Foto: Shutterstock
Grūti iedomāties, ka mazie, brūnie graudiņi, ko tik labi pazīstam kā griķus, varētu nākt no ārkārtīgi skaista un ziedoša auga. Griķi ir sastopami arī mūsu platuma grādos, jo tiek audzēti arī Latvijā un citās Eiropas valstīs. Paskatīsimies, kā tad izskatās griķu lauki!

Sējas griķi (Fagopyrum esculentum) ir ļoti sens augs – tas kultivēts jau vairākus gadu tūkstošus pirms mūsu ēras. Bez sējas griķiem, protams, tiek audzētas arī citas šķirnes, taču tie ir populārākie. Sākotnēji griķi audzēti Centrālāzijā un Tibetā, bet pēc tam nonākuši arī līdz Eiropai. Mūsdienās vislielākās griķu kultivētājvalstis ir Krievija, Ķīna, Kazahstāna un Ukraina, norāda Auri.org.

Foto: Shutterstock

Griķi gan maldīgi tiek dēvēti par graudaugiem, jo pēc klasifikācijas ir sūreņu dzimtas lakstaugs, kas radniecīgs skābenēm un rabarberiem. Lakstam ir centrālā sakne, kas iestiepjas visai dziļi augsnē. Tā sēklas ir trijstūrveida, bet ziedi plaukst balti, rozā un pat dzelteni. Griķi izaug 10-12 nedēļās un labi pielāgojas klimatiskajiem apstākļiem.

Tos parasti audzē kā sekundāro barības avotu, jo to izaugšana neprasa ilgu laiku, līdz ar to ar griķiem var apsēt vietas, kas netiek izmantotas, piemēram, auzām. Kā norādīts Latvijasdaba.lv, griķi zied no jūnija līdz augustam, tāpēc tas ir arī īpaši labvēlīgs laiks, lai bites no to ziediem savāktu nektāru medum. Griķi var augt arī neauglīgās un zālainās vietās, tāpēc tos var manīt pat grāvjos gar dzelzceļa sliedēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!