šeiers izteicies: "Āmu māja ir arhitekturāls brīnums!"

Jāatzīst, ka mājoklī joprojām virmo 60. gadu šarms. Tas izpaužas gan lielajos logos, kas izstiepušies visas sienas garumā un griestu augstumā, gan vienkāršajās, bet pārsteidzoši stilīgajās celtnes formās. Turklāt Utsons nav baidījies eksperimentēt ar dažādajām tekstūrām, koka griestos prasmīgi iemaisot cementa sijas, kas kopskatu dara vēl kičīgāku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!