Foto: stock.xchng
Ja jums uznākusi luste rimti pavadīt laiku, lai attaptos no ikdienas stresa, uzrīkojiet dārzā pikniku, saelpojieties pavasarīgo gaisu, paklausieties strazdu dziesmas un nobaudiet grilā pagatavotas jēra gaļas desiņas, padzeroties patīkami rūgtu latviešu alu. Uz Maskavu nebrauciet, jo tur jūs visticamāk neatradīsiet nekā rimta, mājīga un relaksējoša. Turklāt svaiga gaisa tur nav vispār, nemaz nerunājot par citiem dakteru ieteiktiem stresa noņemšanai labvēlīgiem apstākļiem.

Tieši otrādi - Maskava ir virpulis, kurā milzu straumēs, diametrāli pretējos virzienos, vairākās dimensijās dienu un nakti plūst dzīvas būtnes, to domas un enerģijas. Uzņemt enerģiju, iespaidus un materiālās vērtības - jā, to jūs Maskavā variet pilniem malkiem.    

Krievijas galvaspilsēta ir reģionāla mēroga magnēts. Tā uzsūkusi sevī desmitiem nacionalitāšu ļaužu, ar visām no tā izrietošajām sekām. Maskavā starptautisks ir itin viss - kultūra, izglītība, bizness, virtuve, sports un, protams, arhitektūra. Ar to arī sāksim šo mazo pārdomu pilno it kā pilsētas apskatu.

No lidostas traucoties uz centru ar ātrgaitas vilcienu vai ātrgaitas automobili (plašās autostrādes acīmredzami motivē autovadītājus spiest pedāli grīdā), sākumā novērojam nebeidzamus mikrorajonus, kas liek aizdomāties par tajos mītošajiem miljoniem ļaužu (un, protams, mājdzīvnieku) sadzīves kvalitāti. Dzīvojamās ēkas ir lielas un uzkrītoši pelēkas. Labi, ka šo skatu atdzīvina visās malās ieperinājušies leiputriju atgādinoši spožie tirdzniecības centri ar skanīgiem svešvalodu nosaukumiem. Tajos dzīve kūsāt kūsā, un monētas maina savus īpašniekus vienā ritmā ar kārtējā metro vilciena pienākšanu, kas pieved arvien jaunus mantu tīkotājus. Tuvojoties centram, lielceļi pārvēršas ielās, mikrorajoni - glaunā tradiconālā sešstāvu apbūvē. Ēkas ir varenas, nereti tiešām skaistas - ar balkoniem, terasēm un pat romantiskiem tornīšiem. Šur un tur skatu priecē Staļina laika klasika - smilšu pilis atgādinošās daudzdesmit stāvu "zinātņu akadēmijas". Tieši pilsētas sirdī atrodas Kremlis - ēku komplekss, kam arhitektūras nozīme piekāpjas tikai administratīvajai nozīmei. Kremlis ir Krievijas un visa post-padomju reģiona varas centrs, vienlaicīgi tūristu "Meka" un bagātības izrādīšanas poligons - tā spožums ir neaprakstāms, atliek ieplest acis plašāk un baudīt.

Ceļotājam Maskavā atrast "obligātos" apskates punktus ir viegli - ņemam tūristu karti un ar metro dodamies uz tuvāko pieturu. Metro Maskavā ir labākais transporta līdzeklis - regulārs gan laika, gan atrašanās vietas ziņā. Var sanākt mazliet paspaidīties sastrēgumstundās, tā dodot iespēju apskatīt maskaviešus. Tiesa ne visus, jo "baltās apkaklītes" metro neatzīst un spītīgi turas pie sava spīdīgā autoparka, kas sastrēgumu dēļ Maskavas centra teritorijā nebrauc, bet lien gliemeža tempā. Toties autoparka kvalitāte iepriecinātu visus "Gāzi grīdā!" mīļotājus - no sporta "superkāriem" līdz limuzīniem un lieldžipiem, te ir viss. Un visur. Stāvvietu jautājums tiek risināts vēsā mierā, atstājot automobīļus uz ietvēm, krustojumiem, otrajā braukšanas joslā... Nereti Maskavas jau tāpat trokšņaino vidi iztraucē valdības autotransporta rejošie skaņas signāli, vēstot, ka visiem jāsarūmējas, kamēr tautas kalpi aizsteidz savās neatliekamajās darīšanās.  

Par tūrisma objektiem Maskavā vispārināti runājot, iedalīsim tos pāris šķirkļos, jo, ja vien neesat Maskavā uz pāris gadiem, jūsu izredzes apskatīt kaut cik nozīmīgu daļu no tā, ko piedāvā šī lielpilsēta, ir vājas. Tātad jāizšķiras, kas tieši interesē.

Ja vēlaties pabaudīt kultūru, tad apmeklējiet Kremli, Храм Христа Спасителя, un kādu no Maskavas daudzajiem teātriem, kuru biļetes ērti iegādājamas būdiņās uz galvenajām ielām. Noteikti aizbrauciet līdz Sarkanajam Oktobrim, apskatīt bijušo rūpniecisko rajonu, kas veiksmīgi pārveidots par mūsdienu popkultūras centru, ar muzejiem, izstāžu zālēm, izteiksmīgām mākslas kafeterijām un alternatīviem veikaliņiem. Bārs "Strelka" ir gaumīgs alternatīvās Maskavas bāru kultūras piemērs - uz čeka izlasīsiet pateicības vārdus "Jūsu atstātā dzeramnauda liks mūsu sirdīm sisties ātrāk!" - gaumīgi, vai ne?

Ja esat biznesā, visdrīzāk jūs darīšanas aizvedīs uz Moscow City - biznesa ēku kompleksu, kas atgādina mini Manhatenu Ņujorkā. Iegājuši metāla un stikla džungļos, aizmirsīsiet kādā pasaules metropolē atrodaties, jo svešas valodas dzirdēsiet biežāk par krievu. Starptautisko zīmolu vidū šeit atradīsiet arī pa kādam Krievijā veidotam, tomēr vizbiežāk ieturētam globālā stilā, visdrīzāk ar neiztrūkstošo anglicismu nosaukumā. Anglicismi (retāk franciskojumi) ir īsts Krievijas posts - rakstītā valoda (reklāmas, informācijas utml.) ir pārpildīta ar kirilicā pasniegtu anglisko vārdu miksli. Paši krievi itin nemaz par to nemulst, drīzāk uzskata to par stilīguma pazīmi.   


Ja Krievijas galvaspilsētā meklējiet viesnīcu, pievērsiet uzmanību pilsētas rajonam, kur tā atrodas un attālumam no svarīgākajiem punktiem, kurus apmeklēsiet. Cenu atšķirība ir neticami liela, tāpat servisa līmenis, kuru saņemsiet. Iesakāms ir Patriarhši Prudi rajons, kurā atradīsiet nelielas gaumīgas viesnīciņas, turklāt staigājamā attālumā no daudziem apskates objektiem. Rajonā izvietojušās virkne Dienvideiropas stila pusdienu vietas un bāri, kas patīkami atšķiras no ķēdes ieskrietuvēm galvenajās ielās. Ieteicams ir bārs Klava - gaumīga un nepretencioza vieta, kurā pulcējas patīkami ļaudis bagātā rajonā.

Gastronomi Maskavas centrā ir greznāki par teātriem. Tādos varētu pat balles rīkot. Ēdiena sortiments iepriecina ar kvalitāti, tak sarūgtina ar cenu. Varat iegādāties latvju šprotes un igauņu končas, lai gan kāpēc jūs to gribētu darīt Maskavā! Tad jau prātīgāk sapirkties Tālo austrumu lasi vai stores, kas izskatās nudien iespaidīgi. Ja ar to neliekas gana, paķeriet pāris pudeļu Žiguļu alus un šokolādes tāfelīti ar Kremļa ainavu mājās palikušajiem darba kolēģiem. Tas ļaus noskalot to rūgtumu, kuru viņi sajutīs, klausoties jūsu jūsmīgajos stāstos par piedzīvojumiem 1147.gadā dibinātajā sestajā pasaules lielākajā pilsētā ar vislielāko miljardieru komūnu.

Ņem vērā:

Laika starpība ar Rīgu: + 2 stundas

Nauda: Krievijas rubļi

Vīzas: Nepieciešamas, nokārtojamas Krievijas vēstniecībā Rīgā, var izmantot arī tūrisma aģentūru pakalpojumus

Cenas: augstas, jārēķinās ar krietniem izdevumiem

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!