Foto: Shutterstock

Kārtīgas pastaigas ceļojumu laikā ir neizbēgamas, jo tieši tā iespējams no sirds izbaudīt gan kultūru, gan arhitektūru, dabu un arī ēdienu. Tomēr ne vienmēr pilsētas ir gājējiem piemērotas, un gana bieži, lai redzētu labāko no labākā, jāīrē arī nomas mašīna. Labā ziņa – jauns pētījums atklāj, ka tieši Eiropā ir vienas no labākajām pilsētām pasaulē priekš pastaigām, ziņo "Euronews".

Cenu salīdzināšanas vietnes "Compare the Market Australia" pētījums atklāj, ka deviņas no 10 pastaigām piemērotākajām pilsētām atrodas Eiropā. Godpilno pirmo vietu iegūst Minhene Vācijā, bet tai tuvu seko Milāna Itālijā, Varšava Polijā un Helsinki Somijā. Pētījumā tika analizēti pastaigu attālumi, drošības rādītāji, sabiedriskā transporta izmaksas un citi faktori, kas ietekmē iespēju pārvietoties pa pilsētu bez automašīnas.

Ārpus Eiropas 10 labāko pilsētu sarakstā iekļuva vien Tokija, ierindojoties tieši virs Madrides, Oslo, Kopenhāgenas un Amsterdamas.

Foto: Shutterstock

Eiropa izceļas ar pastaigu takām, laikapstākļiem un drošību

Kamēr citās pilsētās visvieglāk pārvietoties ir ar auto, dažas pilsētas var lepoties ar ērtu infrastruktūru gājējiem, velobraucējiem un tiem, kas izmanto sabiedrisko transportu. Lai cilvēkiem palīdzētu saprast, kurās pilsētas pastaigāties būs visvieglāk, uzņēmums "Compare the Market Australia" vērtēja astoņus ietekmējošos faktorus. Tika analizētas 53 vietas, sarindojot tās pēc tā, cik tās ir pieejamas bez automašīnas.

Kā galvenais faktors, kas tika ņemts vērā – pastaigu taku skaits. Saskaņā ar aplikācijā "AllTrails" norādīto pastaigu maršrutu daudzumu, īpaši augstus rezultātus ieguva Amsterdama, Oslo un Helsinki.

Vērā tika ņemts arī drošības līmenis pilsētās, vidējais nokrišņu daudzums mēnesī, vietas, pa kurām nevar pārvietoties ar auto, kā arī procentuālais iedzīvotāju daudzums, kuri dzīvo kilometra gājiena attālumā no veselības aprūpes un izglītības iestādēm. Pētījumā lielu nozīmi spēlēja arī sabiedriskā transporta un veloceliņu pieejamība un izmaksas.

Galu galā pirmajā vietā izvirzījās Minhene, galvenokārt pateicoties gājējiem draudzīgajam pilsētas centram, plašajiem parkiem un skaistajām sabiedriskajām ēkām. Aiz Minhenes sarakstā ierindojas Milāna. Tika konstatēts, ka arī tā ir gājējiem īpaši draudzīga pilsēta, un 80 procenti iedzīvotāju dzīvo tikai kilometra rādiusā no veselības aprūpes un izglītības iestādēm.

Nākamā sarakstā iekļuvusi Polijas metropole Varšava. Neskatoties uz to, ka pilsētā dzīvo 3,1 miljons iedzīvotāju, pilsētas centrs ir ļoti draudzīgs gājējiem un tajā ir arī daudz, ko redzēt.

Savukārt Amsterdama, kas ir pazīstama kā velo pilsēta, sarakstā ieņēma 10. vietu. Amsterdama ir laba vieta, kuru apmeklēt, lai izbaudītu kilometriem garas velosipēdu takas.

Lūk, 10 piemērotākās pilsētas gājējiem: Minhene, Milāna, Varšava, Helsinki, Parīze, Tokija, Madride, Oslo, Kopenhāgena, Amsterdama.

Gājējiem visnepiemērotāko pilsētu sarakstā pirmo vietu ieņem Johannesburga Dienvidāfrikā, Patrasa Grieķijā, Dalasa ASC, Hjūstona ASV un Manila Filipīnās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!