Foto: Shutterstock
Saikne starp suni un cilvēku noteikti ir īpaša. Dzīvnieks savu saimnieku var saprast teju vai no pusvārda, paredzot cilvēka nākamo darbību un ar interesi sekojot tai līdzi. Suns iemācās saprast savu saimnieku, klausīt un darīt to, kas attiecīgajā brīdī no mīluļa tiek prasīts. Bet – kā saimnieks var saprast savu suni? Vai ir nosakāmas pazīmes, pēc kurām apjaust, ka suns cilvēkam izrāda pieķeršanos? Atbilde ir – jā! Par to plašāk vēstīts portālā "Dogster".

Suņu trenere Enija Feniksa padalījusies savā pieredzē, nosaucot četrus veidus, kā suns izrāda pieķeršanos cilvēkam.

Ar asti

Feniksa paudusi, ka viena no patīkamākajām sajūtām esot redzēt viņas borderkolliju Radaru, kad mīluļa aste griežas aplī gluži kā propellers. Tas esot novērojams ikreiz, kad suns sastopot cilvēkus. Viņa pat salīdzinājusi, ka cilvēkam varētu apreibt galva, mēģinot izsekot astes straujajām riņķveida kustībām.

Tomēr suns, kas sparīgi luncina asti, arī varot iekost kādam cilvēkam vai citam dzīvniekam, speciāliste atgādinājusi. Parasti gan aste sunim, kas ir agresīvi noskaņots, būšot stāva un teju vai nekustīga, kas nemaz neliecinot par suņa draudzīgumu. Ja nākas saskarties ar šādu situāciju un nonākat pretī sunim, kura aste ir stīva, vēlams mēģināt doties prom.

Ja suns būs priecīgs un draudzīgs, sastopot saimnieku un citus cilvēkus, aste būšot ļoti aktīva – tā kustēsies uz apli, un līdzi līgosies arī suņa dibens. Turklāt tiem suņu šķirņu pārstāvjiem, kuriem nav garumgaras astes, biežāk varēs novērot kustīgo pakaļgalu.

Ar purniņu

Foto: Shutterstock

Ja suns ir priecīgs, visbiežāk varot novērot nedaudz pavērtu, atslābinātu muti, nevis to cieši aizvērtu. Tiesa, šo pazīmi viegli varot sajaukt ar stresu, taču, atšķirībā no labsajūtas un pieķeršanās cilvēkam, tad varēšot novērot arī īpaši ātru elsošanu. Saprotams, suns var strauji elpot karstā dienā vai pēc fiziskām aktivitātēm, kuru laikā mīlulis ir noguris, taču ikdienā elsošana nebūt nav vēlama parādība, skaidrojusi suņu trenere Feniksa.

Vērojot suņa skatienu, prātā jāpatur, ka acīm nevajadzētu būt saspringušām, bet gan maigām, atbrīvotām. Ja suņa acis būs saspringtas un mīlulis tās nemirkšķinās, bet gan ilgstoši fokusēs, tas gan neliecināšot par neko labu, skaidrojusi eksperte.

Tāpat esot jāuzmanās, redzot aizvērtu suņa muti un to, kā, mīlulim elpojot, uz iekšu un āru pūšas vaigi. Tas varot liecināt par nervozitāti, paudusi Feniksa.

Ar lēkāšanu

Foto: Shutterstock

Ar pieglaušanos

Foto: Shutterstock

Stāvi uz ielas, bet tavs četrkājainais draugs tev pieglaužas, apsēžoties uz zemes un ar ķermeni atbalstoties tavai kājai? Jā, arī tādējādi var secināt, ka sunim cilvēks ir svarīgs, jo nu viņš izvēlējies būt tik tuvu, cik vien iespējams. Feniksa bildusi, ka tā darot gan lielāki, gan mazāki suņi, bieži vien arī paskatoties augšup, cenšoties saredzēt cilvēka acis. Tādos brīžos acis būšot maigas, bet mute – pavērta.

Taču arī pieglaušanās varot būt mānīgs signāls. Brīžos, kad sunim nepieciešams mierinājums un atbalsts, suns vēlēsies pieglausties saimniekam. Lai pareizi dekodētu pieglaušanos, pēc Feniksas domām, saimniekam vajadzētu ņemt vērā šo: pavērtu muti, maigas un atslābušas acis, relaksētu ķermeni un kustīgu asti. Ja suns klāt cilvēkam pienāk ar šādu "komplektu", visam vajadzētu būt kārtībā, tā trenere.

Viņa reiz saskārusies ar visai nepatīkamu gadījumu, kad kāds suns ar stindzinošu skatienu pienācis viņai klāt un valdonīgi atspiedies pret Feniksas kāju. Viņa to raksturojusi kā suņa brīdinājumu, jo mīlulis neesot audzis labā ģimenē, viņa ķermenis bijis sasprindzis un acis teju vai brīdinājušas par iespējamām briesmām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!