Foto: Shutterstock
Savā ziņā tikšanās ar jebkuru suni ir paredzama. Ko mīlulis darīs? Protams, ka svešinieku vai pat pazīstamu cilvēku apostīs. Deguns un oža ir gluži kā lupa suņa rīcībā, caur ko iepazīt cilvēku. Kāpēc suņi tiecas vienu cilvēku ostīt vairāk nekā citu?

Mēdz teikt, ka suni bieži vien vada viņa deguns. Un nav melots, jo daudzas suņu šķirnes tieši tam ir radītas, proti, lai dzītu pēdas medījumam vai lai palīdzētu atrast, piemēram, kādu pazudušu cilvēku. Smaržas sunim par cilvēku vai priekšmetu pasaka ārkārtīgi daudz, un vairumu smaržu mēs paši pat nejūtam. Vai tā būtu pastaiga, sastapts radinieks vai mājoklis, suns tieksies itin visu apošņāt.

Iespējams, kāds ir aizdomājies, kāpēc ikkatrs suns, kas tiek sastapts ceļā, viņu intensīvi apošņā. Ja tas kļūst pārāk uzkrītoši vai ja cilvēks paredz, ka suns viņam noteikti izrādīs tāda veida uzmanību, vērts aplūkot "Pets4homes" apkopotos iemeslus, kāpēc četrkājainais draugs vēlēsies tā darīt.

Domājot par to, ko suns sajūt, pirmo, iespējams, gribas minēt ēdienu. Kāds smeķīgs gaļas gabals, kas gardi notiesāts, noteikti varētu interesēt suni, vai ne? Jā, ēdiens noteikti ir viena no smaržām, ko suns spēs ar savu degunu uztvert un atpazīt, un žēli skatīties uz cilvēku, kas gardumā nepadalījās. Taču suņa oža sniedzas vēl daudz tālāk, nekā tikai pārtikas produktu uzošana.

Foto: Shutterstock

Arī citu suņu saimnieki ir pakļauti šai pārbaudei. Tie, kuri paši rūpējas par četrkājaino draugu un savā ceļā sastapuši citu suni, noteikti zinās, ka tiks īpaši apostīts. Starp citu, to var pieredzēt arī kaķu saimnieki, kuru drēbēm bieži vien ir pielipusi mīluļa spalva. Tas pats attiecas arī uz, piemēram, grauzēju saimniekiem. Lai arī varētu šķist, ka drēbes nekā citādi nemaz nesmaržo, paturi prātā, ka suns spēj sajust tādas smaržu nianses, kuras mums paliek apslēptas. Tāpēc nebrīnies, ja suns osta šķietami tīru apģērbu, tas nozīmē, ka viņš kaut ko ir uzodis.

Turpinot par apģērbu, jāpiebilst, ka ne jau tikai citu suņu saimniekus mīluļi īpaši aposta. Arī veļas pulvera un mīkstinātāja smaržas suni var ieinteresēt. Iespējams, suns sajutīs pat dušas želeju, ko cilvēks izmantojis, mazgājoties no rīta. Jebkuras smaržas, ko suns līdz tam nav pieredzējis, ir dzīvniekam interesantas, līdz ar to arī izpētes vērtas. Un, protams, suns var just cilvēka ķermeņa aromātu, arī sviedrus.

Suņa oža spēj uztvert arī tādas nianses, kas nav saistītas ar to, ko esam ēduši vai lietojuši uz savas ādas. Izrādās, četrkājainie draugi var uzost pat hormonālas izmaiņas mūsu organismā un pat noteikt, ka cilvēks ir slims, piemēram, ar vēzi. Suņi tiekot pat īpaši apmācīti, lai noteiktu audzēja klātbūtni cilvēka organismā. Tiesa, tas, ka suns tevi intensīvi aposta, nebūt nenozīmē, ka esi slims un tev noteikti jādodas pie ārsta, taču vērts atcerēties, ka šī mājas mīluļa spējas sniedzas krietni tālāk, nekā mēs to varam iedomāties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!