Lai Valmiera būtu zaļāka, lai pašiem prieks, daudzi daudzstāvu namu iedzīvotāji pušķo balkonus. Un rota ir ziedi — begonijas, petūnijas, pelargonijas — podos un kastēs.

Būt vai nebūt ziedošam balkonam ir katra dzīvokļa īpašnieka izvēle.

"Jau gadiem cenšamies, lai būtu košāks balkons. Citādi vien plikas sienas, metāla lodžija. Mums nepatika," atzina Dzintra Maļutina un piebilda, ka balkonu izdaiļošanā sadarbojoties ar kaimiņiem. Stāvu zemāk dzīvo cilvēki, kas balkonā audzē arī papriku, garšvielas, bet kāpņu telpas pretējā dzīvoklī kaimiņiene Gita, kurai arī ziediem pilns balkons.

"Ar vīru esam pensijā, mazdārziņa mums nav, tāpēc lodžiju nav grūti kopt. Tikai prieks," tā Dzintra Maļutina, kura dzīvo Rūpniecības ielā 34.

Tikpat ziedošu balkonu pamanījām arī Stacijas ielā 15. Varbūt ierastajam ziedu košumam pat paskrietu garām, bet pirmā stāva balkonā dižojās milzīga balta petūnija. Pods virpinājās vējā.

"Tas Baibas balkons. Nekad nespēju tam vienaldzīgi paiet garām. Izbaudu skaistumu un novērtēju, cik kārtīgi balkona puķes koptas. Nav viegli, jo logos dienas saule, puķes kalst," tā Baibas kaimiņiene Elita Ûdre, sakot, ka krāšņā balkona īpašniekus iespējams sastapt vien vēlos vakaros vai brīvdienās, jo jaunā ģimene vienmēr darbos.

Vēloties aprunāties ar kopto balkonu īpašniekiem, izjutām problēmu, kas, protams, ikdienā ir viņu ērtība, bet ne žurnālistiem, kas ierasti klauvē pie durvīm, logiem, iet iekšā mājās un uzmeklē saimniekus, lai runātos par dzīvi. Daudzdzīvokļu namu kāpņu durvis ir slēgtas, līdz ar to uzrunāt mums izdevās vien to krāšņo balkonu saimniekus, kas, balkonus fotografējot, tajos uz brīdi uzturējās.

Jumaras ielas 195. nama 1. un 2. korpusā pamanījām neskaitāmi daudz gaisa dārzu, bet līdz runāšanai ar to īpašniekiem diemžēl netikām. Taču bija sajūta, ka tur kaimiņi cits ar citu sacenšas ziedu un krāsu dažādībā. Ziedoši balkoni bija gan namu pirmajos, gan pašos augstākajos stāvos.

Pāris uzmanības vērtus balkonus pamanījām arī Ausekļa ielā 25. Vienam visa mala nostādīta ar oranžām samtenēm, otrā kaut kas līdzīgs mazdārziņam. Ja pareizi saskatīju, tad auga podos dēstīti tomāti, pret logu stīgoja gurķi.

Protams, katrā dzīvojamo māju kvartālā ir košāki un mazāk koši daudzstāvu nami, par visiem nevaram uzrakstīt. Vien vēlējāmies, lai ikdienas steigā tos pamanāt arī jūs.

Jāpiebilst, ka katru gadu Valmierā pašvaldība un iedzīvotāji novērtē pilsētas ainaviskākos dārzus, kuru veidošana un kopšana ir ļoti čaklu valmieriešu ziņā. Mums likās, ka arī gaisa dārzi ir īpaši. Vēl viens krāsu triepiens pilsētas sejā, kas liek pasmaidīt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!