Foto: Shutterstock
Noteikti daudzi kaķu saimnieki vismaz kādreiz būs dzirdējuši, ka viņu mīlulis rada skaņas, kas līdzīgas murrāšanai un pat putna čivināšanai. Kāpēc tā rodas un ko kaķis tādā veidā cenšas pateikt?

Amerikāņu speciāliste Ērika Loftina "The Dodo" atklājusi, ka iemesls šādai "čivināšanai" var būt visai skaidrs: "Galvenokārt šāda čivināšana izpaužas tad, kad kaķis ir ieinteresēts vai viņu kaitina kāds medījums, piemēram, putns vai grauzējs." Taču šādām vokālajām dotībām esot pozitīva nozīme: "Tā drīzāk ir sajūsmināta skaņa, ko kaķi izmanto arī medībās. Tā ir universāla skaņa, ko neietekmē ne kaķa vecums, ne šķirne. Pat savvaļas kaķi izdala tādas skaņas."

Lūk, video ieskatam, kā izklausās kaķa "čivināšana". Arī šis kaķis, kā redzams fragmentā, atrodas uz palodzes, lūkojas uz ārpusē notiekošo un ir pamanījis kādu potenciālo medījumu.

Tātad visbiežāk "čivināšanu" no kaķa mutes varēs izdzirdēt brīžos, kad peļu junkuriņš, piemēram, sēž uz palodzes un ārpusē saskatījis kādu tuvu lidojošu putniņu, kuram, ja vien tiktu klāt, pēc laiciņa mēģinātu uzbrukt vai putnu noķert. Loftina skaidrojusi, ka retāk kaķi tā darīs mājas apstākļos un ar saimnieku, un tad kaķi var būt ārkārtīgi ieinteresējusi kāda rotaļlieta vai kas cits.

Savukārt cita speciāliste Sīlija Hedona norādījusi, ka "čivināšana" var būt norāde uz pārlieku lieli satraukumu un pat bezspēcību: "Parasti mēs šo skaņu dzirdam, kad kaķis nespēj tikt pie medījuma, piemēram, sēžot uz palodzes. Es domāju, ka tas ir ārkārtīgi liela satraukuma un vilšanās rezultāts. Medību instinkts kaķos ir ļoti spēcīgs."

"Catster" vēsta arī par zinātnieku pieņēmumu par to, ka "čivināšanu" izraisa adrenalīna pieplūdums, kas rodas brīžos, kad kaķis netiek klāt pie medījuma un ir izmisis, vīlies. Taču speciālisti arī novērojuši, ka "čivināšana" varot pat palīdzēt notvert putniņus, jo kaķi tādējādi cenšas lidotājus apmuļķot, savukārt putniņi ilgāk uzkavējas savās vietās, nelidodami prom.

Bet "Humane Society" dzīvnieku speciālisti "čivināšanas" skaņas mājaslapā aprakstījuši kā "nogalinošo kodienu", proti, brīdi, kad kaķis, nomedījot kādu putniņu, satvertu to aiz kakla un vairākkārt iekostu, lai medījumam padarītu galu. Līdz ar to daudzās kustības ar žokli un pat īpatnēju skaņu izdošana varētu liecināt par visai spēcīgu medību instinktu un atsevišķu medību posmu atveidošanu mājas apstākļos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!