Foto: Shutterstock

Šajā ziemā ievērojami pieaugusi Latvijas ceļotāju interese par eksotiskiem galamērķiem, un Šrilanka, kas ir pieejama no Rīgas ar tiešo reisu, kļuvusi īpaši populāra. Taču ko ņemt vērā, lai ceļojums izdotos – ko sagaidīt un ko ievērot, lai Āzijas eksotika sagādātu tikai prieku? Tūroperatora “Join UP! Baltic” pārdošanas un attīstības vadītāja Darja Romančuka dalās savā pieredzē un sniedz padomus, kas jāzina pirms došanās uz Šrilanku – lai labi sagatavotos un izvairītos no negaitītiem pārsteigumiem.

Viesnīcas

Visupirms – izmaksas. Lai ceļotu divatā, cena ir par lidojumu, viesnīcu un transfēru nebūs zemāka par 800 eiro. Salā ir pieejamas dažādas naktsmītnes, sākot no pieticīgām divu zvaigžņu viesnīcām zvejnieku ciematos, kur zvejnieki pusdienās gatavo svaigu lomu, līdz pat augstākas klases viesnīcām, kas nodrošina 5 zvaigžņu apkalpošanu ar visām ērtībām. Tomēr patiesais piedzīvojums šajā galamērķī slēpjas izpētē ārpus viesnīcām. Tāpēc šī nebūs vieta, kur vērts pamatīgi iztērēties par pieczvaigžņu viesnīcas komfortu. Ko redzēt ir daudz, sākot ar plašām tējas plantācijām un beidzot ar tempļiem ar unikālu arhitektūru. Piemēram, vērts apmeklēt Dambulas pilsētu, kura ir leģendu apvīta, vai Sigīrijas klinšu cietoksni. Tūristi zina teikt, ka vietējie iedzīvotāji ir patiesi sirsnīgi, un tas vēl vairāk piešķir šarmu šim galamērķim.

Foto: shutterstock

Ēdiens

Pārtikas veikali Šrilankā piedāvā labas cenas un daudzveidīgu produktu klāstu. Restorānā izmaksas parasti ir aptuveni 7-8 ASV dolāri vienai personai. Ja tas ir visas ģimenes atvaļinājums, ir pieejama iespēja ņemt “viss iekļauts” ēdināšanu. Jāatzīmē, ka Šrilankā nav izplatītas ģimenes viesnīcas ar akvaparkiem un plašu bērnu infrastruktūru, tāpēc šādas naktsmītnes var būt dārgākas.

Laikapstākļi

Tūrisma sezonas aktīvākais un karstākais laiks, kas ir ideāli piemērots pludmales brīvdienām un salas rietumu un dienvidu piekrastes izpētei, ir no decembra līdz martam. Tad šajos reģionos ir sausā sezona. Gaisa temperatūra ir aptuveni 25-29 grādi, ūdens temperatūra – 26-29 grādi. Visas Šrilankas pludmales ir publiskas. Vietējie iedzīvotāji pludmalēs atpūšas kopā ar tūristiem. Savukārt salas ziemeļu un austrumu daļā no oktobra līdz janvārim ir musoni. Ja plānojat apmeklēt šo salas daļu, ņemiet līdzi lietusmēteli. Musonu radītie nokrišņi parasti ir īsi un mijas ar gariem saulainiem periodiem.

Foto: shutterstock

Pludmales

Ja mērķis ir atpūta pludmalē, vēlams apmeklēt kādu no labākajām Šrilankas piekrastes pludmaļu pilsētām - Bentotas kūrortu. Bentotā dominē lielas kompleksās brīvdienu viesnīcas, kas izvietotas pludmales krastā. Ūdens ir ļoti dzidrs un tajā atrodami koraļļi, krāsainas zivis, jūras bruņurupuči. Pludmales ir neskartas, tāpēc atrodamas arī aizsargājamās jūras radības. Ir iespējams izbaudīt snorkelēšanu un sērfošanu. Konkrēti Veligama ir pazīstama kā viena no labākajām sērfošanas pludmalēm Šrilankā.

Foto: shutterstock

Satiksme

Lai gan Šrilanka ir samērā neliela (aptuveni Lietuvas izmērā), pārvietoties pa salu var būt sarežģīti un laikietilpīgi, jo ceļi ir šauri un sastrēgumi veidojas bieži. Tāpēc, dodoties uz lidostu un no tās, jābūt gatavībā, ka nokļūšana galamērķī var būt ilgāka. Braukšana notiek pa ceļa kreiso pusi. Svarīgs aspekts attiecībā uz satiksmes drošību Šrilankā ir tas, ka ietvju tikpat kā nav. Pastaigas ar bērnu ratiņiem būs neērtas un nogurdinošas, tādēļ daudz labāks variants ir tuk-tuki, kas dienā varētu izmaksāt aptuveni 20 eiro atkarība no veicamajiem attālumiem. Tuk-tuki salā ir izplatīts un pieejams transporta veids, vidēji maksā 0,60 centi par kilometru. Garākiem attālumiem var izmantot vilcienus vai autobusus.

Foto: shutterstock

Kas vēl jāņem vērā?

Šrilanka ir konservatīva un reliģioza valsts, tāpēc būtu jāizvairās no simpātiju izpaušanas publiskās vietās, skaļas vai traucējošas uzvedības. Jāģērbjas atbilstoši, cienot vietējo kultūru, – peldkostīmi ir paredzēti tikai pludmalei, bet publiskās vietās piemērotas kleitas ar garām piedurknēm. Arī vīriešiem jāģērbjas pieticīgi, tas nozīmē, ka jāaizsedz pleci un ceļgali. Nevajadzētu valkāt apģērbu ar Budas attēliem.

Vietējā valūta ir Šrilankas rūpija: 1 Šrilankas rūpija ir aptuveni 0,003 eiro. Ja iespējams, labāk ņemt līdzi mazāka nomināla banknotes. Lai gan eiro un ASV dolārus, kā arī kredītkartes pieņem vairumā restorānu, veikalu un arī lielākajās viesnīcās, vietējos veikalos un tirgos galvenokārt pieņem tikai skaidru naudu rūpijās. Alkohols ir nopērkams tikai specializētos veikalos. Tā kā tas ir importēts, cena ir samērā augsta. Valsts svētku dienās un pilnmēness dienās, un reliģisku pasākumu laikā restorānos, bāros un veikalos alkoholu pārdot ir aizliegts pavisam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!