Atpūta pie dabas ir lielisks veids, kā izrauties no ikdienas steigas, apskatīt ko jaunu. Sigulda vienmēr ir vilinājusi tūristus ar saviem skaistajiem dabas skatiem visos gadalaikos. Tiem, kuri vēlas aplūkot šo pilsētu ne tikai tās centra tuvumā, ir iespēja doties lielākā, aptuveni 12 kilometru garā, pārgājienā.

Maršruta sākuma punkts ir Siguldas pilsētas centrs – šeit gan tie, kas atbraukuši ar vilcienu vai autobusu, kā arī autovadītāji (auto te var atstāt bezmaksas stāvvietā), var sākt ceļu.

Dodoties uz Gaujas krastiem, pa ceļam iespējams apskatīt Siguldas Bobsleja un kamaniņu trasi, un jau pēc dažiem simtiem metru atklājas skaisto ieleju krāšņums.

Ceļš ir piemērots gan kājāmgājējiem, gan velosipēdistiem, tomēr brīžiem tas ir stāvs vai jādodas pa koka kāpnēm, tāpēc labāk gan pārgājienu ir izbaudīt, ejot kājām.

Nākamais apskates objekts ir Ķeizarkrēsls. Tas atrodas aptuveni divu kilometru attālumā no pilsētas centra. Pie Ķeizarkrēsla ir Siguldas karte, kas palīdzēs orientēties un arī uzzināt informāciju par apskates objektu. Arī norādes pilsētā un tās tuvumā ir daudz un labi pamanāmas.

Tālāk jādodas lejā pa koka kāpnēm, kas brīžiem ir gana stāvas. Iznākot no meža, paveras brīnišķīgs skats uz Gauju. Pēc tam jau jādodas tālāk, sekojot norādēm, un pēc dažiem metriem ir ierīkota īpaša piknika vieta – pretim Velna alai, Gaujas krastā. Lieliska vieta, lai pārgājiena laikā pusdienotu vai brokastotu, vai vienkārši atpūstos no jau noietajiem aptuveni 3,5 kilometriem.

Dodoties tālāk, gar Gaujas krastiem, atrodas Kājinieku tilts. Šajā gadā tas ir atjaunots, tāpēc košās krāsa īpaši skaisti izskatās kontrastā ar Gauju un apkārtējo dabu. Un tad jau jādodas tālāk pāri tiltam, otrpus Gaujai.

Nākamā taka ved uz augšu mežā. Gauju, kura atrodas labajā pusē, nemaz nevar saskatīt, jo taka ved salīdzinoši augstu mežā, tāpēc visapkārt ir koki. Aptuveni pēc 1,4 kilometriem jādodas garām atpūtas kompleksam "Brūveri". Un tad jau seko viena no skaistākajām vietām šajā takā – piknika vieta, ar speciāli ierīkotu ugunskura vietu. No šīs vietas iespējams redzēt arī pašu Gaujas tiltu un Turaidas pili. Ik pa brīdim, dodoties pa taku, aiz kokiem var redzēt tādas vietas kā Bobsleja trasi, Siguldas pilsētas trasi. Jābūt uzmanīgam, jo takas labajā pusē krauja ir diezgan stāva.

Kad iziets cauri mežam, nonākam Krimuldas muižas teritorijā. Takas beigās gan var apjukt, uz kuru pusi iet, jo piepeši ir vairākas mazas taciņas, tomēr galvenais, izejot no meža, vienkārši doties taisni, virzienā, kādā ir Gauja. Izejot caur nelielu, senlaicīgu ēku teritorijai, jādodas uz Krimuldas Sanatoriju. Pa ceļam var vērot trošu vagoniņa galapunktu.

Tiem, kuri jau piekusuši, iespējams ar vagoniņu doties pāri Gaujai un nokļūt pie pilsētas Svētku laukuma. Līdz 31. maijam gan vagoniņš ir slēgts, bet pēc šī datuma jau atkal atsāks savu darbību.

Tiem, kam spēka vēl daudz, jādodas uz Krimuldas Sanatoriju, jādodas cauri tās teritorijai, kur gaidīs Siguldas serpentīna ceļš. Šobrīd Siguldā izveidoti jau divi serpentīna ceļi, un šis ir vecākais.

Kad esat Serpentīna ceļam aptuveni pusē, iespējams turpināt doties lejā vai arī doties pa koka kāpnēm, tādējādi par dažiem metriem saīsinot maršruta garumu uz Gūtmaņa alu.

Dodoties uz Gūtmaņa alu, paveras krāšņs skats – mazie strautiņi, pļavas, dīķis, mazi tiltiņi – kā pasakā! Pavisam drīz jau visur sāks plaukt arī ievziedi. Un tad jau nonākam pašā Gūtmaņa alā. Šeit var pusdienot, bieži vien netālu no alas tiek pārdotas mājās gatavotas vafeles un citi gardumi! Ja spēka pietiek, var doties tālāk uz Turaidas pili. Tiem, kas vēlas apskatīt vēl dažus no piedāvātajiem apskates objektiem un vietām, jādodas atpakaļ uz Gaujas tilta pusi.

Nonākot uz Gaujas tilta, var redzēt starp koku galotnēm vietu, kur iets jau iepriekš. Šajā brīdī no maršruta sākuma punktam līdz tiltam jau noieti aptuveni 9,5 kilometri. Dodoties aiz Gaujas tilta pa labi uz jaunāko Siguldas serpentīna ceļu, jau atkal paveras straujās Gaujas upes krasti. Serpentīna ceļš ir visai stāvs, tomēr jāsaņem dūša un jādodas augšā.

Kad pievarēts stāvais serpentīns, paveras skats uz Siguldas panorāmas ratu. Ja ir vēlme, ar panorāmas ratu var arī izbraukt. Svētku laukumā var doties uz skatu vietu, lai baudītu dabas ainavu, kā arī turpat blakus atrodas Siguldas piedzīvojumu parks "Tarzāns". Kad pabūts Svētku laukumā, vēl palikuši divi apskates objekti un vietas – netālu atrodas Siguldas Spieķu parks.

Tas veltīts jau gadiem pazīstamajam pilsētas simbolam un suvenīram – izrakstītajam ceļinieka spieķītim. Tiek minēts, ka agrākos laikos kāds zēns esot darinājis spieķus un tos pārdevis, lai ceļiniekiem, dodoties augšā un lejā pa Siguldas gravām, būtu vieglāk pārvietoties.

Pāri ceļam atrodas Siguldas Evaņģēliski luteriskā baznīca. Te maršruts jau gandrīz ir galā, tāpēc jādodas atpakaļ uz Stacijas laukumu. Tie, kuri izsalkuši pēc garā ceļa, var paēst kādā no daudzajām Siguldas centra kafejnīcām vai restorānā. Vairāk šeit.

Kopumā maršruts ir aptuveni 12,3 kilometru garš, to ir iespējams veikt aptuveni trīs stundās, bet tas gan dažviet prasīs arī fizisko sagatavotību. Ieteicams tomēr atpūtai Siguldā atvēlēt vismaz sešas līdz astoņas stundas, lai nesteidzīgi izbaudīto krāšņo dabas ainavu un pusdienotu kādā no ugunskura vietām.

Ja pirms došanās, vēlaties uzzināt vēl kaut ko vairāk par pilsētu, var apmeklēt Siguldas novada Tūrisma informācijas centru, kurš atrodas turpat pilsētas centrā.

Par pilsētu un tūrisma iespējām vairāk var uzzināt šajā mājaslapā.

Vairāk par citiem apskates objektiem un iespējām var lasīt arī šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!