Foto: Privātā arhīva foto
Vēl nedaudz un piemājas dārzos viss plauks un zels, taču līdz tam vēl ir laiks smelties iedvesmu no citiem. Piemēram, no dārza, kas vairākkārt ieguvis sakoptākās sētas titulu Kandavas novadā, taču pats galvenais – 2013. gadā lauku sēta saņēmis valsts prezidenta atzinības rakstu par skaistāko lauku sētu Latvijā. Ar šādu godalgojumu nudien vērts lepoties, taču pati saimniece Antra Gaisa gan stāsta, ka nekāda dārzniece neesot un arī ar zaļajiem īkšķīšiem' lepoties nevar, kam gan īsti nevaram piekrist.

Saimniece Antra stāsta: ''Nekāds īpašais košumdārzs gan te nav, un nekāda īpašā dārzniece arī neesmu, un to saku bez koķetēšanas. Kad pirms 15 gadiem iegādājos lauku māju, tad paralēli mājas būvniecībai sāku veidot arī apkārtni un vidi. Sākumā biju iecerējusi daudz vairāk un plašākas ziedošas dobes, bet ātri sapratu, ka vairāk manā gadījumā nebūs skaistāk un labāk. Tā kā pašlaik pa manu pagalmu brīvi skraida divi suņi un pastaigājas 18 vistas, tad, protams, reizēm cieš arī puķu dobes. Bet, tā kā es uzskatu, ka suns nav jāpiesien ķēdē vai jāiesprosto tikai tāpēc, lai dobe un zāliens izskatītos nevainojami, daudzi mani stādījumi ir beiguši pastāvēt. Šī iemesla dēļ arī pagājušajā rudenī divas puķu dobes likvidēju un pārvērtu par zālienu. Ar profesionālu dārzkopību man nav pilnīgi nekāda sakara un bieži vien es pat nezinu, kādas šķirnes ir tā skaistā puķe, kas zied. Vairāk vados pēc principa – patīk, nepatīk.''

Foto: Privātais arhīvs

Lauku sēta šopavasar iekrāsojusies īpaši pavasarīgi. Zālienā sparīgi uzziedējuši krokusi dažādās krāsās – dzelteni, lillā, violeti un balti. Arī pati saimniece atzīst, ka tieši pavasaris ir mīļākais laiks, kad var baudīt košās krokusu krāsas. Interesanti, ka krokusi zied visur citur, tikai ne puķu dobēs. Pašlaik krokusi dārzā esot ap 8000, bet katru gadu šis skaitlis palielinās. ''Ja nu ir kaut kas, ar ko lepojos savā dārzā, tad tie ir krokusi. Es ļoti gribu, lai cilvēki brauc un to neaprakstāmo skaistumu ierauga. Esmu pat domājusi par īpašu krokusu svētku rīkošanu ''Kangaros''''.

Taču vasaras sākumā, kad krokusi vairs nezied, savu daili sāk atrādīt peonijas, kuru šajā dārzā arī nav maz. Kopā esot aptuveni 40 peoniju krūmu, taču tikai viens no tiem ir īpašs, jo atceļojis no Holandes. Sākumā plaukstot ziedi ir rozā, bet pakāpeniski iekrāsojas dzelteni.

Foto: Privātā arhīva foto

''Vasarās "Kangaros" notiek bērnu nometnes "Bērnu māja", tāpēc laika dārza darbiem atliek pavisam maz. Tādēļ tiek veidoti tādi stādījumi, kas mazāk jāravē, man ir daudz vasaras puķu, kas aug podos vai kastēs. Profesionāli daiļdārznieki gan uzskata, ka laukos, kur pietiek zemes, augi nav jāmoka un jāstāda toveros, bet pie manis ir tā, turklāt tad puķes varu sadalīt pa visu pagalmu un rodas iespaids par ziedošu dārzu. Man zied gan vistu kūts, gan malkas grēdas, gan sēta ap dīķi, un pat aka!''

Foto: Privātā arhīva foto

Līdztekus iedvesmojošajam dārzam lauku sētā ''Kangari'' izveidota speciāla gliemežu ferma, ko vasarā dodas aplūkot ne viens vien interesents. Vairāk par šo saimniecību lasi šeit.

Foto no lauku sētas:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!