Foto: DELFI Aculiecinieks
Melnās jūras krasti joprojām ir viens no Eiropas apslēptajiem dārgumiem. Tās pludmales un kūrorti ir spēcīgi konkurenti Vidusjūras piedāvājumam, tomēr tūristu skaits ir ievērojami mazāks. "Delfi Ceļojumi" piedāvā idejas brīvdienām pašā Melnās jūras sirdī – Krimā.

Sevastopolē ir apskatāma Hersonesa - senas grieķu pilsētas drupas, kas ir aptuveni 2500 gadus vecas. Šo vietu mēdz dēvēt arī par "Ukrainas Pompejiem" un tajā ir saskatāmas ietekme no sengrieķu, romiešu un bizantiešu kultūras. Pašā Melnās jūras krastā ir apskatāmas tādas vēstures liecības kā romiešu amfiteātris un sengrieķu templis.

Apmēram 15 kilometrus uz dienvidiem no Sevastopoles atrodas Fiolenta rags, kas ir viena no skaistākajām atpūtas vietām Krimā. Pirms 150 miljoniem gadu šajā vietā ir atradies aktīvs vulkāns. Fiolenta ragā ir atrodama viena no Krimas dzidrākajām un gleznainākajām pludmalēm - Jašmas pludmale, kas stiepjas gandrīz kilometra garumā. Uz šo atpūtas vietu var nokļūt pa klintīs izcirstām kāpnēm ar 800 pakāpieniem.

Ļoti interesantu piedzīvojumu var izbaudīt arī Balaklavā, kas atrodas pāris kilometrus uz austrumiem no Fiolenta raga. Šajā vietā var apmeklēt padomju laiku slepeno zemūdeņu bāzi, kas 2003. gadā kļuva par muzeju un sāka uzņemt tūristus.

Viens no Krimas pussalas atpazīstamākajiem simboliem ir Bezdelīgas ligzdas pils, kas atrodas pussalas dienvidu galā. Dekoratīvā pils tika celta 20. gadsimta sākumā, 40 metrus augstas klints galā, no kuras paveras satriecošs skats uz Melno jūru. Bezdelīgas ligzda ir veidota neogotiskajā stilā un no ārpuses atgādina miniatūru viduslaiku pili. Šajā pilī uzņemtas vairākas filmas un tā ir kļuvusi par populāru apskates objektu tūristiem.

Jaltas tuvumā apskatāma arī Livādijas pils, kas celta 19. gadsimta otrajā pusē no balta Krimas granīta. Šī pils reiz ir bijusi Krievijas cara Nikolaja II vasaras rezidence, un 1945. gadā tās telpās notika arī Jaltas konference, kuras laikā tika apspriests pēckara Eiropas liktenis. Neorenesanses stila pilī šobrīd atrodas muzejs.

Krimas pussalas dienvidaustrumu krastā noteikti ir jāapmeklē arī Karadagas dabas rezervāts, kur pašā Melnās jūras krastā var apskatīt kalnus, neparastus augus, kā arī dramatisku formu klintis, kas ir radušās sena vulkāna darbības rezultātā. Šī Krimas krasta daļa ir īsts sapnis tiem, kam patīk garas pastaigas un pārgājieni dabā.

Ļoti gleznains ir arī nelielais kūrortciematiņš Novijsvita (Новий Світ), kas atrodas aptuveni 7 kilometru attālumā no Sudakas pilsētas. Ciemats ir pazīstams ar savām dzirkstošā vīna darināšanas tradīcijām, pludmalēm, augstajām klintīm, alām un pastaigu takām.

Krimas dienvidos noteikti ir jāapskata viens no šīs salas populārākajiem tūrisma objektiem - Voroncova pils, ko ik gadu apmeklē ap 700 000 cilvēku. Pils tika celta 19. gadsimta sākumā kā vasaras rezidence princim Mihailam Voroncovam, un tās arhitektūrā ir vērojams dažādu stilu sajaukums. Voroncova pili ieskauj arī 40 hektārus plašs dārzs, kas ir lieliska vieta pastaigām un piknikiem.

Satriecošus skatus var baudīt no Ai-Petri kalna virsotnes, kurā var nokļūt ar trošu vagoniņa palīdzību. Kalns atrodas Krimas dienvidos un tā maksimālais augstums ir 1234 metri, bet vagoniņš jūs uzvedīs 1153 metru augstumā. Jāņem vērā arī tas, ka šī ir viena no vējainākajām vietām visā Ukrainā, tādēļ līdzi ir jāpaņem arī kādas siltākas drēbes.

Apskates vērtas ir arī Marmora alas, kas tika atklātas 1987. gadā, un 1989. gadā tika atvērtas tūristu apskatei. Marmora alu sistēmas kopējais garums ir ap 2 kilometriem un tās tiek uzskatītas par vienām no Eiropas skaistākajām alām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!