Foto: LETA

Jau 13. un 14. jūnijā 102 lauku saimniecības un uzņēmumi atvērs savas durvis viesiem, solot īpašus piedāvājumus ar degustācijām, ekskursijām, izklaidēm. Šī būs iespēja ielūkoties interesantās lauku saimniecībās un izbaudīt piedzīvojumus, ko ikdienā nemaz tik bieži negadās redzēt.


Gardie lauki

Foto: DELFI

Būs gan sviesta kulšana, gan sklandraušu, kliņģeru, pīrāgu, maizes un lauku tortes cepšana. Piemēram, Skrīveru Pārtikas Kombināta, kas ir ģimenes uzņēmums pašā Skrīveru pievārtē, no ārpuses necilā ēkā, varēs nogaršot "gotiņu kažociņā" un pats uzmeistarot gotiņkonfektes, kas tiešām garšo kā bērnībā. Jāpiebilst, ka šajā uzņēmumā arī ikdienā var pieteikties ekskursijā un izmēģināt, kā ir ar rokām ietīt lipīgi gardo kārumu, sēžot pie tā paša galda, kur kādreiz končas pakoja īstas tinējas. Katra dienā varējusi ietīt pat 100 kilogramus.

Foto: DELFI

Turpat Skrīveros varēs arī nobaudīt mārrutku saldējumu ar ķilavām vai grilētu gaļu ar kartupeļu saldējumu. Protams, ja tik eksotiskas lietas neiet pie sirds Skrīveru mājas saldējuma letē ir arī pārbaudītas vērtības – biezpiena saldējums ar avenēm, kafijas saldējums un daudzi citi. Vīriem gards varētu šķist alus saldējums.

Laukos piedāvās arī jauno medu un ziedputekšņus, ēdamos sausseržus, kārtīgu zivju zupu un Otīlijas zupu. 

Arī dzeramo klāsts būšot plašs: ozolzīļu kafija, ārstniecības augu tējas, latgaļu alus un kviešu alus, pieci dažādi ziedu un 15 augu-ogļu vīni, četru veidu liķieri un pat uzlējums "Valna glymezs".

Maģiskie lauki


Foto: F64

Laukos pašlaik, īsi pirms Jāņiem daba ir pilnbriedā – gluži vai ņirb no ziedu un enerģijas daudzuma. Šajā nedēļas nogalē ir īstais laiks, lai plikām pēdām sajustu zāli, vēl pirms Līgo nakts sasietu pirtsslotiņas, palūgtu akmenim - tā izturību un sīkstumu, bet ugunsāderei – veselību. To varēs izdarīt saimniecībā "Rēvici", kur paredzēta jaunās ugunsāderes iesvētīšana, kā arī skanēs stāsti un notiks praktiska darbošanās veselības nostiprināšanas nolūkos, tikšanās ar dzīvniekiem: zirgiem, aitucūkām, trušiem, fazānpāri, kas spējot piepildīt vēlēšanās, murkšķiem, suņiem, kaķiem un citiem

Savukārt nesteidzīgi pastaigu pa enerģētisko spirāli varēs izbaudīt saimniecībā "Bieles" Madonas pusē.

Savukārt lauku saimniecībā "Piebalgas medus" būs iespēja gulēt uz "bišu mājas" un klausīties bišu skaņās.

Zinātkārie lauki


Saimniecībā "Zvaigžņu aitas" šī nedēļas nogale paredzēta ar saukli "Nost ar kažokiem". Ikviens varēs uzzināt, kā tiek cirptas aitas un kā aitām tiek taisīts pedikīrs. Vairākās saimniecībās parādīs, pastāstīts un izskaidros, kā rodas piens, kā audzēt sliekas, vai kāda izskatās Vjetnamas lielvēdercūka. 

Interesanta akcija paredzēta arī Mākslinieku un amatnieku biedrībā "Reālā Aptieka", kur varēs piedalīties zelta poda meklēšanā un laucītē dēstīt un audzēt sīknaudu. 

Vairākas saimniecības piedāvās arī iemācīsies vilnas plucināšanu, miltu malšanu, sviesta kulšanu, siera siešanu, sveču liešanu, skalu grozu pīšanu, podu virpošanu uz ripas, kā arī zāģēt ar divrocīgo zāģi, izgatavot skaisto skaidu ar slīmestu un pielikt roku siles grebšanā.

Aktīvie lauki

Foto: DELFI

Lauki un aktivitātes ir divas nedalāmas lietas. Šajās brīvdienās turp noteikti jādodas tiem, kam patīk tehnika, jo vairākās saimniecībās varēs izmēģināt jaunākos traktorus un kombainus. Tiem, kam patīk aktivitātes un sports, pie sirds ies Biedrības "Jaunatne smaidam" piedāvājums pievarēt klinšu sienu un virvju trases.

Kokaudzētavas "Bērtas" apskates laikā varēs "ievingrināt rokas" dažādos darbos, arī acošanā, potēšanā, koku vainagu veidošanā, sacensties veiklībā, meklēt atbildes uz āķīgiem jautājumiem un izvēlēties balvās stādus vai dažādus pārstrādes produktus.

Pavisam ekstrēma būsšot igauņu lāča KARŪ baidīšana Mākslinieku un amatnieku biedrībā "Reālā Aptieka", staigāšana ar koka kājām un slēpošana ar trīsvietīgām slēpēm, ripas dzīšana un citas senču izklaides Namdaru darbnīcā. Turpat varēs nobraukt arī pa 85 metrus garu trosi ar trulīti.

Slinkie lauki

Foto: DELFI

Pilsētnieki pa nedēļu darbos ir piekusuš,i un daudzi uz laukiem vēlēsies braukt baudīt mieru.

Vilces muižā, piemēram, piedāvās rāmā mierā izstaigāt Barona taku, Rukūzes taku, Mūrmuižas taku un apskatīt Vilces pilskalnu, kura pakājē atrodas Zaķu pļava, izjūtot neskartās dabas skaistumu un relaksēties no civilizācijas straujā ritma.

Nesteidzīgu garu varēs baudīt, kurinot dūmu pirti un pēroties pēc sentēvu metodēm, piemēram, Pirts muzejā "Birzes".

Pēcāk ziņkārīgie atpūtas kārotāji varēs nakšņot grāfa vai grāfienes guļamistabā vai satikt Blankenfeldes spoku muižā. Tiem, kam vārda diena vai dzimšanas diena paredzētas īpašas atlaides.

Lauki Līgo!

Foto: Publicitātes foto

Jau pēc nedēļas "ar astīti" gaidāmi Jāņi, tāpēc arī šis ir īstais laiks, lai dotos uz laukiem sarūpēt labumus svētkiem. Gandrīz ikkatra saimniecība piedāvā ko gardu, smeķīgu un interesantu vēderprieku cienītājiem. 

Savukārt tiem, kas paši grib gatavot mielastu, ir īstā reize pie saimniecēm iemācīties siet sieru pēc senču un pēc modernām receptēm, pie saimniekiem uzzināt, kā brūvēt Latgaļu alu pēc sentēvu receptes un nogaršo kviešu alu. Varēs iemācīties arī maģisko vainagu nopīt un zālītes salasīt.

Kā piedalīties?

Foto: LETA

Pirmais solis veiksmīgas nedēļas nogales plānošanā ir iepazīties ar Atvērto Dienu akcijas karti interneta versijā vai papīra formātā. Interneta versijā informācija par akciju, dalībniekiem, piedāvājumiem, digitāla karte un fotokonkursa uzsaukums pieejams akcijas mājaslapā: celotajs.lv/atvertasdienas. Papīra formātā akcijas karti var saņemt visās 77 Statoil degvielas uzpildes stacijas Latvijā vai Lauku ceļotājs birojā, Rīgā, Kalnciema ielā 40 vai novadu TIC.

Pirms dodieties ceļā, sazinies ar saimniekiem un piesaki savu apmeklējumu, lai viņi var ieplānot uzņemšanu, un, lai izvairītos no "sastrēgumiem". Ja vēlies akcijas laikā apskatīt vairāk, ieplāno divu dienu braucienu un paliec kādā no naktsmītnēm, kas akcijas laikā piedāvā atlaides nakšņošanai.

Noteikti sarūpē ceļošanai un lauku videi ērtu apģērbu un apavus. Saimniecībās būs iespēja iegādāties laukos ražotu un gatavotu produkciju, tomēr atceries, ka ne visur ir iespējams norēķināties ar bankas karti.

Akciju organizē "Lauku ceļotājs". Vairāk informācijas: celotajs.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!