Foto: Shutterstock
Dažreiz, labu gribēdami, esam pāršāvuši pār strīpu ar augu laistīšanu, kā rezultātā parādās pelējums augsnes virskārtā. Kā būtu pareizāk rīkoties šādās reizēs, lai augs atlabtu un veselīgi augtu, ''Tavs Dārzs'' skaidro Nacionālā botāniskā dārza oranžērijas augu nodaļas vadītāja Zane Purne.

Pelējums augsnes virskārtā ir sēnes, ar kurām ir pilns gaiss, ko mēs neredzam, bet kas rodas no lieka mitruma augsnē. Un patiesībā šis pelējums ir pat kaitīgs augam. Neviens telpaugs necieš lieku, ilgstošu slapjumu savās saknēs, skaidro speciāliste, tāpēc pelējums liek saimniekam manīt, ka kaut kas nav bijis augam pa prātam.

Visvienkāršākais paņēmiens, kā tikt vaļā no pelējuma, ir ar kociņa jeb irbuļa palīdzību, pairdinot augsnes virskārtu. Diezgan loģiski, ka šādā situācijā arī jāpārtrauc auga pārmērīgā laistīšana un tā atsāk vien tad, kad augsnes virskārta ir sausa vismaz 2 cm dziļumā. Vairākas reizes irdināšanu atkārtojot, pelējums izzudīs, jo sēnēm nepatīk svaiga gaisa piekļuve.

Speciāliste uzsver, ka īpaši rudens un ziemas periodā regulāri jāvēdina telpas, kurās atrodas telpaugi, arī tas palīdzēs nepelēt augsnei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!