Foto: Shutterstock
Vai četrkājainais draugs redz sapņus? Tāds jautājums, šķiet, ienācis prātā daudziem suņu saimniekiem. Īpaši brīžos, kad suņuks guļ un kustina ķepas tā, it kā skrietu, neviļus rodas doma, ka mīlulis noteikti sapņo par skriešanu. Vai tā ir? Izrādās, konkrētu un neapšaubāmu atbildi uz šo jautājumu zinātniekiem tomēr nav izdevies atrast.

"Pet Health Network" ziņo, ka suņi miegā var gan attēlot skriešanu, sparīgi kustinot ķepas, gan gaudot, rūkt, riet, luncināt asti, kustināt žokli. Visas šīs darbības mīlulis dara arī nomodā, tāpēc cilvēki bieži vien, novērojot tās suņa gulēšanas laikā, domā, ka suns sapnī skrien, redz kādu, uz ko jāsāk riet. Taču pavisam skaidras atbildes uz to, ko tad īsti suns sapnī redz un vai viņš vispār sapņo, nav. Ir vien līdzīgi pētījumi, kas pierāda smadzeņu darbības līdzības nomodā un miegā, no kurām var izdarīt secinājumus.

2001. gadā neirozinātnieks Metjū Vilsons un jaunais pētnieks Kenvejs Luijs pētīja korelācijas starp atmiņu, miegu un sapņiem. Laboratorijā tolaik pētītas žurkas, kuras skrējušas pa lielo riteni, kas parasti atrodas grauzēju būros dzīvnieciņu ikdienas bagātināšanai. Pēc tam žurciņām tika kāds gardums. Pētnieki novēroja žurku smadzeņu darbību un neironu izmaiņas, kurus vēlāk salīdzināja ar datiem, kas radās žurkām miegā. Secināts, ka līdzīgas izmaiņas smadzenēs notikušas gan tad, kad žurkas skrējušas ritenī, gan tad, kad gulējušas, turklāt smadzeņu darbības ātrums bijis vienlīdz liels abos stāvokļos. Tas licis domāt, ka notikumus, kurus dzīvnieciņi pieredz nomodā, viņi tikpat intensīvi izdzīvo arī miegā.

"Manuprāt, ja vien žurkas un cilvēki nav īpašāki par citiem, kaķiem un suņiem varētu novērot ko līdzīgu," teicis Vilsons. Gan žurkām, gan cilvēkiem hipokamps, smadzeņu daļa, kas atbild par atmiņām, ir diezgan līdzīga. Tāpēc zinātnieks pieļauj, ka arī suņi miegā var atminēties dienas notikumus, līdzīgi kā to dara cilvēki.

Zināms, ka cilvēki sapņus visbiežāk redz REM (rapid eye movement) fāzē, kad miegs ir visdziļākais un kad novērojama intensīva smadzeņu darbība. "Psychology Today" vēsta, ka arī suņiem ir šāda REM fāze, par kuru, kā izrādās, var pārliecināties arī cilvēks. Pavērojot suņa acis miegā, var redzēt, ka tās aiz aizvērtajiem plakstiņiem spēji kustas. Tāpēc var tikt novērota kustība arī citās ķermeņa daļās, piemēram, ķepās, astē, pieļaujot iespēju, ka suns tik dzīvi redz sapņus un ka kustības tajos atbalsojas viņa ķermenī reālajā dzīvē.

Protams, pētniekiem nav skaidras atbildes par to, vai tiešām suns redz sapņus, jo to ir gluži vai neiespējami noskaidrot (ielīst suņuka prātā taču nevaram). Toties dati par smadzeņu darbību miega stāvoklī un nomodā norāda uz iespējamām korelācijām starp to, ko mēs redzam un kā pret to izturamies. Tāpēc pētnieki nenoraida daudzu saimnieku pieļāvumus, ka suns sapņo par skriešanu pa pļavu, kāda laba drauga satikšanu vai riešanu uz nepazīstamu cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!