Foto: Shutterstock

Labs miegs transportlīdzekļos nav viegli sasniedzams mērķis. Taču, ja ceļā jāpavada ilgs laiks, bieži vien tieši nosnaušanās ir veids, kā ceļu aizvadīt "visātrāk" un efektīvāk. Protams, ir faktori, kurus ietekmēt nevar – troksnis, laikapstākļi. Taču ne viss ir ārpus mūsu kontroles. Un viena no lietām, kuru pavisam noteikti varam ietekmēt, ir sēdvietas izvēle.

Kā "Business Insider" paudis sertificēts miega zinātnes treneris Bils Fišs, "bez šaubām labākais sēdeklis kvalitatīvam miegam lidmašīnā ir sēdeklis pie loga". "Izmantojot logu, jūs varat nodrošināt vismaz zināmu stabilitāti savam kaklam un mugurkaulam, kas nav iespējams vidējā vai ejas sēdvietā. Otra veiksmes atslēga – ja personām, kas atrodas vidējā vai ejas sēdvietā, ir nepieciešams piecelties, lai izmantotu tualeti, jūs netiksiet traucēti," viņš skaidro.

Tomēr, izņemot sēdvietu pie loga, ir vēl dažas lietas, kas jāpatur prātā, lai ceļojuma laikā baudītu netraucētu snaudu. Kanādā bāzētās ceļojumu aģentūras "Nanak Flights" dibinātājs un izpilddirektors Riši Kapūrs skaidro, ka vislabāk izvēlēties sēdvietu lidmašīnas vidū. Jo tālāk lidmašīnas aizmugurē sēdēsi, jo vairāk tevi traucēs tie pasažieri, kuri lidojuma laikā apmeklēs labierīcības. Savukārt lidmašīnas priekšā būs dzirdamas stjuaršu un apkalpes locekļu čalas, kas dodas uz virtuvi (ja vien konkrētajā lidmašīnā virtuve neatrodas aizmugurē). Arī sēdvietas avārijas izejas rindā sniedz savu labumu – vairāk vietas kājām.

Kā labi izgulēties, pat ja sēdi vidējā sēdvietā

Pirmkārt, nepieciešams labs ceļojuma spilvens, kas atbalstīs kaklu un mugurkaulu, skaidro "Conde Nast Traveller". Gulēšana sēdus nav dabiska poza, taču kvalitatīvs spilvens var sniegt nepieciešamo atbalstu, lai ķermenis spētu nedaudz atslābt. Otrkārt, vērts līdzi paņemt acu masku, lai miegu netraucētu gaisma. Ja traucē trokšņi, var palīdzēt arī ausu aizbāžņi vai relaksējošas mūzikas klausīšanās austiņās. Garos lidojumos ir svarīgi ģērbties pēc iespējas ērtāk – izvēlies ne vien ērtas bikses un džemperi, bet arī apavus (un labāk saģērbies vairākos slāņos, lai vajadzības gadījumā, kaut ko vari novilkt nost). Īpaši ērtas ir pončo šalles, kas lidojumā kalpos kā sega.

Svarīgi arī apsvērt, vai konkrētajā lidojumā vispār vajadzētu gulēt – ja galamērķī ielidošanas brīdī būs nakts, tad nav vērts lidmašīnā mēģināt gulēt. Tāpat šādos gadījumos vajadzētu izvairīties no ēšanas lidmašīnā. Kā atklāja 2017. gadā veiktais pētījums, ēšana atbilstoši jaunajai laika joslai lidojuma laikā var paātrināt pielāgošanos laika zonas maiņai.

Tāpat kā pirms ierastā naktsmiera, arī pirms lidojuma nevajadzētu uzņemt kofeīnu vai alkoholu. Labāk šādos gadījumos iedzert zāļu tēju, lai panāktu nomierinošu efektu. Noteikti nepakļauj sevi – tu jutīsies noguris, būsi viegli uzbudināms, var sākt sāpēt galva.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!