Foto: AFP/Scanpix
Teiciens "ja pats sevi nesargāsi, neviens cits arī tevi nespēs glābt" īpaši labi darbojas, kad esi tālā ceļojumā. Portāls "Delfi" iesaka desmit vērtīgākos drošības padomus, kas noderēs ikvienam tūristam jebkurā pasaules malā.

Ceļotāju padomdevējs "The Lonely Planet" norāda, ka pasaule kopumā nav nedz nedroša, nedz bīstama - pat gluži pretēji. Visās zemeslodes malās, arī mūsu katra dzimtajā pilsētā un rajonā ir dažas vietas, kurās labāk neatrasties un cilvēki, kurus labāk nesastapt, turklāt, iespējams, tieši tavā dzimtajā vietā esi apdraudētāks nekā kādā citā zemes nostūrītī. Tomēr ir vairāki ieteikumi, kuri ceļojot var noderēt.

Iemācies 'šķielēt'


Foto: AFP/Scanpix

Ceļojumā lūrēšanai uz pa labi un pa kreisi, kā arī nepārtrauktai šķielēšanai atpakaļ pār plecu jākļūst teju par ieradumu, norāda "The Lonely Planet". Tas palīdzēs cīnīties pret divām lietām.

Pirmkārt, tādējādi laicīgi pamanīsi kādu nevēlamu sekotāju. Regulāra atskatīšanās arī aizbaidīs potenciālo zagļus, jo skaidri norādīsi, ka modri vēro apkārtni, nevis aizsapņoti veries tālienē.

Otrkārt, skatoties apkārt, tu lielāku uzmanību pievērsīsi pats savām mantām un līdz ar to tās muļķīgi neaizmirsīsi. Tā kā ceļojumos parasti mums ir līdzi vairāk lietu nekā ikdienas gaitās, tad ir visai liela iespējamība uz kāda kafejnīcas krēsla atstāt savu fotoaparātu vai ko citu, kas ikdienā tev nav vienmēr līdzi. Vislabāk lietas nekad neatstāt no sevis tālāk par dažiem soļiem, un nenovietot nepārskatāmās vietās, piemēram, uzkarot uz krēslu atzveltnēm, bet visas salikt vienuviet kaudzītē uz krēsla sev blakus vai klēpī.


Naudu cepurē, krūšturī un kurpē


Foto: AFP/Scanpix

Ikdienā mēs esam ieraduši turēt visas bankas kartes, skaidro naudu un dažkārt pat visus iespējamos dokumentus vienā makā un vienā somiņā. Ceļojumā šāds ieradums diemžēl var kļūt par ļoti sāpīgu pieredzi, ja viss vienlaikus tiek pazaudēts.

Šī iemesla dēļ vēlams naudu sadalīt vairākās daļās, no kurām viena var palikt makā, bet citas saliktas pa somas slepenajām kabatiņām, starp salocītajām drēbēm vai burtiski ieliktas kurpē. Arī dāmu priekšrocība naudu glabāt krūšturī nav zemē metama, jo tā ir pēdējā vieta, ko, piemēram, ļaunākajā gadījumā varētu pārbaudīt laupītājs.

Turklāt maku nekad nevajadzētu turēt aizmugurējā bikšu kabatā, somas ārējās kabatās vai maldīgi par drošām dēvētajās "ķengursomās".

Pasu kopijas nevar būt par daudz


Foto: RIA Novosti/Scanpix

Vienmēr nodrošinies ar visu ceļojuma laikā nepieciešamo dokumentu rezerves kopijām.

Gadījumā, ja tev pazudīs pase, apdrošināšanas polise vai kāds cits dokuments, tā vietā dažkārt varēsi izlīdzēties ar tā kopiju. Turklāt kopija nodrošinās arī ātrāku dokumenta atjaunošanu. Līdzīgi kā naudu, kopijas vēlams turēt dažādās vietās.

Tāpat mūsdienu tehnoloģiskās iespējas piedāvā kopijas drošības pēc turēt arī internetā, piemēram, savā e-pastā vai kādā no neskaitāmajām failu glabāšanas vietnēm "mākoņsistēmās". Tomēr ne vienmēr visur būs pieejams interneta pieslēgums, tāpēc ar to vien varētu būt par maz.

Neuzticies nupat iepazītajiem


Foto: AFP/Scanpix

Lai cik jauki ir bārā, pludmalē vai pils apskates laikā nejauši satiktie cilvēki, pilnīgi uzticēties nedrīkst nevienam. Portāls "The Lonely Planet" gan norāda, ka neuzticība neveicina iespēju iepazīst jaunas kultūras un ar baidīšanos arī nevajag pārspīlēt, tomēr vienlaikus atgādina, ka piesardzība ir jāievēro.

Īpaši uzmanīgi jāattiecas pret došanos līdzi nepazīstamiem cilvēkiem uz kādām pilsētas daļām, kuras nepazīstat. Izvairīgi jārunā par jautājumiem, kas saistīti ar naudu un tavu nodarbošanos (kas netieši atklāj, cik pelni), kā arī jāpārdomā svešinieka piedāvātu ēdienu un dzērienu patērēšana, īpaši, ja viņš pats tos nelieto.

Nodrošinies pret neparedzamo


Foto: AP/Scanpix

Ceļojumu apdrošināšanas nozīmi pa īstam katrs saprot tikai tad, kad jau ir nonācis nelaimē, tāpēc labāk nenogaidīt.

Dažādas slimnīcu pakalpojumu izmaksas pat par niecīgu palīdzību atkarībā no valsts var izaugt līdz Latvijā neiedomājamiem trīs un četru ciparu skaitļiem. Tāpat, lai kā mums negribētos domāt par sliktāko, dodoties uz skaistām zemēm, ir vērts apdrošināt savu dzīvību un izvēlēties tādu apdrošināšanu, kura paša ļaunākā scenārija gadījumā ļauj taviem tuviniekiem vismaz nedomāt par to, kā tevi nogādāt mājās.

Sagatavojies džungļu piedzīvojumiem pienācīgi


Foto: AFP/Scanpix

Pirms garāka ceļojuma vēlams apmeklēt ārstu. Pirmkārt šāda rīcība novērsīs iespējamu hronisku vainu aktivizēšanos visnepiemērotākajā brīdī, bet, otrkārt, ārsta ieteikta (vai konkrētajā valstī obligāta) vakcīna var pasargāt no nevēlamām slimībām.

Arī Latvijas Infektoloģijas centrā reizumis nonāk cilvēki ar mūsu zemei neiedomājamām slimībām, tāpēc šis ieteikums īpaši nopietni jāuztver, ja dodaties uz eksotiskām zemēm pie vai aiz ekvatora.


‘Bling-bling’ atstāj mājās


Foto: AFP/Scanpix

Lai cik ļoti tevi neapmierinātu tavas algas apmērs, Latvijas nodokļi un sadzīves apstākļi, tas, ka vari atļauties doties ceļojumā, pats par sevi parāda, ka tev ir vairāk naudas nekā  lielākajai daļai pasaules iedzīvotāju.

To apzinās arī iedzīvotāji tajās zemēs, kurās esi ieradies, taču savu bagātību vēl papildus izrādīt ir neprāts. Zelta rotaslietu, dārgu viedtelefonu vai vairākus tūkstošus latu vērtas fotoaparatūras nēsāšana tevi automātiski padara par mērķi potenciālajiem zagļiem.

Nepalīdzi ubagiem


Foto: AFP/Scanpix

Lai gan ir daži izņēmumu gadījumi, piemēram, budistu mūki vai kādi citi naudas prasītāji, kuriem dot naudu ir tradīcija vai pat nepieciešamība, lielākoties centies izvairīties no naudas dāļāšanas uz ielām.

Šķietami palīdzot tu tikai lieki norādīsi, ka tev ir nauda un kur tā stāv. Turklāt "palīdzēšana" ubagiem vēl nekad nevienā pasaules malā nav atrisinājusi nabadzības problēmu. Ja patiešām vēlies uzlabot kāda dzīvi, ziedo speciāli izveidotām organizācijām, kas daudz labāk spēs novirzīt līdzekļus nabadzīgo vajadzību apmierināšanai un nabadzības izskaušanai.


Trakas lietas nedari tālās zemēs


Foto: AFP/Scanpix

Mācīties braukt ar snovborda dēli vai motociklu ārpus dzimtās valsts tomēr nav prātīgākais lēmums, norāda "The Lonely Planet".

Viens no iemesliem šādas lietas labāk apgūt mājās ir drošība, ka brīdī, ja notiek ļaunākais, tu, pirmkārt, nesabojā atlikušo brīvo laiku ārstējoties slimnīcā vai guļot viesnīcā, otrkārt neiedzīvojies neparedzētos izdevumos. Izdevumus īpaši var palielināt tas, ka ne visas apdrošināšanas polises palīdzēs, ja esi guvis traumas vai ievainojis citus dažādos ekstrēmos sporta veidos, vai, piemēram, mācoties vadīt motorlaivu, to sabojājis.

Savukārt, ja tomēr esi nolēmis eksperimentēt ar savām spējām un apgūt ko jaunu, piemēram, niršanu vai lēkšanu ar izpletni, vienmēr izvēlies tādu pakalpojumu sniedzēju, par kuru internetā ir sniegtas pozitīvas atsauksmes un kurš var uzrādīt sertifikātu par atbilstošu kvalifikāciju.

Ja prasa, dod

Foto: AFP/Scanpix

Lai gan iepriekš minējām, ka, iespējams, lielākas briesmas tev draud uz dzimtās ielas, nevis kādā tālā zemē, ir jābūt gatavam arī pašam ļaunākajam. Laupīšanas gadījumā ir kāds ļoti vienkāršs likums, kuram reti kurš vēlas sekot - atdod to, ko tev prasa.

Tikai ļoti, ļoti retos gadījumos upurim patiešām ir jebkāda iespēja izbēgt vai fiziski atvairīt uzbrucēju. Visbiežāk ļaundaris jau labu laiku būs tevi novērojis un sapratis, ka ir pārāks. Turklāt viņam var būt sabiedrotie vai ieroči pret ko pat tava ļoti labā fiziskā sagatavotība var pilnīgi neko nedot. Tā vietā vari pakļaut sevi tikai vēl lielākām briesmām.

Lai laupīšanas gadījumos zaudējums nebūtu liels, seko iepriekš dotajiem padomiem, tostarp vienmēr vērīgi vēro apkārtni, naudu un dokumentus paslēp drošās vietās un apdrošini visu, kas tev ir līdzi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!