Katalonijas iedzīvotāji sevi redz kā no Spānijas neatkarīgu teritoriju un savu reģionu mīl bez gala. Un ne velti – Katalonijā apvienojas viss labākais, ko Spānija var sniegt: Barselona, pludmales, daba, Dalī un izcila kulinārija. "Delfi Ceļojumi" piedāvā īsu pamācību ideālā ceļojuma organizēšanai pa Kataloniju.

Solis nr. 1: tapas Barselonā


Šīs ir tradicionālas spāņu uzkodas, kurām ir neskaitāmas variācijas, kas var atšķirties dažādos reģionos un pilsētās. Tās var būt gan aukstas, gan karstas, un var tikt pasniegtas dažādos izmēros un formās. Tapu kategorijā ietilpst viss no kanapē maizītēm līdz miniatūriem uzkodu šķīvīšiem ar ceptiem kalmāriem. Tapas ir tik neatņemama Spānijas kultūras sastāvdaļa, ka spāņi ir radījuši pat darbības vārdu "tapear", kas nozīmē "ēst tapas". Droši dodieties gājienā pa Barselonas senatnīgajām ieliņām uz tradicionālajiem tapu bāriem. Varat izmēģināt Quimet y Quimet, El Xampanyet, La Cova Fumada, El Vaso d'Oro vai La Tieta. Spānijā ēdiena un dzēriena baudīšana ir sociāls pasākums, kurā draugi un radi sanāk kopā, lai aprunātos par dzīvi un to, kas uz sirds. Tādēļ gardo tapu baudīšanas tūrē noteikti dodieties kopā ar vēl kādu. Dalīts prieks būs divtik liels!

Solis nr. 2: Kostabrava pludmales

Solis nr. 3: Dalī pēdās


Cap de Creus rags ir ne tikai Spānijas tālākais austrumu punkts, bet arī vieta, kur pasaulslavenais spāņu gleznotājs Salvadors Dalī guva iedvesmu saviem darbiem. Cap de Creus viņš pavadīja lielu daļu savas bērnības, kāpelējot pa klintīm un pētot dabu un tās gaismu spēles. Šo vietu ar dažādajām neparastās formas klintīm un akmeņiem viņš ir nosaucis par "grandiozu ģeoloģisko delīriju". Mākslinieka kādreizējā dzīvesvietā Port Lligat ciemā ir apskatāma viņa agrākā māja, kur šobrīd atrodas muzejs Casa Museo Dalí. Noteikti jāiegriežas arī Figueres pilsētā, kas bija gan mākslinieka dzimšanas, gan miršanas vieta. Šeit ir apskatāms Dalī teātra muzejs, kur apskatei izstādīta izcila Dalī mākslas darbu kolekcija.

Solis nr. 4: dabas ainavas Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici


Gandrīz pie pašas Francijas robežas, pašā Pireneju kalnu vidū atrodas viens no Katalonijas skaistākajiem stūrīšiem. Salīdzinoši nelielajā parka teritorijā baudāma labākā kalnu ainavu esence. Kalnu virsotnes sasniedz pat 3017 metru augstumu virs jūras līmeņa un parkā atrodami gandrīz 200 ezeri, kas veido neparasti lielu ūdenskrātuvju koncentrāciju. Kalnu ielejās klīst daļēji pieradināti zirgi, kas ir pielāgojušies dzīvei vietā, kur satiekas Vidusjūras un atlantiskais klimats. Kalnu skaistums ir neapšaubāms, tomēr pret šejienes dabu ir jāizturas ar pietāti, jo pat vasarā te pēkšņi var uzsnigt sniegs.

Solis nr. 5: viduslaiku Žirona


Pilsētas galvenais lepnums ir tās senā arhitektūra: augstie akmens nocietinājumi, aiz kurām paslēpušās šauras ieliņas, baznīcas, tilti un citas senas ēkas no dažādiem laikmetiem. Žironas vecpilsēta atrodas uz stāva kalna un rāmi vēro visu pārējo pilsētas dzīvi. Viens no tās dārgakmeņiem ir masīvā Žironas katedrāle, kas reiz ir pildījusi arī mošejas funkcijas. Pilsētā joprojām stiepjas arī tās senie akmens nocietinājumi, kas daudzu gadsimtu garumā Žironu pasargāja no iebrucējiem. Gleznainus skatus var baudīt arī pastaigājoties gar Žironas upēm, kuru malās cieši viena pie otras ir saaugušas neskaitāmas krāsainas mājas. Pilsēta ir arī piebārstīta ar smalkām detaļām: antīkām durvīm, smalkiem balkoniņiem un velvētām ejām. Vēsture ir ierakstīta katrā Žironas mūru akmenī un māju ķieģelī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!